ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Τι είναι υποχρεωμένοι να γράφουν οι γιατροί στις συνταγές φαρμάκων

13 Σεπτεμβρίου 2017









Την δραστική ουσία και όχι την εμπορική ονομασία κάθε φαρμάκου,
είναι υποχρεωμένοι να γράφουν οι γιατροί στις συνταγές φαρμάκων που δίνουν στους ασθενείς τους.
Μόνο στο 15% των συνταγών ο γιατρός μπορεί να χορηγεί φάρμακο με εμπορική ονομασία, που θα πρέπει όμως να το αιτιολογήσει επαρκώς.
Αυτά διευκρινίζει ο ΕΟΠΥΥ με εγκύκλιο του προς τους γιατρούς εφιστώντας την προσοχή στην πιστή τήρηση των διατάξεων κατά την διαδικασία της έκδοσης συνταγών.
Η εγκύκλιος έχει προκαλέσει την αντίδραση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), που ζητά την απόσυρση της, σε αντίθετη περίπτωση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο δικαστικής προσφυγής.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, αναφέρεται στην εγκύκλιο, στη συνταγή πρέπει να αναγράφεται η συνιστώμενη από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) δοσολογία του φαρμάκου, ενώ η χορηγούμενη ποσότητα φαρμάκων ανά συνταγή δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 30 μέρες θεραπείας. Εξαιρούνται τα χρόνια νοσήματα στα οποία εφαρμόζεται η επαναλαμβανόμενη συνταγή.

Συνταγογράφηση με βάση την δραστική ουσία.

Υπογραμμίζεται ότι σύμφωνα με τον νόμο 4052/12, οι γιατροί συνταγογραφούν κάνοντας αποκλειστική χρήση της χημικής ονομασίας (δραστική ουσία) των φαρμάκων. Από την 1η Ιουνίου 2012, η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία είναι υποχρεωτική και καθολική. Εξαιρούνται μόνο πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις φαρμάκων ή ασθενειών που προσδιορίζονται με βάση ιατρικά και επιστημονικά διεθνή δεδομένα και με γνώμονα την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της θεραπείας.
Οι αποκλίσεις από τις ρυθμίσεις αυτές της υποχρεωτικής συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 15% της αξίας της συνολικής συνταγογράφησης του κάθε γιατρού στη διάρκεια του έτους. Όλες οι εξαιρέσεις πρέπει να αιτιολογούνται πλήρως, επαρκώς και γραπτώς από τους γιατρούς στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Η επιτροπή ελέγχου συνταγογράφησης διαπίστωσε ότι κάποιοι γιατροί συνταγογραφούν ποσότητες φαρμάκων που υπερβαίνουν τις μέγιστες αναγκαίες για θεραπεία μηνός σε μηνιαίες συνταγές. Επίσης, έχουν παρατηρηθεί περιστατικά συνταγογράφησης που ο γιατρός - είτε στο πεδίο "οδηγία" είτε στο πεδίο "σχόλια" - προτείνει εμπορική ονομασία φαρμάκου και οι εν λόγω γιατροί δεν χρησιμοποιούν το 15% της εμπορικής ονομασίας που δίνει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προειδοποιεί πως η διαπίστωση παραβάσεων κατά την έκδοση συνταγών όπου δεν τηρούνται οι κείμενες διατάξεις, επισύρει κυρώσεις.

news , https://www.madata.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...