ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Πετρελαιοκηλίδα στις ακτές της Μαραθούπολης

Σάββατο, 03 Σεπτέμβριος 2016






Με πίσσα γέμισαν οι πορώδεις ακτές στη Μαραθούπολη, προφανώς από πετρελαιοκηλίδα που άφησε πίσω του διερχόμενο καράβι στα ανοιχτά της περιοχής. Χθες επιτόπου βρέθηκαν οι λιμενικές αρχές που ενημερώθηκαν από το παγκόσμιο αυτόματο σύστημα που υπάρχει για τον εντοπισμό
πετρελαιοκηλίδων αλλά και εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής με επικεφαλής το δήμαρχο Παναγιώτη Κατσίβελα προκειμένου να δουν πώς θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση. 
Το ευτύχημα είναι ότι η μόλυνση δεν είναι σε πολύ μεγάλη έκταση και ούτε συνεχής κατά μήκος της ακτογραμμής, όπως και το ότι  δεν έχουν επηρεαστεί αμμώδεις παραλίες. Από την άλλη το γεγονός όμως ότι η πίσσα έχει ξεβραστεί και κολλήσει πάνω σε βράχια, κάνει πιο δύσκολο το έργο της απομάκρυνσής της. Κάτοικοι πάντως της περιοχής χθες μας έλεγαν ότι ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα είχε αρχίσει να βγαίνει πίσσα στην περιοχή.
Από την πλευρά της δημοτικής αρχής εξετάζονται πλέον οι τρόποι για το πώς θα απομακρυνθεί, ενώ όπως επισήμανε ο δήμαρχος που συνοδευόταν από τους αντιδημάρχους Γιάννη Αδρακτά και Παναγιώτη Τσίγγανο, θα καταθέσουν μήνυση στην Εισαγγελία Κυπαρισσίας κατά παντός υπευθύνου για πρόκληση μόλυνσης του περιβάλλοντος.
Χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο κ. Κατσίβελας επισήμανε: «Βλέπουμε την μόλυνση που έχει γίνει από την απώλεια μαζούτ από διερχόμενο πλοίο. Βέβαια η ζημιά έχει γίνει εδώ και πολλές μέρες και τις τελευταίες μέρες έχει παρουσιαστεί πίσσα στην παραλία. Βεβαίως υπάρχουν ευθύνες. Πρέπει να αναζητηθεί και το πλοίο το οποίο επέφερε όλη αυτή τη ρύπανση στο περιβάλλον και τις ακτές. Βεβαίως πρέπει να δούμε από την αρχή το χρόνο που μεσολάβησε μέχρι αυτή τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα στις παραλίες και τις ακτές μας. Είμαστε εδώ να εκτιμήσουμε την έκταση της ζημιάς και να δούμε αν θα πάμε με ίδια μέσα ή να συνεργαστούμε με κάποιο συνεργείο. Χρειαζόμαστε και την τεχνογνωσία του Λιμενικού. Το βέβαιο είναι ότι δεν θα αφήσουμε τις ακτές μας έτσι».

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.