ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Κοινό διαχειριστή για τα δάνεια μεσαίων επιχειρήσεων δημιουργούν οι τράπεζες

Δευτέρα, 30-Ιαν-2017








Κοινό φορέα διαχείρισης για τα προβληματικά δάνεια των μεσαίων επιχειρήσεων, εξετάζουν οι τράπεζες,
προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω το
σχέδιο δράσης για τη μείωση των "κόκκινων" επιχειρηματικών ανοιγμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, ο σχεδιασμός των τραπεζών προβλέπει τη δημιουργία ενός κοινού διαχειριστή (servicer) και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ο οποίος θα καλύψει το κενό ενδιαφέροντος από τις εταιρίες διαχείρισης NPLs, οι οποίες ενδιαφέρονται μόνο για τα "κόκκινα" δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων και τα δάνεια της λιανικής τραπεζικής (στεγαστικά, καταναλωτικά).

Μένοντας εκτός της "ατζέντας" των εταιριών διαχείρισης, τα δάνεια προς υπερχρεωμένες μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις θα πρέπει να τύχουν συνολικής αντιμετώπισης από τις τράπεζες, καθώς αποτελούν ενιαίο και δύσκολο πρόβλημα. Παράλληλα, πρόκειται για δάνεια που δεν μπορούν να ενταχθούν στη στρατηγική αντιμετώπισης που θα ακολουθηθεί για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των μεγάλων επιχειρήσεων. Και αυτό διότι πρόκειται για δάνεια επιχειρήσεων με δανεισμό από 5 έως 20 εκατ. ευρώ η καθεμία, στα οποία εμπλέκονται όλες οι τράπεζες σε κάθε περίπτωση, με ποσά δανεισμού 1 – 2 εκατ. ευρώ τουλάχιστον ανά συμμετοχή. Η "διανομή" αυτή εμποδίζει την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα συντονιστικού μηχανισμού επίλυσης με μία "πρωταγωνίστρια" τράπεζα, όπως θα συμβεί με τα μεγάλα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά ανοίγματα, επιβαρύνοντας το εγχείρημα αντιμετώπισης των μεσαίων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με "πολύ κόπο, πολλά έξοδα και λίγο ζουμί". Κατόπιν αυτού, το ζήτημα της αντιμετώπισης των προβληματικών μεσαίων επιχειρήσεων θα καλυφθεί με τη δημιουργία servicer με τη βοήθεια των τραπεζών.

Όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο Capital.gr, το 20% των υπερχρεωμένων μεσαίων επιχειρήσεων από το σύνολο όσων έχουν πρόβλημα εξυπηρέτησης του δανεισμού τους, κρίνονται μη βιώσιμες. Ειδικά, μάλιστα, τη στιγμή που τα σημάδια για την κατανάλωση είναι απογοητευτικά βάσει των πραγματικών δεδομένων. Όπως εξηγούν, μπορεί τα τελευταία νούμερα για την κατανάλωση να εμφανίζονται αυξημένα, ωστόσο, αυτό αποτελεί συνέπεια της "νομιμοποίησης"  μέρους της κατανάλωσης μέσω της χρήσης "πλαστικού" χρήματος. Δηλαδή, μέρος της κατανάλωσης που γινόταν με μετρητά και συνιστούσε κομμάτι της μαύρης Οικονομίας, αναγκαστικά δηλώθηκε μέσω της αύξησης της χρήσης των καρτών πληρωμής, εμφανίζοντας έτσι αύξηση σε τζίρους που υπήρχαν ήδη. 

Στην πραγματικότητα, τόσο η κατανάλωση όσο και οι τζίροι των επιχειρήσεων ακολουθούν φθίνουσα πορεία. Ενδεικτικό του ισχυρισμού αυτού είναι η πτώση του τζίρου των super markets κατά 16% το 2016, όταν οι επιχειρήσεις αυτές έχουν "προτεραιότητα" στην κατανάλωση και επιπλέον ο τζίρος τους πραγματοποιείται σε ποσοστό 80% με χρήση καρτών.

Τα στοιχεία για την κατανάλωση προμηνύουν πολύ δύσκολο μέλλον και για τις μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, οι οποίες θα πρέπει να διευρύνουν το πεδίο των αγορών τους μέσω συγχωνεύσεων. 

Σημειώνεται ότι επί συνόλου δανείων 39,2 δισ. ευρώ προς μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, το 59,9% συνιστούν μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. Από αυτά, το 26% είναι δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, επίσης 26% τα δάνεια αβέβαιης είσπραξης και 48% τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες.

ΑΠΟ http://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: