ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Καλλικράτης: Ιδού οι οκτώ αλλαγές που προωθούνται

24/02/2017







Οκτώ αλλαγές ανάμεσα τους η απλή αναλογική  με εκλογή δημάρχου και
περιφερειάρχη στο β΄γύρο με 50%+1, η αποσύνδεση των εκλογών ΟΤΑ από τις ευρωεκλογές  προτείνει η Επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη που ολοκλήρωσε σήμερα τις εργασίες της. Όπως είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής και γενικός γραμματέας του ΥΠΕΣ Κωστας Πουλάκης:

-Πρώτον, προτείνεται ένα μοντέλο επαναοριοθέτησης των ασκούμενων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την κρατική Διοίκηση αρμοδιοτήτων.

-Δεύτερον, εξειδικεύεται η «μοντελοποίηση» των Ο.Τ.Α., ώστε να αντιμετωπίζονται διακριτά ειδικές κατηγορίες Δήμων, όπως ιδίως οι νησιωτικοί και οι ορεινοί, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της μητροπολιτικής διακυβέρνησης.

-Τρίτον, επανασχεδιάζονται οι θεσμοί ενδοδημοτικής αποκέντρωσης, ώστε να δημιουργηθούν ισχυρές τοπικές δομές στο εσωτερικό κάθε Δήμου, με ουσιαστικές αρμοδιότητες, οι οποίες – σε συνδυασμό με την ενίσχυση των θεσμών άμεσης κοινωνικής συμμετοχής – αναμένεται να αυξήσουν το αίσθημα εγγύτητας των πολιτών προς το θεσμό της Αυτοδιοίκησης.

-Τέταρτον, αποσυνδέονται οι αυτοδιοικητικές εκλογές από τις ευρωεκλογές, ενώ προτείνεται ως εκλογικό σύστημα για τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια η απλή αναλογική, με διατήρηση του θεσμού του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη που θα εκλέγεται, ως επικεφαλής του αντίστοιχου συνδυασμού, σε δεύτερο γύρο, αν χρειάζεται.

-Πέμπτον, προτείνεται ένα νέο, δημοκρατικό, αποτελεσματικό και διαφανές σύστημα οικονομικής διαχείρισης και δημοσιονομικής εποπτείας των Ο.Τ.Α., που θα εξασφαλίζει την οικονομική τους βιωσιμότητα, χωρίς να παραβιάζει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλειά τους.

-Έκτον, ενισχύονται οι διαδικασίες συμμετοχικής κατάρτισης του προϋπολογισμού των Ο.Τ.Α., ώστε να έχει λόγο στον αυτοδιοικητικό σχεδιασμό και η τοπική κοινωνία.

-Έβδομον, προτείνεται η αλλαγή του τρόπου κατανομής της κρατικής επιχορήγησης των Ο.Τ.Α., βάσει ενός αλγορίθμου που θα λαμβάνει υπόψη το ελάχιστο κόστος λειτουργίας ενός Ο.Τ.Α. και θα κατατείνει στη μείωση των ανισοτήτων και στη στήριξη των μικρών και μειονεκτούντων Ο.Τ.Α., με ταυτόχρονη ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της είσπραξης των ιδίων εσόδων των Ο.Τ.Α.

-Όγδοον, επικαιροποιούνται οι διαδικασίες του αναπτυξιακού προγραμματισμού, με τη θεσμοποίηση συνεργειών μεταξύ όλων των βαθμίδων της διοίκησης και σταθερή συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.»

Σκουρλέτης: Πάμε στην επόμενη φάση

Μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης επιβεβαίωσε στην ουσία το ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr ότι το πόρισμα της Επιτροπής θα το επεξεργαστεί μία ολιγομελής Επιτροπή του ΥΠΕΣ, τονίζοντας ότι «εμείς στην επόμενη φάση και κωδικοποιώντας, μορφοποιώντας τελικά αυτή την αξιόλογη δουλειά που έχει γίνει μέχρι τώρα -προφανώς το αποτέλεσμα της δεύτερης φάσης θα το δώσουμε ξανά για συζήτηση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, και στην ΕΝΠΕ και στην ΚΕΔΕ και σε κάθε Δήμο ξεχωριστά και στις Ομοσπονδίες των εργαζομένων- εάν εργαστούμε με ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα, μέχρι τα μέσα της χρονιάς, θα έχουμε καταλήξει σε κάποιες μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο, που θα έχουν μια κατεύθυνση, που θα μπορούν να μας οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι κάνουμε αυτές τις αλλαγές, οι οποίες ανοίγουν το δρόμο για κάποιες άλλες. Δεν θεωρώ υπό τις παρούσες συνθήκες και εννοώ, πια, τις ευρύτερες συνθήκες, τις οικονομικές, ότι έχουμε την άνεση να κάνουμε πράξη όσα θα θέλαμε. Είναι διαφορετικό  να σχεδιάζεις το 2008 και το 2009 και άλλο το 2016 και το 2017, όπου υπάρχουν δουλείες πολύ συγκεκριμένες», πρόσθεσε.
Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι «οτιδήποτε κάνουμε θα είναι δημόσιο, δεν θα αιφνιδιάσουμε και μέχρι και την τελευταία στιγμή θα είμαστε ανοιχτοί σε παρατηρήσεις και προτάσεις. Προφανώς την τελική πολιτική ευθύνη την έχει η Κυβέρνηση και εκείνη  τελικά θα κριθεί για το σχέδιο που θα καταθέσει στην Βουλή προς ψήφιση», πρόσθεσε.

Επίθεση στην ΚΕΔΕ, επίθεση φιλίας στην ΕΝΠΕ

Τέλος επιτέθηκε εκ νέου στην ΚΕΔΕ χαρακτηρίζοντας «ολίσθημα αυτό που έκανε (σ.σ. αποχώρηση από την Επιτροπή), η οποία προσπάθησε να απαντήσει σε δικά της λαθεμένα συμπεράσματα, ότι αυτή η Επιτροπή το μόνο που είχε να κάνει ήταν να ασχοληθεί με το εκλογικό σύστημα. Και κατέληξε σε τοποθετήσεις του τύπου ότι εν πάση περιπτώσει «εμείς δεν συζητάμε το εκλογικό σύστημα αποσπασματικά». Γιατί; Ποιος συζητάει μόνο αυτό; Εδώ έχουμε ανοίξει όλο το εύρος των ζητημάτων. Ένα από αυτά είναι και το θέμα της αντιπροσώπευσης των πραγματικών συσχετισμών στο επίπεδο των τοπικών κοινωνιών και των  περιφερειών. Ένα από αυτά. Και εν πάση περιπτώσει σε όλους τους τόνους είπαμε ότι δεν ολοκληρώνεται αυτή η δουλειά εδώ πέρα. Είναι, βέβαια, δικαίωμά της, να μην συμμετάσχει, έστω και στο ‘παρά πέντε’», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης.
Επιπλέον, υποστήριξε ότι “η ΚΕΔΕ, αποφάσισε να μη συμμετέχει για ακατανόητους κατά τη γνώμη μου λόγους. Θεωρώ προσχηματική την αποχώρηση και υποκινούμενη προφανώς από άλλα πολιτικά ελατήρια, τα οποία υπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες. Θα πρέπει να καταλάβει και χωρίς καμία διάθεση νουθεσίας, ότι η ΚΕΔΕ δεν εκπροσωπεί ένα κόμμα, ούτε καν έναν μόνο Δήμο. Η ΚΕΔΕ έχει 325 δήμους και ο καθένας από αυτούς είναι μια ξεχωριστή περίπτωση. Όποιος λοιπόν εκπροσωπεί τους δήμους, θα πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικός στις κινήσεις του”, επισήμανε.
Παράλληλα εξήρε τη στάση της ΕΝΠΕ χαρακτηρίζοντας της θετική, καθώς, όπως είπε, “συμμετείχε από την αρχή μέχρι το τέλος στην συζήτηση και δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να διαφοροποιηθεί όπως η ΚΕΔΕ. Και τον κ. Αγοραστό, τον οποίο συνάντησα την προηγούμενη εβδομάδα, ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΝΠΕ, συζητήσαμε για όλα αυτά τα ζητήματα και θεωρώ ότι έχουμε, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις σε διάφορα ζητήματα, μια καλή ανοιχτή επικοινωνία”, κατέληξε.

ΑΠΟ http://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...