ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Παραδόθηκε στο κοινό ο ναός της Μεταμόρφωσης

Σάββατο, 16 Ιούλιος 2016 






Παραδόθηκε και επισήμως την Πέμπτη το απόγευμα στο κοινό και τους πιστούς ο ιστορικός βυζαντινός ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στους Χριστιάνους, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, μετά την
ολοκλήρωση των εργασιών αναστήλωσης. 

Η παράδοση του μνημείου έγινε με κάθε επισημότητα, παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, βουλευτών και αυτοδιοικητικών, εκπροσώπων του υπουργείου και μεγάλου πλήθους κόσμου, που από νωρίς είχαν κατακλύσει τον περιβάλλοντα χώρο. 
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τη μεταφορά εικόνων από τον ναό του Αγίου Αθανασίου, σε πομπή συνοδευόμενη από τη Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων, τον κλήρο και τις τοπικές αρχές. Φτάνοντας στον βυζαντινό ναό, ο μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας Χρυσόστομος ανέπεμψε ευχαριστήρια δέηση και αμέσως μετά, σε σύντομη ομιλία του, τόνισε ότι πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της χώρας και για τον μεγαλύτερο βυζαντινό ναό της Πελοποννήσου. Ο ιερός αυτός ναός, είπε, λειτούργησε ανελλιπώς μέχρι το 1825 που καταστράφηκε από τον Ιμπραήμ - και από τότε γενιές χριστιανών πόθησαν να δουν τη μέρα αυτή που ζούμε εμείς, να ξαναλειτουργήσει δηλαδή ο ναός. Το 1886 από σεισμό καταστράφηκε ο τρούλος, πρόσθεσε - και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις αναστηλωτικές προσπάθειες που έγιναν στα μετέπειτα χρόνια, χωρίς όμως να ολοκληρωθούν. Από το 2008, είπε, ξεκίνησαν εργωδέστατες προσπάθειες και από το 2011-3 το υπουργείο Πολιτισμού ανέλαβε την αναστήλωση. Θεωρώ, υπογράμμισε ο κ. Χρυσόστομος, ότι η επαναλειτουργία του ναού είναι το πιο ευτυχές έργο της διακονίας μου, σηματοδοτεί μια νέα περίοδο. Κλείνοντας ευχαρίστησε τον αρχιμανδρίτη Παΐσιο για την παρουσία του, αλλά και όλους όσοι έχουν συμβάλει για το έργο αυτό, αναφερόμενος ιδιαίτερα στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, καθώς όπως είπε δέχτηκε από τη θέση του υπουργού Πολιτισμού όλες τις οχλήσεις και πιέσεις, και ευχαρίστως ανταποκρίθηκε. Ευχαρίστησε ακόμη την Ε' Εφορεία Αρχαιοτήτων, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, το δήμαρχο Τριφυλίας Παναγιώτη Κατσίβελα και τον πρώην δήμαρχο Φιλιατρών Αλκη Ξύγκα.
Στην συνέχεια, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά παραδίδοντας το έργο αναφέρθηκε σε αυτό και στις εργασίες που έγιναν στον κυρίως ναό και στο επισκοπείο. Δόθηκε, όπως ανέφερε, μεγάλη έμφαση στη διατήρηση των αυθεντικών αρμολογημάτων του ναού. Οι εργασίες αποκατάστασης του μνημείου υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Ε.Π. Δυτικής Ελλάδας, Ιονίων Νήσων και Πελοποννήσου 2007-2013 από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με προϋπολογισμό 2.897.000 ευρώ. Η ολοκλήρωση των εργασιών επισφραγίστηκε με απόλυτη επιτυχία, ικανοποιώντας στο έπακρο και τις υψηλότερες προδιαγραφές που ορίζουν οι διεθνείς συνθήκες για την αναστήλωση αρχαίων και μεσαιωνικών μνημείων. Απομένει, είπε η κ. Μηλίτση, η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου.
Στην συνέχεια σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης. Αναφέρθηκε στη σημασία του έργου για την περιοχή αλλά και στη σημαντική συμβολή του υπουργείου Πολιτισμού στο να υλοποιηθεί - υπογραμμίζοντας πως το έργο έγινε κυρίως από τις υπηρεσίες του υπουργείου και επαινώντας τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτό. Εκανε αναδρομή στο ιστορικό του έργου από το 1998 μέχρι και την ολοκλήρωσή του, ενώ κλείνοντας δήλωσε ότι η Περιφέρεια έχει εντάξει στο πρόγραμμά της τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου με 245.000 ευρώ.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας επισήμανε πως αυτός ο ναός έχει ζήσει όλες τις στιγμές της Ιστορίας μας, μεγάλες στιγμές αλλά και κακές, και δεν σταμάτησαν να χτυπούν τα σήμαντρα πότε χαρμόσυνα και πότε πένθιμα. Θα ακολουθήσουν χρόνοι πολλοί που ο κλήρος, οι κάτοικοι της Τριφυλίας, προσκυνητές, θα έρχονται σε αυτόν το ναό, θα δοξάζουν το Θεό και θα θυμούνται το μεγαλείο της βυζαντινής αυτοκρατορίας, είπε μεταξύ άλλων. Τόνισε επίσης πως ο Δήμος Τριφυλίας θα τιμήσει σε δική του τελετή αυτούς που βοήθησαν το έργο, κι έτσι η Εκτελεστική Επιτροπή αποφάσισε να τιμήσει τον Αντώνη Σαμαρά για τη μεγάλη του προσφορά στον πολιτισμό και τη συμβολή του στο συγκεκριμένο έργο, τον περιφερειάρχη Π. Τατούλη, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και στο πρόσωπο της διευθύντριας όλους τους άκνοους εργάτες του πολιτισμού.
Τέλος, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστηλώσεων Βυζαντινών Μνημείων Θεμιστοκλής Βλαχούλης εξέφρασε τη συγκίνηση και τη χαρά του για την ολοκλήρωση του έργου αυτού, λέγοντας ότι την πρώτη φορά που ήρθε στο ναό κι έκανε αποτύπωση πριν από 25 χρόνια, στο ναό ήταν περιστερώνες. Μίλησε για το ιστορικό των εργασιών και επισήμανε ότι για την εκτέλεσή τους χρειάστηκαν ειδικές τεχνικές διαδικασίες, οπότε η υπηρεσία του πήρε από αυτό το έργο πολλά τεχνικά μαθήματα.
Ακολούθησε περιήγηση στους χώρους του ναού και παρουσίασή του, με τον κόσμο να θαυμάζει από κοντά κάθε γωνιά του ξεχωριστού και σημαντικού αυτού μνημείου.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Γιώτα Κοζομπόλη και Πέτρος Κωνσταντινέας, οι αντιπεριφερειάρχες Περικλής Μαντάς, Ελένη Αλειφέρη και Ντίνα Νικολάκου, ο περιφερειακός σύμβουλος Παναγιώτης Αλευράς, ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, ο τ. δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, οι πρώην δήμαρχοι Φιλιατρών Αλκης Ξύγκας και Κυπαρισσίας Ηλίας Τσίγγανος, η πρώην γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και η Αννα Παναγιωταρέα.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...