ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Θαν. Ψαρούλης: «Κάναμε τους Σκανδιναβούς να αγαπήσουν τη Μεσσηνία»

Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2017 







«Στα 10 επεισόδια προβάλλεται το ευ αγωνίζεσθαι μέσα από αγώνες αντοχής, με συμμετέχοντες βετεράνους Ολυμπιονίκες και παγκόσμιους πρωταθλητές».
Ο Θανάσης Ψαρούλης, μόνιμος κάτοικος Σουηδίας, με καταγωγή από τη
Βασιλάδα Μεσσηνίας και σταδιοδρομία στην Εθνική Τράπεζα της Στοκχόλμης, βρήκε τον καλύτερο τρόπο να προσελκύσει ξένους τουρίστες στην ιδιαίτερη πατρίδα του: την έκανε σκηνικό! Κάθε Σάββατο, όταν ένα εκατομμύριο Νορβηγοί συντονίζονται στην κρατική τηλεόραση για να δουν το δημοφιλές αθλητικό ριάλιτι «Mästarnas Mästare» (σ.σ. «Ο πρωταθλητής των πρωταθλητών») και οι οθόνες πλημμυρίζουν με την ιστορία και τη φύση της Μάνης, της Καλαμάτας και της Πύλου, εκείνος βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο του: «Θέλω να γίνει η Μεσσηνία περιζήτητος προορισμός».

- Πώς κατάφερε η Μεσσηνία να φιλοξενήσει τα γυρίσματα ενός τόσο  δημοφιλούς αθλητικού ριάλιτι; 

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η Μεσσηνία κατακτά τους Σκανδιναβούς τηλεθεατές. Πριν από τέσσερα χρόνια, βοήθησα τη σουηδική εταιρεία Meter TV να γυρίσει το ίδιο σόου στην περιοχή για λογαριασμό της κρατικής τηλεόρασης. Εκανε τεράστια επιτυχία. Βλέποντας το αποτέλεσμα, οι Νορβηγοί της εταιρείας παραγωγής Rubicon TV ρώτησαν τους Σουηδούς για λεπτομέρειες και εκείνοι τους παρέπεμψαν σ' εμένα. Χάρη στην προηγούμενη εμπειρία μου, ήξερα τις απαιτήσεις ενός τέτοιου εγχειρήματος και σχεδίασα το πρόγραμμα των γυρισμάτων πάνω στον χάρτη με τις ομορφιές της Μεσσηνίας. Ηταν, όπως είπαν οι παραγωγοί, η μόνη περιοχή που πληρούσε όλες τις προδιαγραφές γι' αυτό το σόου. Το σίριαλ αποτελείται από 10 επεισόδια, διάρκειας 60 λεπτών το καθένα, και το περιεχόμενό του θεωρείται εκπαιδευτικό, αφού προβάλλει το ευ αγωνίζεσθαι μέσα από αγώνες αντοχής με συμμετέχοντες βετεράνους Ολυμπιονίκες και παγκόσμιους πρωταθλητές.»

- Πού ταξιδεύει η κάμερα τους τηλεθεατές; Μιλήστε μας για το οδοιπορικό των γυρισμάτων.

«Και πού δεν τους ταξιδεύει! Από την Πλάτσα και το Ανοιχτό Θέατρο της Μάνης, που έχει υπέροχη θέα προς τον Μεσσηνιακό Κόλπο, μέχρι το λιμανάκι της Τραχήλας στη Δυτική Μάνη. Από το μικρό γραφικό ψαροχώρι του Αγίου Νικολάου μέχρι τη διάσημη παραλία της Καλογριάς στη Στούπα. Κάναμε γυρίσματα έξω από το σπίτι όπου έμενε ο Ζορμπάς, στον ιδιωτικό χώρο όπου συναντούσε ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, όπως ο Καζαντζάκης, ο Σικελιανός, η Κοτοπούλη, η Κυβέλη. Πώς να μην μαγευτούν οι ξένοι από την ανεπανάληπτη παραλία του Φονέα, από την Καρδαμύλη, την παραλία της Σάνταβας; Δύο επεισόδια τα γυρίσαμε στη Βέργα, με φανταστική θέα στην πόλη της Καλαμάτας. Αποκαλύψαμε όλες τις ομορφιές της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Τη μεγαλειώδη απλότητα ενός ελαιώνα στη Βασιλάδα, το μεσαιωνικό Κάστρο Ανδρούσας, την ονειρεμένη Βοϊδοκοιλιά και το φρούριο του Νιόκαστρου στην Πύλο. Στην πανέμορφη βίλα όπου έμεναν οι αθλητές στη Σάνταβα και στα επιβλητικά φαράγγια του Ταϋγέτου γυρίστηκαν πολλά νυχτερινά επεισόδια. Αεροφωτογραφήθηκε σχεδόν όλος ο νομός, θα γεμίσουν τα μάτια των Νορβηγών με τα δώρα αυτού του προικισμένου τόπου.»

- Πόσοι συμμετείχαν στην αποστολή; Αξιοποιήσατε εγχώριες δυνάμεις; 

«Πέρα από τους αθλητές, συμμετείχαν 47 άτομα υποστηρικτικό προσωπικό, το οποίο έμεινε σε παραλιακό ξενοδοχείο της Καλαμάτας για 35 ημέρες. Δούλεψαν από ντόπιοι ξυλουργοί μέχρι μεταφορείς, γιατί κουβαλούσαμε ειδικό τεχνικό εξοπλισμό και πολλές κάμερες. Μας βοήθησε πολύ το Γραφείο του EOT Σκανδιναβίας, οι δήμοι της Μεσσηνίας, η Αρχαιολογική Υπηρεσία, το Λιμεναρχείο, η Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας, η Ομοσπονδία Ποδηλασίας Ελλάδος, το Κέντρο Ελληνικού Κινηματογράφου και η Costa Navarino.»

- Το σόου είναι σε εξέλιξη. Τι τηλεθέαση έχει; 

«Μεταδίδεται κάθε Σάββατο και σε επανάληψη κάθε Τετάρτη. Ηδη έχουν προβληθεί 5 από τα 10 επεισόδια. Η τηλεθέαση κυμαίνεται γύρω στο 56%-57% και συνεχώς ανεβαίνει. Οι παραγωγοί είναι κατενθουσιασμένοι.»

- Εκτιμάτε ότι επηρεάζει την τουριστική προβολή της Μεσσηνίας; 

«Σε μεγάλο βαθμό. Στον τελικό αγώνα στο στάδιο της Αρχαίας Μεσσήνης παρευρέθηκαν αρχισυντάκτες μεγάλων νορβηγικών εφημερίδων. Σήμερα η Μεσσηνία πρωταγωνιστεί σε δεκάδες άρθρα στον ημερήσιο και στον περιοδικό Τύπο. Είναι ανεπανάληπτο αυτό που γίνεται στα social media. Η προβολή της περιοχής στη Νορβηγία και γενικά στη Σκανδιναβία είναι τεράστια. Ενδεικτικά, έχουν
αυξηθεί οι κρατήσεις της πτήσης Οσλο - Καλαμάτα και έχω πληροφορηθεί ότι μέσα στο 2018 θα ενισχυθεί η Καλαμάτα με επιπλέον πτήσεις. Το γεγονός αυτό έρχεται σε συνδυασμό με τη δημιουργία δύο ντοκιμαντέρ για δύο παγκόσμιους θρύλους. Είναι καιρός να αξιοποιήσουμε την Κάλλας και τον Ζορμπά για το καλό της χώρας.»

- Πείτε μας περισσότερα γι' αυτή την ιδέα. 

«Εν μέρει έχει γίνει ήδη πράξη. Είναι έτοιμο το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η δική μας Μαρία Κάλλας», που γυρίστηκε στο Νεοχώριο Οιχαλίας Μεσσηνίας, στο πατρικό της ντίβας του κλασικού τραγουδιού, και πρόκειται να κάνει πρεμιέρα στις 19 Μαρτίου στη Νέα Υόρκη -στη συνέχεια θα προβληθεί στην Αθήνα, στο Μόντρεαλ, στο Τορόντο, στο Σικάγο, στη Μελβούρνη και αλλού. Το σκηνοθέτησε ο Ελληνοσουηδός Μπάμπης Τσόκας. Μακροπρόθεσμα σχεδιάζουμε αναστήλωση του σπιτιού της και συγκέντρωση των αντικειμένων της, που βρίσκονται διάσπαρτα σε διαφορετικά σημεία, για να δημιουργήσουμε ένα επισκέψιμο μουσείο πολύ κοντά στην Αρχαία Μεσσήνη, θα είναι μεγάλο το οικονομικό όφελος για την περιοχή. Επιπλέον, σε συνεργασία με τον Δήμο Δυτικής Μάνης, ξεκίνησαν τα πρώτα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ για τη δράση του Αλέξη Ζορμπά στη Στούπα, με βάση το έργο του Καζαντζάκη "Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά".»

- Σας αποκαλούν πρεσβευτή της Μεσσηνίας στις σκανδιναβικές χώρες. Ποια είναι η μεγαλύτερη φιλοδοξία σας; 

«Ακούω συχνά αυτόν τον χαρακτηρισμό. Τους ευχαριστώ. Αισθάνομαι απλώς ένας διαμεσολαβητής. Πιστεύω ότι όλοι οι Ελληνες που μένουν στο εξωτερικό είναι με τον δικό τους τρόπο πρεσβευτές της πατρίδας - ειδικά για τη Μεσσηνία είμαστε χιλιάδες. Υπό την ομπρέλα της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας (www.messiniakiamfiktyoniagr) βρίσκονται περίπου 100 σύλλογοι και ομοσπονδίες από ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά και Ευρώπη, οι οποίοι αριθμούν συνολικά μερικές χιλιάδες φυσικά πρόσωπα. Χωρίς αυτούς δεν θα γινόταν τίποτα από αυτά που συζητάμε - παράλληλα υποστηρίζουν οικονομικά πολλές ανασκαφές, εκδηλώσεις για την επιστροφή των μαρμάρων και μουσικά φεστιβάλ. Φιλοδοξία μου  είναι αυτές οι συλλογικές προσπάθειες να ωφελήσουν τη Μεσσηνία και τη χώρα μας. Αισθάνομαι υπερήφανος όταν ακούω να μιλούν με θαυμασμό όχι μόνο για τις παραλίες και τα τοπία της, αλλά και για τις υποδομές της. Είσαι στην άλλη άκρη της Ευρώπης και ακούς ότι είναι υπόδειγμα η επένδυση της Costa Navarino. Αυτό είναι συγκινητικό. Χρόνο με τον χρόνο, η Μεσσηνία θα γίνεται όλο και πιο περιζήτητη από τους Ευρωπαίους -και όχι μόνο.»

(Της Αλεξάνδρας Τζαβέλλα από το περιοδικό «Ταξίδια» της «Καθημερινής»)

ΑΠΟ https://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: