ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Επιστήμονες ανακάλυψαν πώς μπορεί να 'διαγράψει' κανείς δυσάρεστες αναμνήσεις

Νέα επιστημονική έρευνα δείχνει ότι είναι δυνατό να "σβηστούν" από τον
ανθρώπινο εγκέφαλο μνήμες που μπορεί να θεωρηθούν επιζήμιες ή τραυματικές

Adtech Ad

Το σενάριο της επιτυχημένης ταινίας "Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού" ίσως τελικά να είναι πολύ πιο ρεαλιστικό από ότι νομίζει κανείς: Επιστήμονες στον Καναδά ανακάλυψαν έναν τρόπο για να "διαγράφουν" τις δυσάρεστες αναμνήσεις από το ανθρώπινο μυαλό.

AdTech Ad

Τα ευρήματα της έρευνάς τους θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD) και του εθισμού. Οι ερευνητές  ωστόσο προειδοποιούν για τεράστιες "ηθικές επιπτώσεις".
Ειδικότερα, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο ανακάλυψαν τους νευρώνες που χρησιμοποιούνται για τον σχηματισμό των 'κακών' αναμνήσεων στον εγκέφαλο. Στη συνέχεια βρήκαν έναν τρόπο για να στοχεύουν και να σβήνουν τις μνήμες φόβου σε ποντίκια.
"Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν εκατομμύρια νευρώνες στον εγκέφαλο, μόνο λίγοι από αυτούς είναι απαραίτητοι για τον σχηματισμό μιας μνήμης φόβου ή απειλής" εξήγησε η Δρ. Σίνα Τζόσελιν, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Φυσιολογίας.
Οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν τους νευρώνες αυτούς από την υπερπαραγωγή μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης του εγκεφάλου σε ποντίκια και στη συνέχεια στόχευσαν και αφαίρεσαν γενετικά αυτούς τους νευρώνες, για να σβήσουν τις κακές αναμνήσεις, διατηρώντας παράλληλα τις υπόλοιπες.
"Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν πως μια μέρα θα μπορούσε να είναι δυνατή η θεραπεία ατόμων με PSTD με την εξάλειψη αυτών των τραυματικών αναμνήσεων" εξήγησε η Τζοσελίν στην Αμερικανική Ένωση για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS) στη Βοστόνη.
"Σε αυτούς τους ανθρώπους, οι μνήμες είναι ενοχλητικές και διαταρράσουν τη ζωή τους. Στόχος μας ήταν να βρούμε έναν φαρμακολογικό τρόπο για να στοχεύσουμε και να αδρανοποιήσουμε μόνο αυτούς τους νευρώνες" πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι επιστήμονες ήταν σε θέση να αφαιρέσουν τον εθισμό στην κοκαΐνη στα ποντίκια, αφαιρώντας τις μνήμες που συνδέονται με το ναρκωτικό.
Αν και η ιδέα μιας ζωής χωρίς κακές αναμνήσεις μπορεί να φαίνεται ελκυστική, οι ερευνητές προειδοποιούν για τις "ηθικές συνέπειες" που εμπλέκονται στη διαγραφή αναμνήσεων.
"Θα μπορούσαν να υπάρχουν δυνητικές αρνητικές πτυχές, ιδιαίτερα όταν εφαρμόζεται σε ανθρώπους που θα ήθελαν να διαγράψουν μία ‘κακή ανάμνηση’, όπως ένας άσχημος χωρισμός" εξήγησε η Τζοσελίν. "Όλοι μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Εάν διαγράψουμε από τη μνήμη μας τα λάθη, τι θα μας εμποδίσει από το να τα επαναλάβουμε;"

ΑΠΟ http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: