ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Όπλα εμπνευσμένα από το Χόλυγουντ αναπτύσσει το αμερικάνικο πεντάγωνο

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο αναπτύσσει όπλα επιστημονικής φαντασίας που
…χρησιμοποιήθηκαν πρώτα στο Χόλυγουντ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση ενός drone που εξοπλισμένο με το απαραίτητο λογισμικό «τεχνητής νοημοσύνης» θα μπορεί να μετατρέπεται σε ρομπότ και να αναγνωρίζει πιθανούς στόχους, ακόμη και εχθρούς που κρύβονται πίσω από τοίχους ή αυτοκίνητα του αντιπάλου εν κινήσει.
Κι αυτό είναι μόνο ένα μικρό δείγμα, καθώς το υπουργείο Άμυνας σχεδιάζει ρομποτικά μαχητικά αεροσκάφη που θα πετούν στη μάχη μαζί με επανδρωμένα αεροσκάφη. Εχει δοκιμάσει μάλιστα πυραύλους που θα μπορούν να «αποφασίσουν» που να επιτεθούν, και έχει κατασκευάσει πλοία που θα μπορούν να καταδιώξουν τα υποβρύχια του αντιπάλου ακόμη κι αν βρίσκονται χιλιάδες μίλια μακριά, και όλα αυτά χωρίς καμία ανθρώπινη βοήθεια.
Αξιωματούχοι από το υπουργείο Αμυνας υποστηρίζουν ότι τα όπλα αυτού του τύπου είναι απαραίτητα για τις ΗΠΑ, προκειμένου να διατηρήσουν την υπεροχή τους σε θέματα στρατιωτικά έναντι της Κίνας, της Ρωσίας και άλλων αντιπάλων που επενδύουν χρήματα σε αντίστοιχες έρευνες.
Σύμφωνα με τον τελευταίο προϋπολογισμό το Πεντάγωνο αναμένεται να ξοδέψει 18 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα τρία χρόνια αναπτύσσοντας τεχνολογίες που απαιτεί η κατασκευή αυτόνομων όπλων.
Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα «The New York Times» ακριβώς όπως η Βιομηχανική Επανάσταση έδωσε ώθηση στη δημιουργία ισχυρών και καταστροφικών μηχανών όπως στρατιωτικά αεροπλάνα και τανκς που περιορίζουν τον ρόλο στρατιωτών, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης θα επιτρέψει στο Πεντάγωνο να επαναπροσδιορίσει τη θέση του ανθρώπου και των μηχανών στο πεδίο της μάχης με τον ίδιο τρόπο που μετατρέπει την κανονική ζωή με υπολογιστές που μπορούν να δουν, να ακούσουν και να μιλήσουν και με αυτοκίνητα που κινούνται χωρίς οδηγό.
Τα νέα όπλα θα προσφέρουν ταχύτητα και ακρίβεια ανώτερη από αυτή των ανθρώπων ενώ αναμένεται να μειώσουν το κόστος και να περιορίσουν τις ανθρώπινες απώλειες στη διάρκεια μιας μάχης. Αξιωματούχοι του Πενταγώνου αναφέρουν ότι τα όπλα θα θυμίζουν λιγότερο τον Terminator και περισσότερο τον Iron Man.
Η μεγαλύτερη πρόκληση πάντως για το Πεντάγωνο είναι να διασφαλίσει ότι τα όπλα θα είναι αξιόπιστοι σύμμαχοι των ανθρώπων και όχι πιθανές απειλές εναντίον τους.
Το θέμα έχει προκαλέσει όπως ήταν αναμενόμενο αντιδράσεις. Επιστήμονες και ειδική είχαν συντάξει πέρσι μια ανοιχτή επιστολή προειδοποιώντας για τους κινδύνους. Επεσήμαναν μάλιστα ότι αυτόνομα ρομπότ τα οποία θα είναι οικονομικά και ανεξάρτητα και θα μπορούν να σκοτώσουν, θα ήταν πολύ εύκολο να αποκτηθούν όχι μόνο από μεγάλες δυνάμεις αλλά και από βίαιους εξτρεμιστές.

ΑΠΟ http://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΒΑΖΟΥ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΗΣ, (ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΗΧΗΤΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ)

Ένας φόνος που δεν έγινε, προστέθηκε σε μια σκευωρία που είχε αρχίσει πριν λίγα χρόνια.