ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 23 Ιουλίου 2017

Αυστηρότεροι όροι για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων

22 Ιουλίου 2017








Αυστηρότεροι θα είναι πλέον οι όροι για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων, καθώς τα πιστωτικά ιδρύματα
εμφανίζονται πλέον αποφασισμένα να αποφύγουν λάθη και υπερβολές του παρελθόντος.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων», η εποχή που κάποιος μπορούσε να πάρει ακόμα και το 100% της αξίας του ακινήτου που αγόραζε ανήκει στο παρελθόν, ενώ πλέον οι όποιες χορηγήσεις στεγαστικών δανείων θα δίνονται ύστερα από ενδελεχή έλεγχο των υποψήφιων δανειοληπτών και με το σταγονόμετρο. Οι αλλαγές που αφορούν τη συγκεκριμένη κατηγορία δανείων δεν δυσκολεύουν τη ζωή μόνο εκείνων που θα ήθελαν να αποκτήσουν με δανεισμό ένα ακίνητο, αλλά και των τραπεζών οι οποίες, παρά το γεγονός ότι τα δάνεια αυτής της κατηγορίας είναι δάνεια με εξασφαλίσεις, θα έχουν περιορισμούς στο ποσό που θα δίνουν σε σχέση με την αξία του ακινήτου.
Οι υπάλληλοί τους θα πρέπει να είναι και πιστοποιημένοι στη χορήγηση στεγαστικών δανείων, ενώ θα υποχρεούνται να δώσουν στον δανειολήπτη τη δεσμευτική τους προσφορά για το δάνειο για μελέτη πριν από την τελική υπογραφή για ένα 10ήμερο, όπως και ένα σχέδιο της τελικής σύμβασης.
Τις αλλαγές αυτές στις τραπεζικές πρακτικές στην Ελλάδα φέρνει η εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας η οποία έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία και καθορίζει για πρώτη φορά το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο για τα στεγαστικά δάνεια ανεξαρτήτως σκοπού και είδους εξασφάλισης, προσωπικά με εξασφάλιση ακινήτου αλλά και πράσινα δάνεια κατοικίας και εξοικονόμησης ενέργειας με εξασφάλιση ακινήτου ή με εγγύηση μετρητών (cash collateral).
Η έκρηξη του δανεισμού τα χρόνια προ κρίσης και οι δυσμενείς επιπτώσεις για χιλιάδες δανειολήπτες στεγαστικών δανείων στις χώρες που βρέθηκαν στη δίνη της, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, κάνουν αναγκαία την υιοθέτηση μιας σειράς πρακτικών ώστε να προλαμβάνονται στο μέλλον οι κίνδυνοι στους οποίους είναι εκτεθειμένοι καταναλωτές και τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια.


newsbeast , https://www.madata.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: