ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016

Η μεγαλύτερη για φέτος τρούφα στην Ελλάδα βρέθηκε στη Μεσσηνία

Τρίτη, 11 Οκτώβριος 2016 










Ενας πραγματικός γαστρονομικός θησαυρός, μια τρούφα 400 γραμμαρίων βρέθηκε στη Μεσσηνία η μεγαλύτερη της ποικιλίας Tuber Uncinatum, που έχει βρει κυνηγός μανιταριών φέτος στην Ελλάδα.
Ηδη οι φωτογραφίες της κάνουν το γύρο του Διαδικτύου από ομάδες σεφ και όχι μόνο, αναζητώντας τον εκλεκτό αγοραστή που θα σερβίρει στους πελάτες του το ιδιαίτερα ξεχωριστό μανιτάρι.
 Ενα πραγματικά σπάνιο κομμάτι, το οποίο βρήκε ο κυνηγός τρούφας Σπύρος Τσιροβασίλης μαζί με τον Γιώργο Αδαμόπουλο, το Σάββατο, αναζητώντας τρούφες μαζί με τα σκυλιά τους, στους μανιταρότοπους της Μεσσηνίας. 
Ο ίδιος έχει βρει πρόσφατα ακόμα μία τρούφα 167 γραμμαρίων και μία ακόμα 240 γραμμαρίων, ανάμεσα βέβαια σε πολλές άλλες μικρότερες. Αρκετές φορές μάλιστα επιστρέφει από το… κυνήγι με γεμάτα τα καλάθια του. Είναι μετρ ιταλικού εστιατορίου στην Καλαμάτα και δεν είναι λίγες οι φορές που έχει σερβίρει ξεχωριστά πιάτα με γεύσεις… τρούφας. 

Οσο για το κυνήγι της τρούφας, όπως εξηγεί δεν είναι εύκολο. Ξεκίνησε πριν από 2 χρόνια όταν ο Ιταλός Fransesco του έμαθε τα μανιτάρια. Ο ίδιος συνέχισε με την τρούφα, παρέα με τους εκπαιδευμένους σκύλους του και σήμερα, μαζί με έναν - δύο ακόμα κυνηγούς της ευρύτερης περιοχής, έχουν βάλει στόχο να αναδείξουν αυτόν τον τόπο σε τρουφοπαραγωγική χώρα, αφού όσο πιο νότια, τόσο πιο έντονα είναι τα αρώματα της τρούφας, όπως εξηγεί.
Οσο για την παραγωγή, στους τόπους που ενδείκνυνται για τη συλλογή τρούφας -και με πολύ κόπο- κάποιος μπορεί να γεμίσει τα καλάθια του και να επιστρέψει με 2 - 3 κιλά. Οσο για την πασίγνωστη και πιο ακριβή στον κόσμο λευκή τρούφα, αυτή ακόμα… αναζητείται, καθώς δεν έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής στη δική μας περιοχή.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...