ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Ριζικές αλλαγές στις χρήσεις γης

01/03/2017








Σε ριζικές αλλαγές στις χρήσεις γης προχωρά η κυβέρνηση, στηριζόμενη σε προεδρικό διάταγμα που θα
λειτουργήσει σαν «ασπίδα» έναντι μελλοντικών προσφυγών στο ΣτΕ.
Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που δόθηκε σε διαβούλευση 13 ημερών, εισάγει τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, αλλά και νέες αρχές στην οργάνωση και τη λειτουργία των πόλεων και του οικισμού.
Συγκεκριμένα, θεσπίζονται αυστηρότερες διατάξεις για τη δόμηση σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, προστασία της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας, αλλά και των ακριβών αστικών περιοχών. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει διατάξεις προστασίας του εξωαστικού χώρου εισάγοντας την έννοια της αγροτικής χρήσης για εγκαταστάσεις σε γεωργική γη, είτε πρόκειται για κατοικία είτε για άλλες.
Σε ότι αφορά ειδικότερα τις πόλεις το ΠΔ θεσπίζει 15 γενικές κατηγορίες χρήσεων γης, οι οποίες συμπληρώνονται από πενήντα και πλέον ειδικές χρήσεις με επιτρεπόμενες δραστηριότητες και λειτουργίες, όπως εγκαταστάσεις φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών, υποδομές για καύση νεκρών, καζίνα σε ζώνες τουρισμού και αναψυχής, σημεία ανακύκλωσης, φρουτάκια παντού, όπως και κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Οι δήμοι θα μπορούν να αποκλείουν κάποιες χρήσεις.
Σημαντικές αλλαγές θα υπάρξουν και στην αδειοδότηση και λειτουργία καταστημάτων και επιχειρήσεων. Θα υπάρξουν περισσότερες εμπορικές χρήσεις τόσο στις περιοχές κατοικίας όσο και στις παραγωγικές ζώνες.

ΑΠΟ  http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...