ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Το American Hellenic Institute, βράβευσε την Κατερίνα Παναγοπούλου και τον Δημήτρη Κοντομηνά

Πέμπτη, 18 Μαίου 2017






Με μία λαμπρή τελετή, παρουσία ανθρώπων της πολιτικής, επιχειρηματιών, εκπροσώπων της ομογένειας στις ΗΠΑ και πολλών
προσωπικοτήτων, το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο (American Hellenic Institute) βράβευσε την Κατερίνα Παναγοπούλου και τον Δημήτρη Κοντομηνά για την προσφορά τους στο επιχειρηματικό πεδίο, στην προβολή της ελληνικής κουλτούρας και την στήριξη τους στην ομογένεια. Το ετήσιο δείπνο του American Hellenic Institute πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας παρουσία τουλάχιστον 450 καλεσμένων.


Η κυρία Παναγοπούλου τιμήθηκε με το βραβείο Hellenic Heritage Public Service Award για την επιτυχημένη επαγγελματική πορεία της, την αφοσίωσή της στο φιλανθρωπικό έργο και στην προβολή του ελληνικού πολιτισμού.
Ο Κοντομηνάς τιμήθηκε με το βραβείο Hellenic Heritage Achivment Award για τις επιχειρηματικές επιτυχίες του, το φιλανθρωπικό του έργο και την προβολή της Ορθοδοξίας.

Η κυρία Παναγοπούλου, γνωστή για την εθελοντική της δράση και το ρόλο της ως πρέσβειρα στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον “αθλητισμό την ανοχή και το ευ αγωνίζεσθαι”, στη ομιλία της τόνισε ότι όραμά της είναι να δει την Ελλάδα να έχει κάποια στιγμή περήφανη φωνή διεθνώς για όσα συμβαίνουν στον κόσμο μας. Μιλώντας αποκλειστικά στο CNN Greece η κυρία Παναγοπούλου τόνισε ότι “η ελληνική ομογένεια στο εξωτερικό είναι επιτυχημένη και είναι η φωνή της Ελλάδας σε πολύ ισχυρά κέντρα που μπορεί να βοηθήσει στην προσπάθεια της πατρίδας μας η οποία χειμάζει”.
Χαρακτήρισε τη βράβευσή της “μεγάλη τιμή, ίσως τη μεγαλύτερη που έχει δεχθεί γιατί προέρχεται από τον ελληνισμό του εξωτερικού ο οποίος κρατά την πατρίδα στην καρδιά του όπου και να βρίσκεται”.


Η κυρία Παναγοπούλου εκτός από το ρόλο της στο Συμβούλιο της Ευρώπης, είναι επίσης πρόεδρος του Πανελληνίου Αθλητικού Συλλόγου Γυναικών “Καλλιπάτειρα” συμμετέχει σε δεκάδες συνέδρια με διαλέξεις και παρεμβάσεις και είναι η πρώτη Ελληνίδα που έλαβε το 1ο Βραβείο της Ευρώπης “Γυναίκα και Αθλητισμός 2012” από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή τον Φεβρουάριο του 2012. Το βραβείο αυτό, σύμφωνα με τον ελληνικό και διεθνή τύπο χαρακτηρίσθηκε, ως το 1ο χρυσό μετάλλιο της Ελλάδος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.
Συγκινημένος ο κ. Κοντομηνάς παραλαμβάνοντας το βραβείο τόνισε ότι “έχει αφιερώσει τα τελευταία τριάντα χρόνια της ζωή του στις συνεργασίες του με τις ΗΠΑ για να ξεπληρώσει αυτά που του έδωσαν για να γίνει αυτό που είναι σήμερα. Στην εισαγωγική παρουσίαση ο κ. Κοντομηνάς τάχθηκε υπέρ του δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ένας αριθμός βουλευτών θα πρέπει να εκλέγεται από τους ομογενείς μας.

Ο κ. Κοντομηνάς δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 1960 και σχεδόν ταύτισε το όνομά του με την ασφαλιστική αγορά. Εκτός από τις ασφάλειες όμως δραστηριοποιήθηκε επίσης στον τραπεζικό τομέα, στην υγεία και στα Μέσα ενημέρωσης ενώ για το φιλανθρωπικό του έργο έχει τιμηθεί από το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης και το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας

Ο πρόεδρος του American Hellenic Institute Νίκος Λαρυγγάκης παρουσιάζοντας τα δύο τιμώμενα πρόσωπα της βραδιάς τόνισε τη σημασία του ετήσιου δείπνου, που αποτελεί ευκαιρία για την παρουσίαση του έργου και του ρόλου που διαδραματίζει το American Hellenic Institute στις ΗΠΑ, ευαισθητοποιώντας την κοινή γνώμη για τα ελληνικά θέματα.
“Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι πιο πιστές σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή και αυτό προσπαθούμε καθημερινά να επικοινωνήσουμε στις ΗΠΑ” είπε ο κ. Λαρυγγάκης

Από την πολιτική ηγεσία, το παρόν έδωσαν, από την κυβέρνηση, ο Νίκος Παππάς, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η Όλγα Γεροβασίλη και η Έλενα Κουντουρά, από την ΝΔ οι Βασίλης Κικίλιας και Άδωνις Γεωργιάδης, ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης, πλήθος επιχειρηματιών αλλά και δημοσιογράφοι.
Το American Hellenic Institute είναι το πιο σημαντικό ελληνικό think tank στις ΗΠΑ. Ιδρύθηκε το 1974, μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο και από τότε σταθερά και συντονισμένα παρεμβαίνει στα κέντρα αποφάσεων των ΗΠΑ με ανακοινώσεις, υποδείξεις και παρεμβάσεις που αφορούν στα εθνικά ζητήματα. Ο βασικός στόχος του AHI είναι να βοηθήσει στη βελτίωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και να υποστηρίξει την ελληνοαμερικανική κοινότητα.

ΑΠΟ  http://www.cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.