ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2017

Να κάνω ασφαλή κατάργηση; Χρειάζεται;

Αλήθεια γιατί υπάρχει η ασφαλής κατάργηση συσκευών; Είναι απαραίτητο να την
κάνουμε κάθε φορά ή μήπως όχι; Ας ρίξουμε λίγο φως στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.


Τελικά χρειάζεται να κάνουμε ασφαλή κατάργηση στις διάφορες συσκευές πριν τις αφαιρέσουμε από τον υπολογιστή μας ή μήπως είναι περιττό;

Γιατί υπάρχει η επιλογή αυτή και τι μπορεί να συμβεί αν την αγνοήσουμε; Ας δούμε παρακάτω απλά και κατανοητά.

Τι είναι η ασφαλής κατάργηση;

Όσοι ασχολείστε έστω και λίγο με υπολογιστές και πιο συγκεκριμένα με μεταφορές αρχείων θα έχετε δει πολλές φορές το εικονίδιο της ασφαλούς κατάργησης συσκευών USB.

Πρόκειται για μια απλή λειτουργία (εικονίδιο) που μας επιτρέπει να αφαιρούμε σκληρούς δίσκους και άλλα αποθηκευτικά μέσα από τον υπολογιστή μας με ασφάλεια.


Από σκληρούς δίσκους και στικάκια μέχρι κάρτες μνήμης ή ακόμη και συσκευές DVD σε λάπτοπ έχουν αυτή την επιλογή. Παρόλα αυτά πολύς κόσμος την αγνοεί και απλά τραβάει τη συσκευή ξερά.

Αυτό είναι μεγάλο λάθος και μπορεί να βλάψει όχι μόνο τα αρχεία που φυλάσσονται μέσα στο αποθηκευτικό μέσο, αλλά ακόμη και την ίδια την συσκευή.

Χρειάζεται ασφαλής κατάργηση των συσκευών USB από τον υπολογιστή μας;

Η απλή λογική λέει ότι δεν θα τραβήξουμε ένα USB stick την ώρα που αντιγράφει δεδομένα. Κι αυτό για να μην καταστρέψουμε αρχεία.

Ωστόσο αυτό μπορεί να συμβεί και μετά την εντολή που θα δώσουμε εμείς, καθώς αυτή μπορεί να μην εκτελεστεί αμέσως αλλά να μπει σε μια ουρά πίσω από άλλα αιτήματα.


Έτσι, αν εμείς βγάλουμε απότομα την συσκευή είναι πιθανόν να μην έχει τελειώσει η μεταφορά και τελικά να προκαλέσουμε πρόβλημα στο υλικό.

Για τον ίδιο λόγο πολλές φορές το σύστημα δεν μας αφήνει να κάνουμε ούτε καν ασφαλή κατάργηση επειδή, ακόμη κι αν δεν το βλέπουμε εμείς, η συσκευή είναι απασχολημένη.

Και παρά το γεγονός ότι στα διάφορα λειτουργικά συστήματα υπάρχουν κάποιες διαφορές ως προς το πως αντιμετωπίζουν τα αφαιρούμενα μέσα, καλό είναι να κάνουμε συνήθεια την ασφαλή κατάργηση για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο.


ΑΠΟ http://coolweb.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.