ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2017

Μουσείο-διαστημόπλοιο από τον Τζορτζ Λούκας

12/1/2017

 

 

Σαν να είναι βγαλμένο από το διαγαλαξιακό σύμπαν του «Star Wars», το Μουσείο της Αφηγηματικής Τέχνης, που ετοιμάζεται να κάνει δώρο ο Τζορτζ Λούκας στην πόλη του Λος Αντζελες, θα αποτελέσει μία ακόμη μνημειώδη παρακαταθήκη του πολυεκατομμυριούχου δημιουργού του Χόλιγουντ, επένδυσης 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, για τις επόμενες γενιές.

Το νέο της ίδρυσης και εγκατάστασης του μουσείου ανακοινώθηκε το βράδυ της Τρίτης τερματίζοντας τη διαμάχη ενός ολόκληρου μήνα ανάμεσα σε δύο εμβληματικές πόλεις της Καλιφόρνιας, την πρωτεύουσα της αμερικανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας Λος Αντζελες και το Σαν Φρανσίσκο, για το ποια από τις δύο θα φιλοξενήσει το εντυπωσιακό φουτουριστικό σπίτι των τεχνών διά χειρός Λούκας.
Η ανέγερση του μουσείου που προορίζεται να φιλοξενήσει την ευρεία συλλογή έργων κλασικής και μοντέρνας τέχνης και αναμνηστικά-αντικείμενα από τις ταινίες του σκηνοθέτη και παραγωγού, αποτελεί έργο που τον έχει απασχολήσει επί χρόνια. Μετά την αθέτηση του αρχικού σχεδιασμού του να ανοίξει το μουσείο στο Σικάγο, ο ίδιος και οι αρχιτέκτονές του αποκάλυψαν σχέδια για την κατασκευή του τόσο στο Λος Αντζελες όσο και στο Σαν Φρανσίσκο, ανοίγοντας έναν κύκλο ατελείωτων εικασιών γύρω από το θέμα της τοποθεσίας, με την Πόλη των Αγγέλων να κερδίζει τελικά τον ανταγωνισμό.
Ο Τζορτζ Λούκας έχει δεσμευτεί να χρηματοδοτήσει το μουσείο με το αστρονομικό ποσό του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων, σχέδιο που αναμένεται να δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στην πόλη και είναι απολύτως εφικτό, αρκεί και μόνο να υπολογίσει κανείς το ποσό που ενίσχυσε την περιουσία του με την πώληση του φραντσάιζ του «Star Wars» στην Ντίσνεϊ στα 4,05 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σε φιλανθρωπικούς σκοπούς
 
Εξάλλου, σύμφωνα με την κοινή συμφωνία που υπέγραψε το 2010 με τους Μπιλ Γκέιτς και Γουόρεν Μπάφετ, προτίθεται να δωρίσει τουλάχιστον τα μισά του πλούτη σε φιλανθρωπικούς σκοπούς με κύριο στόχο να επενδυθούν στον τομέα της εκπαίδευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, το μουσείο θα στεγάσει 10.000 πίνακες, εικονογραφήσεις βιβλίων και περιοδικών που ο ίδιος έχει συγκεντρώσει, καθώς και τα ζηλευτά αναμνηστικά των ταινιών του που αναμένεται να προσελκύσουν τους απανταχού θαυμαστές της διαγαλαξιακής εποποιίας του «Πολέμου των Αστρων» ή της εμβληματικής σειράς του «Ιντιάνα Τζόουνς».

Ειδικά τώρα που το φραντσάιζ του «Star Wars» εξωραΐζεται με νέα κεφάλαια από την Ντίσνεϊ (τον Δεκέμβριο αναμένεται το «Star Wars: Episode VIII») το μουσείο μοιάζει με ένα κληροδότημα προορισμένο να ταξιδεύει στο διηνεκές, τοποθετημένο σε στρατηγική θέση.
Στο Exposition Park, δηλαδή, του Λος Αντζελες, γεμάτο με μουσεία, λίγα βήματα από τον σταθμό του μετρό και ακριβώς απέναντι από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου του μουσείου, η τοποθεσία του Λος Αντζελες πρόκειται να έχει «την καλύτερη δυνατή επίδραση στην ευρύτερη κοινότητα πραγματοποιώντας τον στόχο μας που είναι η έμπνευση, η προσέλκυση και η διαπαιδαγώγηση ενός πολυποίκιλου επισκεπτικού κοινού».

ΑΠΟ http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.