ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Νόμος Κατσέλη: Τι ισχύει για τη διαγραφή χρεών προς τράπεζες








Σε πολλές περιπτώσεις μοναδική λύση για να αντεπεξέλθουν οι δανειολήπτες στις οφειλές τους, είναι η μερική διαγραφή των χρεών τους.
Μέσω του νόμου Κατσέλη, εφόσον πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις,
μπορούν να διαγραφούν οφειλές προς Τράπεζες με στόχο την ελάφρυνση του οικονομικά αδύναμου δανειολήπτη.
Ο δικηγόρος Θεσσαλονίκης Μιχαήλ Ζηδιανάκης εξετάζει τρεις περιπτώσεις δανειοληπτών που μπορούν να πετύχουν διαγραφή των χρεών τους.
Δανειολήπτης χωρίς εισόδημα και χωρίς περιουσία με οφειλές έως 20.000 ευρώ
Σε αυτή την περίπτωση το άρθρο 5α του νόμου Κατσέλη (ν.3869/2010) προβλέπει την ολική διαγραφή των χρεών του δανειολήπτη. Συνεπώς θα γίνει κούρεμα 100%.


Δανειολήπτης με εισόδημα και χωρίς ακίνητη περιουσία

Για παράδειγμα δανειολήπτης οφείλει 40.000 ευρώ και εργάζεται με μισθό 700 ευρώ και δεν έχει ακίνητη περιουσία. Σε αυτή την περίπτωση μέσω του νόμου Κατσέλη η οφειλή του θα ρυθμιστεί για 36 μήνες και στη συνέχεια θα απαλλαγεί από αυτήν. Αν υποθέσουμε ότι το δικαστήριο θα του ορίσει μία μηνιαία δόση ύψους 150 ευρώ, ο οφειλέτης θα κληθεί να καταβάλει 36 δόσεις των 150 ευρώ, συνολικά δηλαδή σε διάστημα τριών ετών θα πληρώσει για τις οφειλές του 5.400 ευρώ αντί για 40.000 ευρώ.

Δανειολήπτης με εισόδημα και ακίνητη περιουσία (α΄κατοικία)

Για παράδειγμα δανειολήπτης οφείλει 100.000 ευρώ για στεγαστικό δάνειο και η τρέχουσα εμπορική αξία της κατοικίας του είναι 70.000 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση θα κληθεί να καταβάλει τα 2/3 της εμπορικής αξίας της κατοικίας του, δηλαδή περίπου 46.670 ευρώ, τα οποία μπορούν να ρυθμιστούν σε μηνιαίες δόσεις έως και 30 ετών. Συνεπώς, θα γίνει διαγραφή περίπου 50% του στεγαστικού του δανείου.
Επισημαίνεται ότι η περίπτωση κάθε δανειολήπτη είναι ξεχωριστή και δεν διαγράφονται τα χρέη όλων ανεξαιρέτως των δανειοληπτών στο ίδιο ποσοστό, ούτε φυσικά υπάγονται όλοι οι δανειολήπτες στο νόμο Κατσέλη. Για μια μεγάλη πλειοψηφία όμως, ο εν λόγω νόμος αποτελεί πραγματική ανάσα για τους δανειολήπτες που βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής.
Για εξέταση κάθε υπόθεσης θα πρέπει να προηγηθεί εξατομικευμένη νομική συμβουλή από δικηγόρο.

ΑΠΟ http://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.