ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016

Πονοκέφαλος ενόψει αποζημιώσεων οι αδήλωτες και ανασφάλιστες καλλιέργειες στη Μεσσηνία

Τρίτη, 13 Σεπτέμβριος 2016








Δέσμευση γενικόλογη πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποζημιωθούν οι τεράστιες ζημιές στην αγροτική παραγωγή της Μεσσηνίας από τη θεομηνία, απηύθυνε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, χθες στην Καλαμάτα. 
Ρεπορτάζ Γιάννης Σινάπης

Διευκρίνισε ότι θα εξεταστεί η καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, τα ΠΣΕΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ παραδέχθηκε ότι μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με τις αδήλωτες καλλιέργειες, μ’ αυτές που δεν έχουν ασφαλιστεί στον ΕΛΓΑ. 
Παρατήρησε, μάλιστα, ότι «εφόσον οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέπουν θα βγει υπουργική απόφαση για να καλύψει τις ανάγκες που προκύπτουν σε όλη την Ελλάδα».
Ο υπουργός προήδρευσε το μεσημέρι σε ευρεία σύσκεψη στο Διοικητήριο, ενώ νωρίτερα, από το πρωί, επισκέφθηκε πληγείσες αγροτικές περιοχές στον Πολύλοφο, τη Μεσσήνη, την Ανάληψη και τον Μπουρνιά της Καλαμάτας. 
Ενα δεύτερο κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ, επισκέφθηκε χθες το πρωί τους Γαργαλιάνους και άλλες περιοχές της Τριφυλίας.
Πριν ξεκινήσει η σύσκεψη στην αίθουσα "Παναγιώτης Φωτέας" του Διοικητηρίου, που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, με απόφαση του υπουργού, μέλη του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία τους για τη μη δέσμευση του υπουργού, από δηλώσεις του νωρίτερα σε κτήματα στην περιοχή ότι θα πληρωθούν όλοι οι πληγέντες, κι αυτοί με τις αδήλωτες - ανασφάλιστες καλλιέργειες, παρέδωσαν υπόμνημα και αποχώρησαν, ζητώντας να αποζημιωθούν όλοι στο 100% και φοροαπαλλαγές.
Μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Βαγγ. Αποστόλου δήλωσε πως «δεσμευτήκαμε ότι θα συνταχθεί ένας φάκελος από τον ΕΛΓΑ, που θα καλύπτει το σύνολο των ζημιών στον πρωτογενή τομέα, από την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο μέχρι τον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις». Εξήγησε ότι «θα δούμε ποιες απ’ αυτές καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ. Θα κοιτάξουμε να αντιμετωπίσουμε ζητήματα καθυστέρησης πληρωμής εισφορών προς τον ΕΛΓΑ» και σημείωσε: «Θα συντάξουμε φάκελο με αποζημιώσεις φυτικού κεφαλαίου κι εγκαταστάσεων που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, για να καλυφθούν μέσω ΠΣΕΑ. Επειδή οι δύσκολες καταστάσεις επηρέασαν όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου εξετάζουμε αν είναι σ’ ένα ποσό που μπορεί να καλυφθεί από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μια ελάχιστη ανακούφιση θα προσφέρουμε, καλύπτοντας άμεσες ανάγκες για τις ζωοτροφές και για την καταστροφή της παραγωγής. Εφόσον οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέπουν θα βγει υπουργική απόφαση για να καλύψει τις ανάγκες που προκύπτουν σε όλη την Ελλάδα».
Για το ζήτημα των αδήλωτων - ανασφάλιστων καλλιεργειών είπε ότι «εξετάζουμε να δούμε και το ζήτημα της τροποποίησης όσον αφορά την πληρωμή του ασφάλιστρου του ΕΛΓΑ, για να καλύψουμε όσο το δυνατόν περισσότερους»
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Φάνης Κουρεμπές δήλωσε ότι «οι ζημιές είναι μεγάλες και δυστυχώς δεν είναι μόνο στη Μεσσηνία». Επεσήμανε ότι στόχος μας είναι «να τελειώσουν όσο πιο γρήγορα οι εκτιμήσεις και να προχωρήσουμε σε προκαταβολές, για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν ξανά, μέχρι να αποπληρώσουμε τις αποζημιώσεις». Διευκρίνισε πως «δεν μπορούμε να αποπληρώσουμε αν δεν πάρουμε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ το αρχείο με τις δηλώσεις. Αυτό θα γίνει από το Νοέμβριο και μετά». Ακόμα, έκανε λόγο για έλλειψη προσωπικού του ΕΛΓΑ και μεγάλο φόρτο εργασίας, καθώς και για προσπάθεια στελέχωσης των υποκαταστημάτων του ΕΛΓΑ, σε περιοχές της Πελοποννήσου που έχουν πληγεί.
Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
Με "ξεναγό" τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Μεσσήνης Νίκο Κοτταρίδη (ήταν και ο αντιδήμαρχος Σπύρος Κρασσακόπουλος) ο υπουργός ξεκίνησε την επίσκεψή του από τον Πολύλοφο σε κτήματα με συκιές που είχαν πληγεί. Ο πρόεδρος της Συκικής Παναγιώτης Παπαγεωργίου έδειξε στον υπουργό τα χαλασμένα σύκα πάνω στα δέντρα και αυτά που είχαν πέσει. Ο νέος παραγωγός Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος σημείωσε πως «ό,τι είναι κάτω από τα δέντρα και ό,τι είναι πάνω τελείωσε. Χάσαμε και τη σταφίδα από τα αλώνια». Στη διαδρομή ο κ. Αποστόλου είδε τις μεγάλες ζημιές που προκάλεσε το ρέμα πριν τον Πολύλοφο και μετά τη Βασιλάδα, που υπερχείλισε.
Στην είσοδο της Μεσσήνης, κοντά στον Πάμισο, σε κτήματα με φιστίκια, τον υπουργό περίμεναν παραγωγοί και ο δήμαρχος.
Ο παραγωγός Παναγιώτης Ξυνός ανέφερε το μεγάλο πρόβλημα με τις καλλιέργειες που είναι αδήλωτες, τα φιστίκια που έχουν βάλει και δεν έχουν δηλωθεί.
Μέλη του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης απαίτησαν να αποζημιωθούν στο 100% και φοροαπαλλαγές.
Ο δήμαρχος Γιώργος Τσώνης ζήτησε από τον υπουργό «να μην πέσουμε θύματα του ψεύδους», να μην δοθούν υποσχέσεις που δεν θα τηρηθούν.
Ο υπουργός που είδε τις ζημιές στο κτήμα του Νίκου Παπακώτση με τα φιστίκια, απάντησε ότι «πορευόμαστε γνωρίζοντας την πραγματικότητα και τις δυσκολίες« κι εξέφρασε τον προβληματισμό του, «πώς θα ζητήσω ενίσχυση από την Ε.Ε., όταν δεν έχω στοιχεία για όλες τις καλλιέργειες που έχουν πληγεί».
Στη συνέχεια πήγε μέχρι την Ανάληψη, το Χάνι του Λούτσου, που είδε τις καταστροφές σε θερμοκήπια και υπαίθριες καλλιέργειες από το ρέμα που πλημμύρισε και απείλησε ανθρώπινες ζωές.
ΛΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΨΟΦΙΑ ΨΑΡΙΑ 
Στον Μπουρνιά τον κ. Αποστόλου περίμεναν ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Μιχάλης Αντωνόπουλος, παραγωγοί - μέλη του συνεταιρισμού και κτηνοτρόφοι της περιοχής. Ακόμα και χθες στην περιοχή υπήρχαν πλημμυρισμένα κτήματα κυρίως με φιστίκια, αλλά και άλλα κηπευτικά. Πέρα από τα νερά της βροχής και τις λάσπες, φαίνονταν λύματα είτε από τη λυματολάσπη του βιολογικού, είτε από λύματα που μπορεί να αδειάστηκαν σε κανάλια της περιοχής. Και για λόγο αυτό ήταν έντονες οι διαμαρτυρίες. Στην περιοχή υπάρχουν και αρκετά ψόφια ψάρια από τα ρέματα και τα ποτάμια που υπερχείλισαν. Ο Παναγιώτης Καρακαλπάκης παρατήρησε ότι «έχουμε καταστραφεί από τις πατάτες και αυτή η καταστροφή μας διέλυσε. Πώς θα μεγαλώσουμε τα παιδιά μας;». Αφού μίλησε για τον ανταγωνισμό από τις πρώιμες αιγυπτιακές πατάτες, εκτίμησε ότι είναι δηλωμένο μόνο το 20% των καλλιεργειών, λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων των παραγωγών.
Ο Πέτρος Βλαχογεωργακόπουλος και άλλοι παραγωγοί και κτηνοτρόφοι σημείωσαν την απαξίωση και την εγκατάλειψη των καναλιών και των έργων του ΓΟΕΒ, που οδήγησαν στην καταστροφή.
«Θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες και από τον κρατικό προϋπολογισμό και από την Ε.Ε.», δεσμεύτηκε ο υπουργός.
Η περιοδεία ολοκληρώθηκε με στάση στη σχολή ιππασίας του Νίκου Δρούγα, όπου οι στάβλοι και οι ζωοτροφές είχαν πλημμυρίσει περισσότερο από κάθε άλλη φορά και τα άλογα είχαν μεταφερθεί στους εξωτερικούς χώρους που ήταν στεγνοί. Ο κ. Αποστόλου υποσχέθηκε να δει το θέμα της παροχής ζωοτροφών.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εμπορικά καταστήματα: Πότε ξεκινάει το εορταστικό ωράριο - Ποιες Κυριακές είναι ανοικτά τα μαγαζιά

17/04/2024 13:16   Την επόμενη Κυριακή, 25 Απριλίου ξεκινάει το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στην Αθήνα, ενώ τη...