ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 7 Μαΐου 2017

Μια ελληνική επιχείρηση ανάμεσα στις 12 καλύτερες της Ευρώπης

05/05/2017





Μια ελληνική επιχείρηση, η ΑΒ Βασιλόπουλος, περιλαμβάνεται ανάμεσα στις 12 καλύτερες της Ευρώπης που διακρίθηκαν στα European Business Awards 2016/17 sponsored by RSM

Συγκεκριμένα, χθες, Πέμπτη 4 Μαΐου 2017, πραγματοποιήθηκε η 10η τελετή απονομής των European Business Awards sponsored by RSM, η οποία φέτος έλαβε χώρα στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας.
Κατά τη διάρκεια της τελετής ανακοινώθηκαν οι νικητές για κάθε μια από τις 11 επίσημες κατηγορίες των βραβείων καθώς και ο νικητής της ψηφοφορίας του κοινού European Public Champion.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το βραβείο “The Business of the Year Award with Turnover of €150 million or higher” απονεμήθηκε στην εταιρεία AB Βασιλόπουλος, για την επίδειξη εξαιρετικών οικονομικών αποτελεσμάτων, δυναμικής και καινοτόμου ανάπτυξης καθώς και την κατοχή του ηγετικού ρόλου στον κλάδο της. Παρά τον μεγάλο ανταγωνισμό, οι κριτές αναγνώρισαν στην AB Βασιλόπουλος την επιχειρηματική ευρηματικότητα, την δεοντολογική της φιλοσοφία και την επιτυχημένη και σταθερά ανοδική οικονομική της πορεία.
Ο Άθως Στυλιανού, Διευθύνων Σύμβουλος της RSM Ελλάδος, δήλωσε σχετικά: «Θερμά συγχαρητήρια στην εταιρεία ΑΒ Βασιλόπουλος που κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο του European Business Award sponsored by RSM στην κατηγορία “Business of the Year Award” και να ξεχωρίσει ανάμεσα στις ευρωπαϊκές εταιρείες που συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Η διάκριση αυτή αποτελεί απόδειξη της δυναμικής της πορείας και επιβράβευση του αναπτυξιακού της προσανατολισμού. Είμαστε περήφανοι που οι ελληνικές εταιρείες ξεχώρισαν και πάλι σε αυτόν τον σημαντικό διαγωνισμό υψηλού κύρους. Συγχαίρουμε και τις έξι ελληνικές επιχειρήσεις που κατάφεραν να φτάσουν στον τελικό και να εκπροσωπήσουν την χώρα μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αποτελούν λαμπρά παραδείγματα της ποιότητας της ελληνικής επιχειρηματικότητας».
Στο φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν περίπου 33.000 εταιρείες από 34 χώρες, ξεπερνώντας κατά πολύ τον αριθμό των περυσινών συμμετοχών και αυξάνοντας τον ανταγωνισμό σημαντικά. Οι εταιρείες αναδείχτηκαν μέσα από μία διαδικασία αποτελούμενη από πολλά στάδια αξιολόγησης, στην οποία συμμετείχαν κριτές διεθνούς κύρους προερχόμενοι από τον επιχειρηματικό, πολιτικό και ακαδημαϊκό χώρο. Οι υποψήφιες εταιρείες αξιολογήθηκαν μέσα από ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών δεικτών, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία διαγωνίζονταν, συμπεριλαμβανομένων της καινοτομίας, της ηθικής και του διεθνούς προσανατολισμού.
Σημαντική ήταν η επίδοση των ελληνικών εταιρειών όπου από τις 38 ελληνικές εταιρείες οι οποίες είχαν διακριθεί στην πρώτη φάση του διαγωνισμού ως National Champions, οι 5 αναδείχθηκαν ως φιναλίστ και κατατάχθηκαν ανάμεσα στις 10 καλύτερες εταιρείες της Ευρώπης στην κατηγορία στην οποία διαγωνίστηκαν, κατακτώντας τον τιμητικό τίτλο Ruban d’ Honneur. Αυτές είναι οι: ΑΒ Βασιλόπουλος, Printec Group, Coffee Island, Upstream, Nice and Easy Farm-to-Table Restaurants.
Η εταιρεία η οποία κατάφερε να συλλέξει τις περισσότερες ψήφους του κοινού στην Ελλάδα και να διακριθεί ως National Public Champion είναι η Διαμαντής Μασούτης ΑΕ, η οποία εκπροσώπησε τη χώρα στην τελική φάση του διαγωνισμού διεκδικώντας τον τίτλο του European Public Champion ανάμεσα στις 34 χώρες που συμμετέχουν στα βραβεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΑΠΟ http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: