ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Τι προβλέπεται για όσους δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος

02 Αυγούστου 2017






O κίνδυνος απώλειας της ρύθμισης των 100 δόσεων, η επιβολή αναγκαστικών μέτρων με κυριότερη μορφή τη δέσμευση καταθέσεων και η επιβολή προσαυξήσεων είναι οι τρεις
κυριότερες συνέπειες για όσους άφησαν απλήρωτη την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Μέχρι να φτάσει βέβαια κανείς στην εσχάτη των ποινών, θα υποστεί τις... οχλήσεις από την αρμόδια υπηρεσία της ΑΑΔΕ η οποία θέλει να ανεβάσει το ποσοστό εισπραξιμότητας του φόρου στα επίπεδα που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές: 80%. Ο δρόμος θα είναι μακρύς καθώς υπολογίζεται ότι την πρώτη δόση πλήρωσαν μόλις οι 7 στους 10.
Οι τρεις στους 10 δεν πλήρωσαν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος και το υπουργείο Οικονομικών περιμένει –πιθανότατα αύριο- να διαπιστώσει τις επιπτώσεις στα φορολογικά έσοδα του πρώτου κρίσιμου μήνα της φετινής χρονιάς. Όσοι παρακολουθούν από κοντά τις εισπράξεις, γνωρίζουν ότι το πρόβλημα θα «κουκουλωθεί» σε αυτή τη φάση λόγω… πλαστικού χρήματος. Αν ωστόσο, οι τρεις στους 10 που έχασαν τη χθεσινή ημερομηνία της 31ης Ιουλίου εξακολουθήσουν να μην εκπληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, το πρόβλημα θα φανεί πολύ έντονα μέσα στο φθινόπωρο. Ήδη, η αρμόδια ΑΑΔΕ ετοιμάζει κύμα ενημερωτικών μηνυμάτων σε όσους «έχασαν» την προθεσμία της 31ης Ιουλίου με στόχο να αυξηθούν τα ποσοστά εισπραξιμότητας του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων πάνω από το 80%. Αυτός είναι και ο στόχος που έχει τεθεί από την ομάδα των δανειστών μέσω του τεχνικού μνημονίου.
Πολλοί φορολογούμενοι που επέλεξαν τη λύση της πιστωτικής κάρτας για να μεταθέσουν στο μέλλον την αποπληρωμή του φόρου, εμφανίζονται στα αρχεία της εφορίας ότι εξόφλησαν εφάπαξ ολόκληρο το ποσό της οφειλής. Στην πραγματικότητα, η εφορία παίρνει τα λεφτά της από την τράπεζα και ο φορολογούμενος χρωστάει στις τράπεζες αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο υπέρογκων προσαυξήσεων αν δεν καταβάλλει τις δόσεις στην ώρα τους. Με αυτό το δεδομένο, το υπουργείο Οικονομικών ελπίζει ότι τα φορολογικά έσοδα του Ιουλίου θα κλείσουν αν όχι με υπέρβαση στόχου, τουλάχιστον εντός των στόχων. Αυτή η εικόνα βέβαια, θα είναι σε ένα βαθμό πλασματική καθώς για τον μήνα Ιούλιο το υπουργείο Οικονομικών έχει προϋπολογίσει ότι θα εισπράξει περίπου 1,2 δις. ευρώ από τα εκκαθαριστικά (χωρίς να συνυπολογίζονται τα έσοδα από την παρακράτηση φόρου σε μισθούς και συντάξεις).
Για τους τρεις στους 10 που δεν πλήρωσαν την εφορία, οι συνέπειες είναι λίγο πολύ γνωστές: προσαυξήσεις 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης του φόρου, κίνδυνος επιβολής των αναγκαστικών μέτρων (σ.σ σε λίγες ημέρες θα ανακοινωθεί ότι ο αριθμός αυτών που έχουν υποστεί δέσμευση τραπεζικού λογαριασμού ξεπερνά τα 950 χιλιάδες άτομα) αλλά και κίνδυνος απώλειας της ρύθμισης των 100 δόσεων η διατήρηση της οποίας προϋποθέτει ότι θα πληρώνονται εμπρόθεσμα οι τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις.
Αντιμέτωποι με πρόστιμα και προσαυξήσεις θα βρεθούν και όσοι υποχρεωθούν για κάποιο λόγο είτε να καταθέσουν εκπρόθεσμα τη δήλωσή τους, είτε να υποβάλλουν τροποποιητική δήλωση. Το εφάπαξ πρόστιμο για υποβολή τροποποιητικής δήλωσης ανέρχεται:

1. Στα 100 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους που δεν έχουν κάνει κάποια έναρξη επαγγέλματος.

2. Στα 250 ευρώ για τους επιτηδευματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες που τηρούν βιβλία β’ κατηγορίας (απλογραφικά βιβλία)

3. Στα 500 ευρώ για όσους τηρούν διπλογραφικά βιβλία.
Εκτός από το πρόστιμο, η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης επιφέρει και προσαυξήσεις του 0,73% οι οποίες επιβάλλονται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

1. Αν η αρχική εκκαθάριση έβγαζε μηδενικό αποτέλεσμα και μετά την τροποποιητική δήλωση προέκυπτε υποχρέωση καταβολής φόρου. Η ημερομηνία έναρξης υπολογισμού των προσαυξήσεων είναι η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της 1ης δόσης δηλαδή η 31η Ιουλίου.

2. Αν το αρχικό αποτέλεσμα της εκκαθάρισης ήταν πιστωτικό και το καινούργιο αποτέλεσμα χρεωστικό.

3. Αν το αρχικό αποτέλεσμα ήταν χρεωστικό τότε οι προσαυξήσεις θα εξακολουθήσουν να επιβάλλονται είτε το καινούργιο αποτέλεσμα φέρνει περισσότερο είτε λιγότερο φόρο.

fpress , https://www.madata.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...