ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Σύγχρονο στεφανιογράφο δώρισαν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας τα Ιδρύματα Νιάρχου - Καρέλια - Κωνσταντακόπουλου

Σάββατο, 09 Ιούλιος 2016 




Στην προμήθεια ενός σύγχρονου στεφανιογράφου, που θα αντικαταστήσει τον υπάρχοντα, προβαίνει το Νοσοκομείο Καλαμάτας προκειμένου να αναβαθμίσει περαιτέρω το Αιμοδυναμικό Εργαστήριό του, έτσι ώστε αυτό να μπορεί να λειτουργεί σε 24ωρη βάση και να
αντιμετωπίζει και επείγοντα περιστατικά.
Αυτό ανακοίνωσε χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας Γιώργος Μπέζος, προσθέτοντας ότι η προμήθεια του συγκεκριμένου ιατρικού μηχανήματος, αξίας 500.000 ευρώ, αποτελεί κοινή δωρεά προς το νοσηλευτικό ίδρυμα της μεσσηνιακής πρωτεύουσας από τα Ιδρύματα «Σταύρος Νιάρχος», «Γεώργιος Καρέλιας» και «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος», προς τα οποία ο διοικητής εξέφρασε ευχαριστίες.
Κυρίαρχος στρατηγικός στόχος, σημείωσε ο Γ. Μπέζος, είναι «να αποτελέσει το Νοσοκομείο Καλαμάτας κέντρο υγειονομικής αναφοράς όλης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, να γίνει το νοσοκομείο όλων των Πελοποννήσιων».
Ο διοικητής του νοσοκομείου στην ίδια συνέντευξη -από κοινού με τους γιατρούς που στελεχώνουν την Καρδιολογική Κλινική, τη Μονάδα Εμφραγμάτων και το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο- τόνισε ότι το εν λόγω εργαστήριο συμπλήρωσε, πριν από λίγες ημέρες, 5 χρόνια λειτουργίας έχοντας στο ενεργητικό του 1.000 στεφανιογραφίες και 230 αγγειοπλαστικές και -όπως χαρακτηριστικά σημείωσε- «έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη του κάθε ασθενούς σε όλη τη Μεσσηνία αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο».
Σύμφωνα με τον Γ. Μπέζο, με την προμήθεια του νέου στεφανιογράφου και με την εμπειρία που έχουν αποκομίσει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Καρδιολογικής Κλινικής, «έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την εφαρμογή καθ’ όλη την διάρκεια του 24ωρου της πρωτογενούς αγγειοπλαστικής, έναντι της μέχρι τώρα γνωστής πρακτικής της θρομβόλυσης».
Ο διοικητής του νοσοκομείου, καταλήγοντας, απένειμε εύσημα στους γιατρούς που απαρτίζουν την επιστημονική ομάδα της Καρδιολογικής Κλινικής - Μονάδας Εμφραγμάτων - Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου του Νοσοκομείου Καλαμάτας, και συγκεκριμένα στον διευθυντή της κλινικής Γιώργο Κουδούνη, στην με βαθμό διευθυντή Σταυρούλα Κοσμοπούλου, στον επιμελητή Α΄ Μανώλη Μάκαρη, στους επιμελητές Β΄ Περικλή Κλουφέτο και Νίκο Λιονάκη, στους ειδικευόμενους Δημήτρη Γκότση, Διονύση Σβορώνο και Χαράλαμπο Πανοτόπουλο και στους επικουρικούς γιατρούς Ηλία Νταίβις, Ηλία Νεκτάριο Τσίχλη και Ανδρέα Κολονιάρη.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.