ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας η Green Cola

16/10/2017






Δυναμική είσοδο στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας κάνει η ελληνική εταιρεία Green Cola. Η διοίκηση της εταιρείας ανακοίνωσε σήμερα, κατά τη
διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τη συμφωνία της με επενδυτή στη Σαουδική Αραβία, με στόχο τη διάθεση του καινοτόμου αναψυκτικού στην τοπική αγορά.
Όπως ανακοινώθηκε, η Green Cola υπέγραψε σχετική συμφωνία με τον Mansour Al Sudais, Σαουδάραβα επενδυτή, ο οποίος ανέλαβε την ανάπτυξη της εταιρείας στη Σαουδική Αραβία, καθώς και στο Μπαχρέιν.
Ο κ. Mansour Al Sudais, αποτελεί μέλος μιας από τις πλέον σημαντικές οικογένειες Σαουδαράβων οικονομικών παραγόντων της χώρας, έχοντας διατελέσει καθήκοντα στο υπουργείο Οικονομικών, είναι πρόεδρος της εταιρείας Ocean Group, ενώ ηγείται και αντιπροσωπεύει πολυεθνικές εμπορικές επιχειρήσεις σε διάφορους κλάδους της αγοράς.
Βάσει της συμφωνίας, θα συσταθεί νέα εταιρεία στη Σαουδική Αραβία, στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας θα συμμετέχει με ποσοστό 15% η ελληνική εταιρεία Green Cola. Η νέα εταιρεία θα έχει δικαιώματα εισαγωγής, διανομής και πώλησης του αναψυκτικού Green Cola στην τοπική αγορά.
Η παραγωγή των προϊόντων θα γίνεται στο εργοστάσιο της Green Cola, στην Ορεστιάδα. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, διερευνάται η πιθανότητα δημιουργίας παραγωγικής μονάδας στη Σαουδική Αραβία από τον όμιλο της Ocean Holding Group.
Η συμφωνία προβλέπει την άμεση έναρξη των εξαγωγών της Green Cola στην αραβική χώρα, ενώ υπολογίζεται ότι για την πρώτη περίοδο θα διατεθούν στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας, 1.000.000 κιβώτια Green Cola. Στόχο για την επόμενη τριετία αποτελούν τα 2 εκατ. κιβώτια Green Cola.
Ήδη, έχουν ολοκληρωθεί συμφωνίες για την προώθηση του προϊόντος σε τοπικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ και σε πολλά ακόμη σημεία λιανικής. Στόχος της συμφωνίας είναι η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης παρουσίας της Green Cola στην αραβική χερσόνησο και η δημιουργία μιας σημαντικής βάσης για την επέκταση στην ευρύτερη περιοχή.
Όπως ανέφερε ο ιδρυτής της Green Cola, Περικλής Βενιέρης, «η Green Cola ταξιδεύει σήμερα σε περισσότερες από 20 χώρες και στοχεύουμε σε αύξηση τουλάχιστον κατά 20% των αγορών που βρισκόμαστε και σε αντίστοιχη αύξηση του τζίρου που προέρχεται από τη δραστηριότητά μας σε ξένες αγορές. Η παρουσία μας στην αραβική χερσόνησο, με τη συνεργασία μάλιστα μιας τόσο σημαντικής εταιρείας, μας ανοίγει νέες προοπτικές, τις οποίες είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε, αποσκοπώντας στη μέγιστη και καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση του οράματος της Green Cola, που είναι φυσικά η εκπαίδευση των καταναλωτών σε καινοτόμα, υγιεινά προϊόντα».
Ο πρόεδρος της Ocean Holding Group, Mansour Al Sudais, ανέφερε ότι το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, έχει ως όραμα την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για την υγεία, που μπορούν να συμβάλλουν, τόσο στην ανάπτυξη του περιβάλλοντος, αλλά και στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών της κοινότητας. «Και η συνεργασία μας με την Green Cola έρχεται να το επιβεβαιώσει, καθώς η ίδια αποτελεί μια εταιρεία που λειτουργεί προς αυτή την κατεύθυνση: δηλαδή να παράγει υγιεινά και φυσικά προϊόντα που βοηθούν τους ανθρώπους και την κοινωνία να βελτιώσουν τον τρόπο ζωής τους» είπε.
Η Green Cola βρίσκεται σε 22 αγορές, κυρίως στην Ευρώπη, καθώς και στην Ασία, την Μέση Ανατολή και την Αυστραλία, είτε μέσω απευθείας εξαγωγικής δραστηριότητας, είτε μέσω εμφιάλωσης με τοπικό συνεργάτη. Η παραγωγή που αφορά στις εξαγωγές αντιπροσωπεύει περίπου το 10% των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας, ενώ το σήμα Green Cola είναι κατοχυρωμένο σε 140 χώρες.
Όσον αφορά την Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες και την πίεση που δέχεται η κατανάλωση, οι πωλήσεις της εταιρείας παραμένουν ανοδικές, ενώ το μερίδιο αγοράς ανέρχεται στο 8,5%, κατατάσσοντάς την στη δεύτερη θέση στα αναψυκτικά τύπου cola. Ο τζίρος της εταιρείας το 2017 υπολογίζεται να αγγίξει τα 18 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 3 εκατ. ευρώ είναι οι εξαγωγές.
Όπως ανέφερε ο κ. Βενιέρης, τόσο η άνοδος των πωλήσεων όσο και του μεριδίου, έρχεται σε μια περίοδο που έχει ενταθεί ο ανταγωνισμός στα αναψυκτικά με στέβια, με την είσοδο νέων προϊόντων στην αγορά. Η αύξηση των πωλήσεων της εταιρείας, αλλά και η δημιουργία προϊόντων cola με στέβια από άλλες εταιρείες του κλάδου, αποτελεί μια δικαίωση για τη διοίκηση, σύμφωνα με τον κ. Βενιέρη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΑΠΟ http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...