ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017

Σε τρεις φάσεις η υποχρεωτική εγκατάσταση POS







Σε τρία στάδια θα εφαρμοσθεί η υποχρεωτική εγκατάσταση POS στους επαγγελματικούς κλάδους και στις υπηρεσίες στην αγορά, για την καθολική χρήση του πλαστικού
χρήματος σε όλες τις συναλλαγές των φορολογουμένων.

Το σχέδιο της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου προβλέπει την υποχρεωτική εγκατάσταση των μηχανημάτων πληρωμών μέσω πλαστικού χρήματος (POS) σε τρεις φάσεις.


Η πρώτη μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017, η δεύτερη έως το τέλος του 2017 και η τρίτη έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018.

Στην πρώτη φάση (έως το τέλος Ιουνίου 2017) θα υποχρεωθούν να εγκαταστήσουν POS επαγγελματικοί κλάδοι με αυξημένο βαθμό παραβατικότητας. Μεταξύ αυτών είναι τα καταστήματα εστίασης και ένας μεγάλος αριθμός από κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών, όπως γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κ.ά.

Στις επόμενες δύο δόσεις θα συμπεριληφθούν άλλοι κλάδοι και υπηρεσίες, προκειμένου έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018 να έχει καλυφθεί το σύνολο της αγοράς. Άλλωστε, όπως αναφέρουν κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών, η κάλυψη του ορίου των δαπανών μέσω πλαστικού χρήματος για το χτίσιμο του αφορολόγητου δεν επηρεάζεται από τη διαδικασία αυτή, καθώς μπορεί να επιτευχθεί εύκολα για όλους τους φορολογουμένους με βάση τα σημερινά δεδομένα στις συναλλαγές και από το μεγάλο εύρος των δαπανών που θα μετρούν για το αφορολόγητο, όπως προβλέπει η σχετική απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά στις ΔΕΚΟ θα πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο η ΔΕΗ δεν διαθέτει σήμερα POS σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες, οι οποίες ήδη τα χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους. Όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου, άμεσα και η ΔΕΗ θα προσαρμοσθεί στο νέο καθεστώς. Επισημαίνεται, επίσης, ότι όλες οι ΔΕΚΟ διαθέτουν σύστημα ηλεκτρονικής εξόφλησης των λογαριασμών τους μέσω τραπεζών. Και οι πληρωμές μέσω e-Banking μετρούν στο χτίσιμο του αφορολόγητου.

Τα ειδοποιητήρια και οι τροποποιητικές για τα αδήλωτα

Σχετικά με τη διαδικασία για τις δηλώσεις οικειοθελούς αποκάλυψης των αδήλωτων εισοδημάτων -η οποία ξεκινά μετά τη δημοσιοποίηση (χθες) της σχετικής απόφασης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων - από το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζεται ότι η υποβολή των δικαιολογητικών προέλευσης των εισοδημάτων επιβάλλει οι δηλώσεις αυτές να είναι χειρόγραφες.

Πρόκειται για τις τροποποιητικές δηλώσεις αποκάλυψης των αδήλωτων εισοδημάτων που θα πρέπει να υποβάλλουν όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στη ρύθμιση. Το αμέσως επόμενο διάστημα, πάντως, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα ξεκινήσει την αποστολή των ειδοποιητηρίων για την υπαγωγή στη ρύθμιση φορολογουμένων με τραπεζικές καταθέσεις που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους, όσων περιλαμβάνονται στις λίστες φοροδιαφυγής καθώς και άλλων υπόπτων για φοροδιαφυγή επαγγελματιών που βρίσκονται σε διαδικασία ελέγχου ή πρόκειται να ελεγχθούν.


ΑΠΟ http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: