ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Τα ελαφάκια της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας (ΒΙΝΤΕΟ)

της Θένιας Μυλωθρίδου: Σε μια θαυμάσια τοποθεσία, σε υψόμετρο 753 μ. στο όρος Παγγαίο, βρίσκεται η ιερά Μονή της Παναγίας της Εικοσιφοίνισσας. Ενας χώρος ιερός, που επισκέπτεται πλήθος πιστών, για να προσκυνήσουν την «αχειροποίητο θαυματουργό εικόνα της Θεοτόκου» αλλά και για να απολαύσουν το γαλήνιο και καταπράσινο περιβάλλον.

Μεταξύ αυτών που «κλέβουν» τις εντυπώσεις, εκτός από την τοποθεσία, το ναό αλλά και γενικά το μοναστήρι, είναι τα μικρά και μεγάλα ελάφια, που έχουν υπό τη φροντίδα και την προστασία τους οι μοναχές.
Εξω και πάνω από τα τείχη της Μονής, προς την ανατολή, βρίσκονται ο παλαιός ανεμόμυλος και το «στασίδιον της Παναγίας» με μικρό προσκυνητάρι. Σε εκείνο το σημείο, μπορεί κανείς να δει τα οικόσιτα ελαφάκια, σε ένα πανέμορφο περιβάλλον, παρόμοιο με το φυσικό τους, ώστε να μη διαταραχθούν οι ισορροπίες. Αλλωστε, το μόνο που θυμίζει πως δεν είναι ελεύθερα, είναι η περίφραξη που υπάρχει, κυρίως για την προστασία τους.

Τα ελάφια της Παναγίας βρίσκονται εκεί για πολλά χρόνια και η παρουσία των ανθρώπων δεν τους τρομάζει, αντίθετα χαίρονται με την επίσκεψή τους. Δεν είναι τυχαίο πως αποτελούν πόλο έλξης, όχι μόνο για τα μικρά παιδιά που ξετρελαίνονται στην κυριολεξία αλλά και για τους μεγάλους, οι οποίοι με κάθε επίσκεψή τους στην περιοχή πάνε να τα δουν.
Αξίζει να αναφέρουμε πως η Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας είναι ένα ιστορικό μοναστήρι, ιδιαίτερα γνωστό και γιορτάζει στις 15 Αυγούστου, στη μνήμη της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.


ΑΠΟ  http://www.vimaorthodoxias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ