ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

Έρχεται νομοσχέδιο για τις ενοικιάσεις καταλυμάτων μέσω Διαδικτύου

Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2016







Τέλος στις «γκρίζες» μισθώσεις καταλυμάτων οι οποίες γίνονται κυρίως μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών οικονομίας διαμοιρασμού θέλει να βάλει η κυβέρνηση.



Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης ξεκαθάρισε πως το νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει το θέμα είναι στο τελικό στάδιο και θα προβλέπει μεταξύ άλλων τη χορήγηση ηλεκτρονικού μητρώου σε κάθε έναν πολίτη που θέλει να ασχοληθεί με αυτήν τη δραστηριότητα.
Το σχέδιο νόμου εκτός από τη ρύθμιση των φορολογικών υποχρεώσεων όσων διαθέτουν τις κατοικίες τους προς τουριστική χρήση, θα τυποποιεί τις προϋποθέσεις και τις ελάχιστες προδιαγραφές που θα απαιτούνται. Με τον τρόπο αυτόν θα ικανοποιείται ένα χρόνιο αίτημα τόσο των ιδιοκτητών ξενοδοχείων όσο και των ίδιων των εκμισθωτών κατοικιών για τουριστική χρήση, αφού θα προσδιορίζεται το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινούνται για να ασκούν την εν λόγω δραστηριότητα με νόμιμο τρόπο.
Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα μπορούσε να ασκείται παραξενοδοχειακή δραστηριότητα χωρίς καταβολή φόρων, ασφαλιστικών εισφορών κλπ , από τη ρύθμιση αναμένεται και αύξηση κρατικών εσόδων.
«Εμείς θέλουμε να εντάξουμε μια καινούρια δραστηριότητα στην επιχειρηματική δράση. Δεν έχουμε κλειστά τα αυτιά μας και δεν κλείνουμε τα μάτια μας μπροστά στην πραγματικότητα», τόνισε ο κ. Αλεξιάδης.
Ο υπουργός αρκέστηκε να δηλώσει πως συγκεκριμένη υπηρεσία θα ελέγχει εάν η ανάρτηση για την ενοικίαση ενός τέτοιου ακινήτου σε πλατφόρμες τύπου Airbnb, Νovasol κ.λπ, θα εμπίπτει ή όχι στο νομοθετικό πλαίσιο.
«Μπορείτε να μας καταλογίσετε ότι υπάρχει καθυστέρηση, σε καμία περίπτωση όμως αδιαφορία. Αδιαφορία δεν έχουμε και ειδικά για τον τουρισμό, έναν κλάδο ο οποίος συνεισφέρει πάρα πολλά στον τομέα της εθνικής οικονομίας, αλλά, όπως έδειξαν οι καλοκαιρινοί έλεγχοι, συνεισφέρει πάρα πολλά και στον τομέα της φοροδιαφυγής», σημείωσε.


Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε η Grant Thornton για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας η απουσία φορολόγησης των εισοδημάτων ιδιοκτητών που διαθέτουν ακίνητα σε πλατφόρμες οικονομίας διαμοιρασμού προκαλεί απώλεια 260 ως 276 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο ετησίως.
Η συνεισφορά της οικονομίας διαμοιρασμού στον ΦΠΑ τουριστικών υπηρεσιών υπολογίζεται στα 27 ως 28 εκατ. ευρώ, ενώ αν εφαρμοστεί στα ακίνητα της οικονομίας διαμοιρασμού αντίστοιχη φορολόγηση με τα τυπικά ξενοδοχειακά καταλύματα, τα δημόσια έσοδα μπορεί να ενισχυθούν περαιτέρω κατά 322 ως 353 εκατ. ευρώ ετησίως.

ΑΠΟ http://www.cnn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...