ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Συνεχίζεται η έκθεση «Το παλιό σχολείο» στα Φιλιατρά

Κυριακή, 23 Ιουλίου 2017








Συνεχίζεται  η έκθεση «Το παλιό σχολείο» του Συλλόγου Διαφύλαξης Σχολικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Ο Μαυροπίνακας», που φιλοξενείτε στο
3ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιατρών.
Μια έκθεση  με ιστορικά τεκμήρια από τη νεοελληνική εκπαίδευση , όπως παλιά θρανία, βιβλία, τετράδια, εποπτικά μέσα διδασκαλίας, πλάκες και κοντύλια, μαθητικά είδη αμφίεσης, μηχανές προβολής ταινιών, αντικείμενα μαθητικών συσσιτίων,  εργαλεία ξυλογλυπτικής, παλιούς χάρτες, απολυτήρια, έγγραφα, φωτογραφίες και πλούσιο ακόμη υλικό. Η οποία γίνεται υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας και εντάσσεται στην προσπάθεια ίδρυσης Μουσείου Εκπαίδευσης στα Φιλιατρά.  Μάλιστα έπειτα από πρόταση του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Δημήτρη  Οικονομόπουλου και του Υπεύθυνου Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων Δημήτριου Σαρρή προς το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το πανεπιστήμιο ενέταξε την παραπάνω δράση στις δράσεις όπου οι φοιτητές τού Ιστορικού Αρχαιολογικού Τμήματος μπορούν να κάνουν την πρακτική τους, με υπεύθυνο φορέα της πρακτικής τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Έτσι για την περίοδο μέχρι τις 19 Αυγούστου η  φοιτήτρια του Πανεπιστημίου  Ανθούλα Βουδούρη, κρατάει ανοιχτή την έκθεση σε συνεργασία με τα μέλη του συλλόγου, από Τετάρτη έως Σάββατο, 10.30 π.μ. – 2.30 μ.μ. και βοηθάει στην αποδελτίωση και την επιστημονική τεκμηρίωση του υλικού.
Από την πλευρά του Συλλόγου παρακαλούνται οι  επισκέπτες της έκθεσης να προσφέρουν στον σύλλογο οτιδήποτε διαθέτουν και έχει άμεση σχέση με την εκπαιδευτική διαδικασία των περασμένων δεκαετιών. Παρακαλούνται επίσης να φέρνουν παλιές σχολικές φωτογραφίες (αν είναι δυνατόν με καταγραμμένα τα ονόματα των μαθητών), οι οποίες θα αντιγράφονται και θα επιστρέφονται επί τόπου.

Κ.Μπ.

ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: