ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Επιδότηση της εισφοράς έως 350 ευρώ το μήνα για τα μπλοκάκια

18 Ιουλίου 2017 







Πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για μετατροπή των συμβάσεων παροχής υπηρεσιών σε συμβάσεις εργασίας εξήγγειλε ο
πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της ομιλίας του, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο υπουργείο Εργασίας.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, «η διαγνωστική μελέτη για την αδήλωτη εργασία στην Ελλάδα που συνέταξε η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), τον Ιούλιο του 2016, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τους κοινωνικούς εταίρους, ανέφερε ότι ένα από τα βασικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν στην αγορά εργασίας είναι η ψευδής αυτοαπασχόληση.
Το φαινόμενο εκείνο όπου πίσω από το "μπλοκάκι" κρύβεται η εξαρτημένη εργασία, η μέθοδος με την οποία ο κατ’ ουσίαν μισθωτός μεταμφιέζεται σε αυτοαπασχολούμενο. Το βασικό χαρακτηριστικό αυτής της μεταμφίεσης είναι η παράκαμψη όλου του θεσμικού πλαισίου προστασίας της εργασίας εις βάρος του εργαζομένου, σε ό,τι αφορά ωράρια, μισθούς, επιδόματα, δώρα εορτών, άδειες κ.λπ. Το πρώτο βήμα από πλευράς του υπουργείου έγινε με τη δημιουργία της πλατφόρμας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και του επιμερισμού των ασφαλιστικών εισφορών σε όσους παρέχουν υπηρεσία-εργασία σε έως δύο εργοδότες και δηλώνονται σε αυτήν».
Όπως αναφέρουν στο ΑΠΕ κύκλοι του υπουργείου, «με το πρόγραμμα που εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό, γίνεται ακόμη ένα βήμα. Τίθεται σε εφαρμογή ένα μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για όσους "εργοδότες" επιλέξουν να μετατρέψουν τον απασχολούμενο σε αυτούς με μπλοκάκι σε μισθωτό. Απαραίτητη ασφαλώς προϋπόθεση θα αποτελέσει η εγγραφή στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ.
Δίνεται, λοιπόν, το κίνητρο, για πρώτη φορά, για να μετατραπεί η ψευδώς δηλωμένη αυτοαπασχόληση σε αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή μισθωτή εργασία. Με αυτόν τον τρόπο, θωρακίζεται η προστατευτική λειτουργία της εργατικής νομοθεσίας. Από το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα μπορέσουν να ωφεληθούν χιλιάδες εργαζόμενοι που σήμερα εμφανίζονται ψευδώς ως αυτοαπασχολούμενοι. Η υλοποίηση του προγράμματος αποτελεί μία από τις ενέργειες για την καταπολέμηση του φαινομένου της ψευδούς αυτοαπασχόλησης. Το επόμενο διάστημα, θα διεξαχθούν κύκλοι ελέγχων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), επικεντρωμένοι στο φαινόμενο αυτό».
Αναφορικά με τις λεπτομέρειες του προγράμματος, κύκλοι του υπουργείου επισημαίνουν ότι «το πρόγραμμα αφορά επιδότηση της εργοδοτικής εισφοράς κατ' αρχάς, για διάστημα 12 μηνών, για όσους "εργοδότες" επιλέξουν να μετατρέψουν τον απασχολούμενο σε αυτούς με "μπλοκάκι" σε μισθωτό. Στην επιδότηση συμπεριλαμβάνεται και η εργοδοτική εισφορά των δώρων και του επιδόματος αδείας. Ανώτατο όριο επιδότησης θα είναι τα 350 ευρώ τον μήνα.
Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να καλύψει κατ’ αρχάς 40.000 εργαζόμενους, που σήμερα παρέχουν υπηρεσίες με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών σε έως δύο "εργοδότες". Δικαιούχοι είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα που απασχολούν εργαζόμενους με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών και θα έχουν εγγραφεί στη σχετική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ έως τη στιγμή της επίσημης έναρξης του προγράμματος.
Το πρόγραμμα θα προβλέπει την υποχρέωση διατήρησης του συνόλου του προσωπικού για ορισμένο διάστημα, πριν από την έναρξη της επιδότησης και διατήρηση των ωφελούμενων εργαζομένων με την ίδια σχέση εργασίας (εξαρτημένη εργασία) για ορισμένο διάστημα, μετά τη λήξη της επιδότησης».

ΑΠΟ https://www.madata.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.