ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Πληρωμή φόρων σε δόσεις μέσω καρτών για χιλιάδες νοικοκυριά

Κυριακή, 30 Ιουλίου 2017 







 Τακτικό ραντεβού με την εφορία θα έχουν τα νοικοκυριά τους επόμενους μήνες, αρχής γενομένης από αύριο,
οπότε θα πρέπει να εξοφλήσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος. Θα ακολουθήσει ο ΕΝΦΙΑ, που αναμένεται να εκκαθαριστεί τις επόμενες ημέρες, για να κλείσει η χρονιά με τα τέλη κυκλοφορίας.



Ωστόσο αν και τα προβλήματα των νοικοκυριών στο να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις είναι μεγάλα οι τράπεζες διαθέτουν προϊόντα που μπορούν να διευκολύνουν την κατάσταση.
Μέσω των πιστωτικών καρτών, από εφέτος και οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι δίνουν τη δυνατότητα εξόφλησης όλων των βεβαιωμένων οφειλών εκτός ρύθμισης σε έως και 12 άτοκες δόσεις.

Με τον τρόπο αυτόν, μπορεί κάποιος να επιμηκύνει την περίοδο αποπληρωμής του εφετινού φόρου εισοδήματος έως και τον Νοέμβριο του 2018 και του ΕΝΦΙΑ έως και τις αρχές του 2019. Έτσι, εξασφαλίζει πολύ χαμηλές μηνιαίες δόσεις, χωρίς κανένα κόστος, εάν κάθε μήνα εξοφλεί το σύνολο του υπολοίπου του λογαριασμού της κάρτας.

Η χρήση της συγκεκριμένης υπηρεσίας αυξάνεται κάθε χρόνο από πολίτες που θέλουν να είναι φορολογικά ενήμεροι, υπό τον φόβο των κατασχέσεων, αλλά δεν επιθυμούν ή δεν έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν εφάπαξ τις οφειλές τους.

Οι τράπεζες προσφέρουν πληθώρα εναλλακτικών επιλογών για την πληρωμή των φόρων. Από εφέτος η χρήση του γκισέ για την εξόφληση υποχρεώσεων προς το Δημόσιο, με εξαίρεση συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού επιβαρύνεται με προμήθεια που μπορεί να φθάσει έως και το 1,5 ευρώ καθώς το υπουργείο Οικονομικών σταμάτησε να την επιδοτεί.

Σημειώνεται πως εάν εκπνεύσει η προθεσμία καταβολής του φόρου, τότε η φορολογική αρχή χρεώνει το φορολογούμενο με τόκους εκπρόθεσμης καταβολής οι οποίοι υπολογίζονται επί του φόρου που θα προκύψει από τη δήλωση με ποσοστό 0,73% για κάθε μήνα που θα έχει παρέλθει από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου.

Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ
ΑΠΟ http://www.cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...