ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Έρχονται τα μικρά ιατρεία γειτονιάς εντός του 2017

15/10/2016







Με «βάση» τις 300 υπάρχουσες μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ, «μαγιά» τους περίπου 2.500-3.000 γιατρούς ειδικότητας που αυτές έχουν και «νέο αίμα» 1.300 οικογενειακούς γιατρούς και 1.700 νοσηλευτές και επισκέπτες
υγείας, θα επιχειρήσει το υπουργείο Υγείας
εντός του 2017 να ξεκινήσει το «χτίσιμο» του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, το νέο σύστημα θα ξεκινήσει με τη δημιουργία 240 μικρών ιατρείων γειτονιάς – Τοπικών Μονάδων Υγείας ή αλλιώς ΤΟΜΥ, σε 62 περιοχές της χώρας, τα οποία θα στεγάζουν περίπου 1.000 γενικούς γιατρούς και παθολόγους και 300 παιδιάτρους που θα αναλάβουν ρόλο οικογενειακού γιατρού και 1.700 νοσηλευτές και επισκέπτες υγείας. Θα είναι νέο προσωπικό στο σύστημα που θα προσληφθεί με συμβάσεις έργου και θα αναλάβει να φέρει εις πέρας συγκεκριμένες δεσμεύσεις όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών υγείας σε πολίτες αλλά και στη συμμετοχή σε δράσεις προαγωγής υγείας.
Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η «Καθημερινή», τα ιατρεία γειτονιάς-ΤΟΜΥ θα στεγαστούν σε χώρους που στην πλειονότητα των περιπτώσεων θα διατεθούν από τους κατά τόπους δήμους. Η κάθε ΤΟΜΥ θα έχει υπό την ευθύνη της περίπου 10.000-12.000 κατοίκους –που σημαίνει ότι στην πρώτη φάση του νέου συστήματος θα καλυφθούν 2,5 εκατ. πληθυσμός– ενώ στον κάθε οικογενειακό γιατρό θα «χρεωθούν» έως 2.000 ενήλικες και στον κάθε οικογενειακό παιδίατρο 1.000 παιδιά. Με τη δημιουργία των μονάδων θα ενημερωθούν οι κάτοικοι κάθε περιοχής οι οποίοι θα κληθούν να επιλέξουν τον οικογενειακό τους γιατρό, στον οποίο θα απευθύνονται όταν αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή γ.γ. του υπουργείου Υγείας Σταμάτη Βαρδαρό, δεν θα υπάρχει η λογική του «gatekeeping», που σημαίνει ότι οι πολίτες πρέπει υποχρεωτικά να απευθυνθούν πρώτα στον οικογενειακό γιατρό πριν οδηγηθούν σε γιατρούς ειδικότητας ή στο νοσοκομείο. Ωστόσο, απώτερος στόχος είναι να δημιουργηθεί σταδιακά η νοοτροπία στους πολίτες ότι ο «οδηγός» τους στο σύστημα υγείας θα πρέπει να είναι ο οικογενειακός γιατρός.
Μονάδες Αναφοράς για τα ιατρεία γειτονιάς θα είναι τα υφιστάμενα Κέντρα Υγείας και Μονάδες Υγείας του ΠΕΔΥ με τους γιατρούς ειδικότητας που ήδη έχουν. Για την ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού αυτών των μονάδων αναμένεται εντός του 2017 να βγει νέα προκήρυξη μόνιμων θέσεων πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, στην οποία «έξτρα» μοριοδότηση θα έχουν όσοι πρώην γιατροί του ΕΟΠΥΥ απολύθηκαν με τη δημιουργία των ΠΕΔΥ. Υπεύθυνες για τη διοίκηση του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας παραμένουν οι υγειονομικές περιφέρειες, οι οποίες ωστόσο θα πρέπει να στελεχωθούν κατάλληλα, αλλιώς το όλο οικοδόμημα θα κινδυνεύσει.
Για τον σχεδιασμό του νέου συστήματος, το υπουργείο Υγείας προχώρησε στην καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης και «τομεοποίηση» της χώρας. Με απλά λόγια, χρέωσαν ανά υφιστάμενη μονάδα Υγείας του ΠΕΔΥ πληθυσμό αναφοράς. Π.χ. ο τομέας «Κερατσίνι-Δραπετσώνα» έχει πληθυσμό 91.045 κατοίκους, εκ των οποίων 13.657 είναι παιδιά, αλλά μόνο ένα γενικό γιατρό, έναν παθολόγο και δύο παιδιάτρους στο ΠΕΔΥ, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται σημαντικά το Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Με βάση αυτά τα στοιχεία εκτιμάται ότι στην περιοχή χρειάζεται να δημιουργηθούν και να στελεχωθούν επαρκώς 8-9 ιατρεία γειτονιάς.
Ερώτημα παραμένει εάν θα ενταχθούν στο σύστημα τα δημοτικά ιατρεία. Υπολογίζεται ότι σήμερα λειτουργούν 180 με 200 δημοτικά ιατρεία στη χώρα, τα περισσότερα με εθελοντές γιατρούς και παρέχουν και αυτά υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ Γιώργο Πατούλη, στην πλειονότητά τους τα δημοτικά ιατρεία λειτουργούν χωρίς νομικό πλαίσιο και πιστοποίηση, προσφέροντας ωστόσο πολύτιμες υπηρεσίες σε ευπαθείς ομάδες. Σημειώνεται ότι το 2015, 60.000 πολίτες έκαναν χρήση των υπηρεσιών που παρέχουν τα έξι ιατρεία του Δήμου Αθηναίων και τα οποία στελεχώνουν 30 γιατροί.

Πηγή: «Καθημερινή»
ΑΠΟ http://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...