ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 10 Αυγούστου 2017

Ο Δήμος Τριφυλίας για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο

Τετάρτη, 09 Αυγούστου 2017







«Είναι φανερό ότι η Διοίκηση οφείλει να συμμορφωθεί και να προωθήσει την εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση
του Δήμου Τριφυλίας σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά τον Κυπαρισσιακό.
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι το ΣτΕ δεν ασχολήθηκε με το περιεχόμενό του καθώς κρίθηκε ατελές, πρόχειρο και κυρίως  ατεκμηρίωτο.

Αναλυτικά η χθεσινή ανακοίνωση του Δήμου Τριφυλίας αναφέρει:

«Είναι λάθος στη ζωή και κατά συνέπεια και στη πολιτική να κρύβεις μιαν αλήθεια που βοά και υπάρχει, και το χειρότερο, όταν είναι περισσότερο από βέβαιο ότι θα την βρεις μπροστά σου.
Αυτό συνέβη και με την απόφαση του ΣτΕ για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο. Μετά την πρώτη ανακοίνωση της απόφασης και παρότι από ημέρες κοινωνούσαν ότι το Π.Δ., μετά την βεβαία έγκρισή του από το ΣτΕ, είχε πάει για υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ επέστρεφε στο ΥΠΕΝ ως ατελές και πρόχειρο. Τι απογοήτευση!
Μας είπαν ότι το Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) ευτυχώς δεν κρίθηκε ως αντισυνταγματικό με την απόφαση 175/2017 του ΣτΕ και πανηγύριζαν, αποκρύπτοντας ότι το Ε' Τμήμα του ΣτΕ ουδέποτε  ασχολήθηκε με το περιεχόμενο του Π.Δ., γιατί το έκρινε ατελές,  πρόχειρο και κυρίως  ατεκμηρίωτο. 
Οπως επίσης έντεχνα αποκρύπτουν ότι και το προηγούμενο Σχέδιο ΠΔ της προηγούμενης κυβέρνησης ουδέποτε κρίθηκε ως αντισυνταγματικό διότι το ΣτΕ το επέστρεψε στο επισπεύδον Υπουργείο για τυπικούς λόγους και συγκεκριμένα την μη νομότυπη έγκριση του, από το Συμβούλιο Φύσης.
Και τώρα ας μιλήσουμε για  τις αλήθειες.
Με την υπ’ αριθμ. 175/2017 Γνωμοδότησή του, το ΣτΕ έκρινε κατ’ αρχάς το σχέδιο του Π.Δ/τος για τον χαρακτηρισμό χερσαίων και θαλασσίων περιοχών του Κυπαρισσιακού Κόλπου ως Περιοχής Προστασίας της Φύσης (ΠΠΦ) και περιφερειακής ζώνης προστασίας ως Ζώνης Αγροτικού Τοπίου (ΖΑΤ). 
Το ΣτΕ, διαπιστώνοντας ότι το επισπεύδον την έκδοση του Π.Δ./τος Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν επικαλείται ότι έχει συνταχθεί Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), όπως απαιτείται σύμφωνα με την νομολογία του Δικαστηρίου της Εὐρωπαϊκής Ενωσης και την ισχύουσα νομοθεσία, έκρινε δύο πράγματα: 
Πρώτον απείχε από το να κρίνει αν είναι νόμιμες ή όχι οι ρυθμίσεις του σχεδίου Π.Δ./τος σχετικά με τα όρια αρτιότητος και τους όρους δόμησης στην ΖΑΤ. 
Δεύτερον, ζήτησε από  το ΥΠΕΝ να ελέγξει αν οι εγκεκριμένες ΕΠΜ κατ’ επίκληση των οποίων προωθείται η έκδοση του Π.Δ/τος καλύπτουν από τεχνικής απόψεως τις απαιτήσεις και προδιαγραφές της ΣΜΠΕ και σε αρνητική περίπτωση να μεριμνήσει για την εκπόνηση ΣΜΠΕ και την εκ νέου υποβολή του σχεδίου Π.Δ./τος.  
Με βάση τις κρίσεις αυτές του ανώτατου δικαστηρίου, και λαμβανομένου υπόψη ότι οι ΕΠΜ που έχουν εγκριθεί δεν μπορούν, από πλευράς περιεχομένου, να υποκαταστήσουν την ΣΜΠΕ, είναι φανερό ότι η Διοίκηση οφείλει να συμμορφωθεί και να προωθήσει την εκπόνηση ΣΜΠΕ. 
Ετσι, αποκαλύπτεται ότι η ρύθμιση που προωθούσε μέχρι σήμερα το Υπουργείο Περιβάλλοντος είναι πρόχειρη και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της περιοχής, αφού δεν στηρίζεται σε μια συνολική εκτίμηση της υφισταμένης κατάστασης αλλά και των προοπτικών της παράκτιας ζώνης της Δυτικής Πελοποννήσου, αλλά σε αποσπασματικές και ιδεοληπτικές επιλογές που μετατρέπουν την περιοχή μας σε νεκρή ζώνη ναρκοθετώντας κάθε δυνατότητα ισόρροπης ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο. 
Το ΣτΕ είπε κάτι πολύ σημαντικό προς την Διοίκηση. Μην κάνετε ότι  δεν καταλαβαίνετε γιατί ο χρόνος περνά και τα περιοριστικά μέτρα που πήρατε έχουν ημερομηνία λήξης. Η Υπουργική Απόφαση έχει διάρκεια δύο ετών με  δικαίωμα παράτασης ενός επιπλέον έτους και ο ένας έχει περάσει ήδη. Τρέξτε να κάνετε την ΣΜΠΕ για να προλάβετε. Και είπε σοβαρευτείτε.
Και μια λεπτομέρεια: Οταν ο τέως Δήμος Αυλώνας του Δήμου Τριφυλίας κατέθεσε το ΣΧΟΑΠ της περιοχής, παρότι μικρός Δήμος,  έκανε περιβαλλοντικές και ΣΜΠΕ, που δεν έχετε, αλλά κυρίως είχε καθολική κοινωνική αποδοχή και συναίνεση  που επίσης δεν την έχετε.
Τέλος, όσον αναφορά την δικαίωση των Δήμων Τριφυλίας, Ζαχάρως και Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, γιατί εμείς συνεχίσαμε την προσπάθεια να ανατρέψουμε μια επώδυνη, ανερμάτιστη, ιδεοληπτική και άδικη απόφαση για τους πολίτες μας, ναι, είμαστε ικανοποιημένοι, γιατί τώρα είναι περισσότερο από αναγκαίο να μας ακούσετε».

ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...