ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Αποστόλου: Παρεμβάσεις για μείωση του κόστους παραγωγής στον αγροτικό τομέα

13/02/2017






«Οι συναντήσεις αυτές μας κάνουν σοφότερους, θα έπρεπε να έχουν ξεκινήσει πριν από τις κινητοποιήσεις», δηλώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ
– ΜΠΕ με αφορμή τη συνάντηση που είχε σήμερα με τους προέδρους συνεταιριστικών οργανώσεων της περιφερερειακής ενότητας Ηρακλείου.
Ο κ. Αποστόλου σημειώνει ότι οι φετινές κινητοποιήσεις των αγροτών είναι μικρότερες από πλευράς συμμετοχής, ενώ ξεκαθαρίζει ότι η δημοσιονομική κατάσταση δεν επιτρέπει την περαιτέρω οικονομική ενίσχυση των αγροτών, δηλώνοντας παράλληλα πρόθυμος για παρεμβάσεις προς όφελος του αγροτικού κόσμου σε θεσμικό επίπεδο.
Διατυπώνει, τέλος μια απορία: «Δεν μπορώ να καταλάβω την επιμονή τους στα θέματα της φορολόγησης, του ασφαλιστικού και της διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων, όταν το 2016 είναι μια χρονιά ορόσημο με την καθιέρωση του ατομικού αφορολόγητου και της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ και βεβαίως με την ανάδειξη του 2016 σε χρονιά ρεκόρ για την καταβολή ενισχύσεων». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, οι φετινές κινητοποιήσεις «δεν έχουν βάση».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Κύριε υπουργέ τι αποκομίσατε από τη συνάντηση που είχατε σήμερα με αγρότες του Ηρακλείου;

Ήταν μια ουσιαστική συζήτηση σε ζητήματα εφαρμογής του νέου νόμου για τους συνεταιρισμούς. Από τη δική τους πλευρά, τέθηκε ως βασικό θέμα η οργάνωση των παραγωγών, κυρίως μέσα από τη διαδικασία διακίνησης των προϊόντων τους και της προώθησής των προϊόντων στις διεθνείς αγορές, όπως επίσης και θέματα που έχουν σχέση με την οργάνωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ. Θα έλεγα ότι από τη δική μας πλευρά βγήκαμε σοφότεροι, γιατί πρόκειται για ανθρώπους που βιώνουν οι ίδιοι όσα εκφράζουν στις συναντήσεις μας. Ταυτόχρονα, αναφερθήκαμε στη διαδικασία που ολοκληρώνουμε αυτή την περιόδο και αφορά στα κριτήρια οργάνωσης των ομάδων παραγωγών που είναι ένα από τα βασικότερα εργαλεία εφαρμογής του νόμου. Οι ίδιοι επισήμαναν ότι καταθέτουν τεκμηριωμένες προτάσεις πάνω στα προβλήματα του αγροτικού κόσμου και γι’ αυτό εξάλλου ήρθαν και σήμερα εδώ, μη υιοθετώντας μορφές πάλης που δημιουργούν γενικότερα προβλήματα στην κοινωνία. Θα έλεγα κλείνοντας ότι πρόκειται για μια από τις συναντήσεις που ο διάλογος έχει ουσιαστικό και συγκεκριμένο περιεχόμενο. Γι’ αυτό λοιπόν τους ευχαριστώ για τη σχετική συζήτηση.

Δεδομένου ότι είναι παραγωγικές συναντήσεις, γιατί δεν γίνονται πιο συχνά; Θα ακολουθήσουν και άλλες;

Τέτοιες συναντήσεις κάνουμε συνεχώς, άσχετα εάν δεν λαμβάνουν την ίδια δημοσιότητα. Θα κάνουμε, για παράδειγμα, μια συνάντηση με τους εκπροσώπους απ΄ολη την Ελλάδα των λαϊκών αγορών που πραγματικά, μιας και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαβούλευση για το νομοσχέδιο που αφορά τις λαϊκές αγορές, θα τους ακούσουμε. Και μην ξεχνάμε ότι την ερχόμενη Τετάρτη θα υπάρξει μια συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και εκπροσώπους των αγροτών της κεντρικής Μακεδονίας που βρίσκονται σε κινητοποίηση. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μέσα από αυτές τις συναντήσεις βγαίνει και θα βγει κάτι ουσιαστικό. Κι αυτό δεν είναι άλλο από τη στοιχειοθέτηση από την πλευρά των αγροτών των δυσκολιών του αγροτικού επαγγέλματος. Από τη δική μας πλευρά, αναγνωρίζουμε αυτά τα προβλήματα και προσπαθούμε να υπηρετήσουμε όσο καλύτερα γίνεται τον αγροτικό κόσμο με δεδομένες βέβαια τις συνθήκες που βιώνει η χώρα μας και τα δημοσιονομικά δεδομένα.

Έχετε την αίσθηση ότι φέτος οι αγροτικές κινητοποιήσεις θα είναι μικρότερης έντασης και διάρκειας σε σχέση με άλλες χρονιές;

Σίγουρα. Όπως φαίνεται έως σήμερα, δεν συγκρίνεται -τουλάχιστον από πλευράς συμμετοχής- η φετινή με την περασμένη χρονιά. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν έχουν οι αγρότες τα αιτήματά τους. Αυτό που λέω εγώ εδώ και καιρό είναι ότι αυτές οι συναντήσεις, ιδιαίτερα με τους εκπροσώπους των αγροτών που βρίσκονται σε κινητοποίηση, έπρεπε να έχουν γίνει νωρίτερα. Έπρεπε πριν ξεκινήσουν οι κινητοποιήσεις να έχουμε συζητήσει και οι ίδιοι να έχουν στοιχειοθετήσει τα αιτήματά τους. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Εμείς θα ολοκληρώσουμε έναν κύκλο συναντήσεων και εκείνοι θα εκτιμήσουν την πορεία τους.

Θα δούμε δηλαδή τα περισσότερα αιτήματά τους να ικανοποιούνται με αυτή τη σειρά συναντήσεων;

Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάτι για ακόμη μία φορά. Σε δημοσιονομικό επίπεδο, δεν μπορεί να δοθεί ούτε ένα ευρώ επιπλέον από αυτά που έχουν λάβει ήδη το 2016. Από κει και πέρα, θέματα που έχουν σχέση με θεσμικές παρεμβάσεις, και ιδιαίτερα στο μεγάλο πρόβλημα του κόστους παραγωγής, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ακόμη περισσότερα με συγκεκριμένες λύσεις και κατευθύνσεις.

Θα λέγατε ότι υπάρχει ένας μεγάλος κόμπος που σας εμποδίζει να έρθετε σε μια τελική συνεννόηση ή είναι επί μέρους οι διαφωνίες που σας χωρίζουν;

Εάν υπήρχαν πραγματικά μεγάλα θέματα, τα οποία εμποδίζουν τη συζήτηση θα ήμουν ο πρώτος που θα το έλεγε. Θα πω όμως για ακόμη μία φορά ότι δεν μπορώ να καταλάβω την επιμονή τους στα θέματα της φορολόγησης, του ασφαλιστικού και της διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων, όταν το 2016 είναι μια χρονιά ορόσημο με την καθιέρωση του ατομικού αφορολόγητου και της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ και βεβαίως με την ανάδειξη του 2016 σε χρονιά ρεκόρ για την καταβολή ενισχύσεων, οι οποίες ξεπέρασαν συνολικά τα 3,7 δισ. ευρώ και αν προσθέσουμε και το πλεόνασμα που δώσαμε ως 13η σύνταξη στους αγρότες φτάνουμε τα 4 δισ. ευρώ Άρα, λοιπόν, δεν υπάρχει βάση στην αιτιολόγηση των συγκεκριμένων κινητοποιήσεων.

Λέτε άρα ότι η αιτία των κινητοποιήσεων είναι περισσότερο μια αντιπολιτευτική διάθεση;

Εσείς κάνετε μια ερμηνεία, εγώ θα προτιμούσα να σταματήσω εδώ.

ΑΠΟ http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.