ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 16 Μαΐου 2017

Γεμίζει νερό η λεκάνη του Φιλιατρινού φράγματος

Κυριακή, 14 Μαΐου 2017







Από χθες στις 9.30 το πρωί ξεκίνησε να γεμίζει με νερό η λεκάνη του φράγματος στο Φιλιατρινό ποτάμι, ένα από τα πλέον σημαντικά έργα υποδομής για την περιοχή. Σε περίπου 2 μήνες αναμένεται να παραδοθεί το
έργο από την εταιρεία, καθώς υπολείπονται ελάχιστες ακόμη εργασίες.
Ωστόσο, το μεγάλο ζητούμενο είναι να γίνουν και τα έργα άρδευσης ώστε το φράγμα να είναι αξιοποιήσιμο για την περιοχή - έργα τα οποία όμως έχουν μείνει αρκετά πίσω. Σε εκκρεμότητα είναι και οι απαλλοτριώσεις ορισμένων ιδιοκτησιών που βρίσκονται μέσα στη λεκάνη κατακλίσεως, και αν δεν ολοκληρωθούν το φράγμα δεν θα μπορέσει να φτάσει στο ανώτερο σημείο συγκέντρωσης νερού που είναι τα 196 μέτρα υψόμετρο. Ετσι, μέχρι να γίνουν αυτές θα μείνει ανοιχτή η βάνα απορροής στον πύργο υδροληψίας στα 180 μέτρα υψόμετρο. 
Οπως μας επισήμανε ο εργοταξιάρχης Θεόδωρος Μηλιώνης, τις προηγούμενες ημέρες έγιναν οι εργασίες εμφράξεως του φράγματος και το νερό περνούσε προσωρινά μέσα από σωλήνες άρδευσης, ενώ χθες το πρωί στις 9.30 έγινε το σφράγισμα και ξεκίνησε η συγκέντρωση του νερού. Η ολοκλήρωση του έργου τόνισε ότι θα γίνει σε περίπου δύο μήνες καθώς απομένουν να γίνουν κάποια κλεισίματα ακόμη, να μπουν κάποια όργανα μέτρησης και να συνεχιστούν οι σωληνώσεις μέσα στη στοά, που δεν μπορούσαν να γίνουν μέχρι τώρα καθώς περνούσε το νερό. Στις αρχές Ιουνίου θα παραδοθεί και ο δρόμος που περνά πάνω από το φράγμα και πλέον θα συνδέει τους Χριστιάνους με τα Φιλιατρά. Εκεί μένει να μπουν μόνο κάποιες μπάρες και πινακίδες σήμανσης. 
Εκτιμάται ότι για να γεμίσει η λεκάνη κατακλίσεως θα χρειαστούν δύο χειμώνες, και αυτό θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες και τις βροχοπτώσεις στην περιοχή. Υπογράμμισε δε ο κ. Μηλιώνης ότι, καθώς εκκρεμούν κάποιες απαλλοτριώσεις, οι ιδιοκτήτες δεν τους επιτρέπουν να γεμίσουν πλήρως το φράγμα και έτσι θα μείνει ανοιχτό στην υψομετρική θέση 180, ενώ η ανώτερη στάθμη του είναι στα 196 μέτρα. Ο όγκος του νερού που μπορεί να αποταμιεύσει το φράγμα στη λεκάνη του είναι 8 εκατ. κυβικά μέτρα - ωστόσο αν δεν γίνουν τα αρδευτικά δίκτυα, τότε απλώς το νερό θα εκτονώνεται και θα καταλήγει πάλι στο... ποτάμι.
Από εκεί και πέρα ο κ. Μηλιώνης όσον αφορά την πορεία του έργου σημείωσε ότι εκκρεμούν οι πληρωμές λογαριασμών ύψους 2 εκατ. ευρώ και επισήμανε τον κίνδυνο που υπάρχει για απένταξη του έργου από το ΕΣΠΑ, αν δεν ολοκληρωθούν και τα δίκτυα, καθώς το έργο θεωρείται ολοκληρωμένο μόνο με τα δίκτυα άρδευσης.

ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr/l

Δεν υπάρχουν σχόλια: