ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Κίνδυνος να χαθεί η επιδότηση για χιλιάδες αγρότες στη Μεσσηνία

Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017










Να μην πάρουν επιδοτήσεις κινδυνεύουν γύρω στους 130.000 αγρότες, πανελλαδικά, καθώς τα
στοιχεία που έχουν δηλώσει στο ΟΣΔΕ δεν "κουμπώνουν" με τους δασικούς χάρτες.
Στην Ενωση Μεσσηνίας, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, 14.000 παραγωγοί φαίνεται να έχουν πρόβλημα. Και όπως μας ενημέρωσε ο υπεύθυνος των επιδοτήσεων Γιάννης Πάζιος, οι 10.000 απ’ αυτούς κινδυνεύουν να μην πληρωθούν.
Ο κ. Πάζιος παρατήρησε ότι η προθεσμία για τις ενστάσεις στους δασικούς χάρτες μέχρι τις 27 Ιουλίου είναι μικρό και ασφυκτικό διάστημα. Σημείωσε πως πρέπει να συνεκτιμηθεί η σοβαρότητα της κατάστασης κι επεσήμανε ότι χρειάζεται να δοθεί γενναία παράταση, όχι 1 - 2 μήνες, για τις ενστάσεις, σε συνεννόηση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ακόμα, μας πληροφόρησε ότι προχθές 10 Ιουλίου ολοκληρώθηκε η προθεσμία για την ενεργοποίηση, για την υποβολή αιτήσεων στο ΟΣΔΕ και κανείς δε γνωρίζει για πόσο διάστημα ακόμα θα μείνει ανοιχτό το ηλεκτρονικό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ανέφερε ότι και για την εξαγορά που ενδεχομένως να επιλέξουν οι παραγωγοί για τμήματα που εμφανίζονται ως δασικά, απαιτούνται δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσουν πρώτα στην Ενωση και μετά να πάνε στο Δασαρχείο.

Δείτε το βίντεο στο https://www.eleftheriaonline.gr/l

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ