ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 21 Μαΐου 2017

Πώς η Ελλάδα θα βρει τους φοροφυγάδες στην Ελβετία

H Eλλάδα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ολλανδίας, για να καταφέρει να εντοπίσει τα χρήματα των φοροφυγάδων της στην Ελβετία, δηλώνει στην La Repubblica o Ιταλός καθηγητής τραπεζικού δικαίου Πάολο Μπερνασκόνι. H "οδός" που προτείνει 


Adtech Ad

«H Eλλάδα πρέπει να ακολουθήσει το
παράδειγμα της Ολλανδίας, για να καταφέρει να εντοπίσει τα χρήματα των φοροφυγάδων της στην Ελβετία», δηλώνει στην εφημερίδα La Repubblica o Ιταλός καθηγητής τραπεζικού δικαίου, Πάολο Μπερνασκόνι. Η ιταλική εφημερίδα αναφέρεται στο αίτημα φορολογικής και δικαστικής συνεργασίας του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, προς την πρόεδρο της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, Ντόρις Λέιτχαρντ, την οποία συνάντησε στην πρόσφατη ευρω-ασιατική σύνοδο στο Πεκίνο. 

AdTech Ad

Λαμβάνοντας υπόψη, όμως, ότι μέχρι τώρα οι ελβετικές αρχές δεν έχουν ανταποκριθεί, παρ' όλο που τούς έχει ζητηθεί να συνεργασθούν από το 2015, η La Repubblica παραθέτει την άποψη του Ιταλού καθηγητή Πάολο Μπερνασκόνι, ο οποίος πιστεύει ότι μπορεί να ακολουθηθεί μια ακόμη οδός: «Θα συμβούλευα τον Έλληνα πρωθυπουργό να κινηθεί, όπως η Ολλανδία. Να στείλει, δηλαδή, ένα ομαδικό αίτημα στο ελβετικό υπουργείο οικονομικών, ζητώντας τα τραπεζικά στοιχεία των Ελλήνων πελατών, οι οποίοι δεν κατέθεσαν την υπεύθυνη δήλωση φορολογικού περιεχομένου, που ζητούν οι ελβετικές τράπεζες, στις οποίες έχουν κάνει καταθέσεις οι Έλληνες», δηλώνει ο Ιταλός καθηγητής.
Η εφημερίδα της Ρώμης εξηγεί ότι «πλέον, μετά την άρση του τραπεζικού απορρήτου και μετά τις συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελβετική Ομοσπονδία δεν προβλέπει καμία ιδιαίτερη μεταχείριση για τους φοροφυγάδες» και, κατά συνέπεια, «οι τράπεζες δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να δώσουν τα σχετικά ονοματεπώνυμα». Ο καθηγητής Πάολο Μπερνασκόνι, τέλος, υπενθυμίζει ότι «το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελβετίας απάντησε άμεσα, και με θετικό τρόπο, στο σχετικό ολλανδικό αίτημα».  

πηγή φωτογραφίας: sooc
ΑΠΟ http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.