ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Τα «καλά κρυμμένα» επιδόματα του ΟΑΕΔ – Πώς θα τα πάρετε

15/12/2016




Πέρα από τα γνωστά και «κλασικά» επιδόματα ανεργίας και μητρότητας, ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού χορηγεί αρκετά «άγνωστα» επιδόματα σε ανέργους αλλά και εργαζομένους, τα οποία αποτελούν μια πρόσκαιρη οικονομική βοήθεια σε κοινωνικές ομάδες που είναι ευάλωτες
ή δεν έχουν ενεργό ρόλο στην αγορά εργασίας. Η «κυριακάτικη δημοκρατία» παρουσίασε ορισμένα από αυτά τα επιδόματα, το ύψος τους, καθώς και τις προϋποθέσεις χορήγησής τους.

1 Επίδομα μακροχρόνια ανέργων
 
Δικαιούχοι του επιδόματος είναι οι άνεργοι ηλικίας 20 έως 66 ετών, οι οποίοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 10.000 ευρώ και έχουν εξαντλήσει τη 12μηνη τακτική επιδότηση ανεργίας. Εάν ο μακροχρόνια άνεργος έχει προστατευόμενο ανήλικο παιδί, το ανώτατο όριο ετήσιου εισοδήματός του, που απαιτείται για να λάβει το επίδομα, προσαυξάνεται κατά 586,08 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο.
Ταυτόχρονα θα πρέπει να έχουν υποβάλει την αίτησή τους δύο μήνες από τη λήξη της 12μηνης τακτικής επιδότησης λόγω ανεργίας.
Το ύψος του επιδόματος ανέρχεται στο ποσό των 200 ευρώ και χορηγείται προσωπικά στον ίδιο τον δικαιούχο για όσο χρονικό διάστημα είναι άνεργος και σε καμία περίπτωση πέρα από 12 μήνες.


2 Ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της επιδότησης λόγω ανεργίας
 
Το δικαιούνται όσοι παραμένουν άνεργοι επί έναν μήνα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας και δεν υπάγονται στις κατηγορίες του άρθρου 22 του Ν. 1836/89 (οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές κ.λπ.).
Το ποσό είναι 190 ευρώ και καταβάλλεται με απόφαση του διευθυντή της αρμόδιας υπηρεσίας παροχών του ΟΑΕΔ, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου, η οποία υποβάλλεται στην υπηρεσία παροχών του τόπου κατοικίας του, μέσα σε δύο μήνες από τη λήξη του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος. Για την καταβολή του ειδικού βοηθήματος υπάρχουν κριτήρια σε ό,τι αφορά το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του ασφαλισμένου.


3 Ειδικό βοήθημα ύστερα από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανέργων ΟΑΕΔ
 
Οι άνεργοι που δεν έχουν προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης δεν υπάγονται στις κατηγορίες του άρθρου 22 του Ν. 1836/89 (οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί κ.λπ.) και παραμένουν γραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ για τουλάχιστον τρεις μήνες, δικαιούνται το επίδομα αυτό, το οποίο ισούται με 15 βασικά ημερήσια επιδόματα ανεργίας και καταβάλλεται ανά τρίμηνο σε τρεις συνολικά δόσεις μέσα στο ίδιο έτος.
Προϋπόθεση για να λάβουν το βοήθημα είναι να έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 60 ημερομίσθια κατά τη διάρκεια του δωδεκαμήνου που προηγείται της υποβολής της αίτησης για το εν λόγω βοήθημα και της εγγραφής τους στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ και το εισόδημά τους να μην υπερβαίνει ένα καθορισμένο ποσό.


4 Επίδομα επίσχεσης εργασίας ή λόγω διακοπής εργασιών της επιχείρησης
 
Δικαιούχοι είναι οι ασφαλισμένοι που δεν συγκεντρώνουν προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης σε περίπτωση διακοπής των εργασιών της επιχείρησης και αδυναμίας για οποιονδήποτε λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας από τον εργοδότη ή σε περίπτωση άσκησης από τον μισθωτό του δικαιώματος της επίσχεσης εργασίας. Θα πρέπει, επίσης, να παραμένουν άνεργοι επί τρεις μήνες και να έχουν πραγματοποιήσει 60 ημέρες εργασίας στο έτος που προηγείται του τριμήνου της ανεργίας.
Το επίδομα ανέρχεται σε 293 ευρώ τον μήνα και ο ασφαλισμένος μπορεί να λάβει το ειδικό βοήθημα μέχρι και τρεις φορές μέσα στο έτος. Επίσης, ο μισθωτός ο οποίος είναι σε επίσχεση εργασίας μπορεί να λάβει τακτικό επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ (360 ευρώ), εφόσον συντρέχουν και οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις.


5 Eπιδότηση νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας
 
Πάνω από 5.500 άνεργοι νέοι από 20 έως και 29 ετών, οι οποίοι έχουν αποφοιτήσει από δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα λαμβάνοντας τίτλο σπουδών οποιασδήποτε εκπαιδευτικής βαθμίδας, λαμβάνουν αυτό το επίδομα από τον ΟΑΕΔ, ύψους 73,37 ευρώ τον μήνα, για πέντε μήνες.
Προϋπόθεση είναι να εγγραφούν στα ειδικά μητρώα ανέργων το αργότερο μέσα σε τρεις μήνες από τη λήψη του πτυχίoυ και για τους άνδρες έως τρεις μήνες αφότου έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές υποχρεώσεις τους ή να έχουν νόμιμα απαλλαγεί. Ωστόσο, από το 2017 το επίδομα αυτό θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, οπότε οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να σπεύσουν να κάνουν την αίτησή τους έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016.


6 Παροχή λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη
 
Σκοπός του «λογαριασμού προστασίας εργαζομένων από την αφερεγγυότητα του εργοδότη» είναι η πληρωμή ανεξόφλητων, λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, αποδοχών έως τριών μηνών που προέρχονται από σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας και εμπίπτει στο χρονικό διάστημα έξι μηνών που προηγείται της υποβολής της αίτησης ή της δήλωσης για κήρυξη της πτώχευσης.
Ο ΟΑΕΔ υποκαθιστά τον εργοδότη στα αντίστοιχα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ για τις αποδοχές αυτές καταβάλλει τις ανάλογες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. Οι τυχόν ανεξόφλητες αποδοχές που καταβάλλονται στους δικαιούχους πρέπει να εμπίπτουν μέσα στο χρονικό διάστημα των τελευταίων έξι μηνών.
Δικαιούχοι της παροχής είναι οι εργαζόμενοι επιχείρησης που κηρύχθηκε σε πτώχευση ύστερα από δικαστική απόφαση ή επιχείρησης που τέθηκε σε εκκαθάριση ή επιχείρησης (ασφαλιστικής) της οποίας ανακαλείται η άδεια λειτουργίας κ.ά.


ΑΠΟ  http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...