ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Δύο ψεκασμοί για δάκο και ανησυχία για γλοιοσπόριο στη Μεσσηνία

Τρίτη, 22 Αυγούστου 2017








Δύο ψεκασμοί δακοκτονίας θα γίνουν σε όλες τις περιοχές του νομού, εκτός και κάνει καύσωνα στο υπόλοιπο διάστημα του Αυγούστου, δήλωσε στην
«Ε» ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας Γιάννης Κυριακόπουλος.
Επιβεβαίωσε πως ο καιρός φέτος ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκός για την εξόντωση και τους χαμηλούς πληθυσμούς του δάκου και παρατήρησε ότι δεν έχει ξεκινήσει η διαπραγμάτευση και το πιθανότερο είναι να μην υλοποιηθεί πρόγραμμα δακοκτονίας σε 15 χωριά της Μεσσηνίας.

«Δεν είχαμε ατμοσφαιρική υγρασία τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, αυτό είναι το κρίσιμο διάστημα. Ηταν σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι», μας είπε ο κ. Κυριακόπουλος και παρατήρησε: «Ευνόησαν οι υψηλές θερμοκρασίες και ο καύσωνας. Βοήθησαν και οι συνθήκες του περασμένου χειμώνα, οι βροχές και το κρύο μείωσαν τη διαχείμαση του δάκου. Ηταν ευνοϊκός ο συνδυασμός των συνθηκών χειμώνα και καλοκαιριού».
Εκτίμησε ότι φέτος πέρα από τον προγραμματισμό για 2 ψεκασμούς σε όλο το νομό, θα γίνουν 3 ψεκασμοί σε ευαίσθητες περιοχές, όπως η Μάνη, η περιοχή της Κορώνης και παραλιακά μέρη.
Ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας ξεκαθάρισε ότι όπου δεν γίνει πρόγραμμα δακοκτονίας, οι παραγωγοί δεν θα πληρώσουν εισφορά. Και αυτό αφορά τα χωριά όπου δεν κατατέθηκαν προσφορές για ψεκασμούς από ενδιαφερόμενους εργολάβους: Ανδρούσα, Αγριλιά - Αμφιθέα, Μαγγανιακό, Καρποφόρα, Κωνσταντίνοι, Μεθώνη, Καινούργιο Χωριό, Ευαγγελισμός, Φοινίκη, Φοινικούντα, Πύλος - Πύλα, Χωματάδα, Καλλιθέα.
Ακόμα, μας ενημέρωσε ότι παγίδες δεν έχουν τοποθετηθεί στο Κυνηγού της Πυλίας και στον Πήδασο, καθώς δεν βρέθηκαν ενδιαφερόμενοι παγιδοθέτες και στις περιοχές αυτές θα τοποθετηθούν ενδεικτικές παγίδες.

ΦΟΒΟΣ ΓΙΑ ΓΛΟΙΟΣΠΟΡΙΟ

Ωστόσο, ο κ. Κυριακόπουλος εξέφρασε φόβο για την προσβολή των ελιών από γλοιοσπόριο, σε περίπτωση που υπάρχει αυξημένη υγρασία το φθινόπωρο. «Θα χρειαστεί να γίνουν δύο προληπτικοί ψεκασμοί», ανέφερε και παρατήρησε: «Το γλοιοσπόριο είναι ένας μύκητας που αν εγκατασταθεί στην ελιά, παραμένει και είναι παντού. Χρειάζεται επιμελής προστασία, προληπτικά, περιοχών που πέρυσι είχαν ζητήματα προσβολής από γλοιοσπόριο».

Γ.Σ.

ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...