ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Αντωνοπούλου: Πλήρους απασχόλησης τα προγράμματα για τους ανέργους

22/08/2017








«Από τις νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα μέχρι την κοινωφελή εργασία, που είναι οι 8μηνες προσωρινές θέσεις απασχόλησης σε
δήμους για τους μακροχρόνια ανέργους μεγάλης ηλικίας, μονογονεϊκές οικογένειες κ.λπ., όλα αυτά τα προγράμματα είναι πλήρους απασχόλησης». Αυτό σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, αναφερόμενη στα προγράμματα του ΟΑΕΔ για τους ανέργους.
Η ίδια μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», εκτίμησε ότι η χώρα «έχει περάσει το σημείο καμπής» και όσο βελτιώνεται η οικονομία θα βελτιώνονται και οι δείκτες που αφορούν τον τομέα της εργασίας και απασχόλησης.
Η κ. Αντωνοπούλου τόνισε ότι όσο η οικονομία καλυτερεύει, τόσο θα καλυτερεύει και ο δείκτης της πλήρους απασχόλησης», ενώ σε ό,τι αφορά τις δράσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας αναφέρθηκε στην εντατικοποίηση των ελέγχων από τον ΣΕΠΕ και τα υποστηρικτικά προγράμματα για τους ανέργους.
Στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι η ανεργία μειώθηκε λόγω της μεγάλης αύξησης του ποσοστού των εργαζομένων για λίγες ώρες και με λίγα χρήματα, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας απάντησε πως «λένε ψέματα» και σημείωσε: «Αν κοιτάξουμε το 2013 και το 2014, λόγω όλων των φαινομένων που είχαμε, δηλαδή κακό μείγμα πολιτικής, που μείωσε το ΑΕΠ και δημιούργησε ανεργία, βλέπουμε ότι οι καινούργιες προσλήψεις -οι λίγες που γινόντουσαν τότε- ήταν στο 64% πλήρους απασχόλησης μέχρι και το 2013 και μέσα σ’ έναν χρόνο πήγαμε κάτω από το 50%».
Δηλαδή, όπως είπε η αν. υπουργός, έπεσε σε μεγάλο ποσοστό η πλήρης απασχόληση στις καινούργιες θέσεις εργασίας που δημιουργούνταν και συμπλήρωσε: «Το 2015, το 2016 και το 2017 ήρθαμε εμείς και βάλαμε φρένο, δηλαδή στα επόμενα τρία χρόνια αυτό το ποσοστό είναι 2,8%, 2,5% και φέτος, το 2017, είναι 0,18%. Δεν πάει να πει αυτό ότι έχουμε μια εκτόξευση των θέσεων πλήρους απασχόλησης, όμως για να μπορέσει να ξαναρυθμιστεί αυτή η κατάσταση στην αγορά εργασίας παίρνει χρόνο. Εμείς υποχρέωση έχουμε πρώτα να βάζουμε φρένο για να μπορέσει να έρθει η αναστροφή».
Ερωτηθείσα για την πορεία των δεικτών αναφορικά με τις θέσεις εργασίας, η κ. Αντωνοπούλου επισήμανε: «Το 2015 έχουμε παραπάνω θέσεις εργασίας από το 2014 που ήταν η χρονιά του “success story”. Το 2014, 99.000 θέσεις, την καταστροφή που υποτίθεται (κατά την αντιπολίτευση) ότι φέραμε το 2015 -παρ’ όλο που ήταν ένας δύσκολος χρόνος- 99.700, όχι λιγότερες δηλαδή αλλά λίγο περισσότερες από τον προηγούμενο χρόνο. Το 2016, έχουμε 136.000 θέσεις εργασίας. Τώρα, από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούλιο έχουμε περίπου 257.000 θέσεις εργασίας, που είναι η υψηλότερη απόδοση από το 2001. Άρα κάτι θετικό γίνεται».
Σε ό,τι αφορά την κριτική της αντιπολίτευσης για «λουκέτα» στις επιχειρήσεις λόγω των εξοντωτικών ασφαλιστικών εισφορών και της υπερφορολόγησης, η κ. Αντωνοπούλου σχολίασε: «Μας κουνάνε το δάχτυλο και μας κατηγορούν αυτοί που είχαν ένα μείγμα πολιτικής που έβαλε χιλιάδες λουκέτα σε επιχειρήσεις» και επισήμανε πως φέτος (από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο) υπάρχει θετικό ισοζύγιο κατά 2.765 επιχειρήσεις.
«Η χώρα έχει μπει σ’ έναν δρόμο, ο οποίος αναγνωρίζεται διεθνώς από αυτούς που αξιολογούν· δείτε την τελευταία αξιολόγηση από Moddy’s, Standard & Poor’s, Fitch. Όλοι βλέπουν ακριβώς αυτό που βλέπει και η δική μας κυβέρνηση. Έχουμε περάσει το σημείο καμπής, από εδώ και πέρα βγαίνουμε στο ξέφωτο» ανέφερε η κ. Αντωνοπούλου, επισημαίνοντας πως «για να έρθει αυτό να διαχυθεί στην κοινωνία -δυστυχώς, έτσι είναι πάντα στις κρίσεις- παίρνει έναν παραπάνω χρόνο απ’ ό,τι έχει ανάγκη η κοινωνία μας αλλά εκεί πηγαίνουμε».

ΑΠΟ http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...