ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Χρυσή η Κατερίνα Στεφανίδη: Θρίαμβος στο Ευρωπαϊκό








Αυτή είναι η απόλυτη κυρίαρχος του επί κοντώ και τους κάνει πλάκα!
Η μεγάλη Κατερίνα Στεφανίδη είναι η νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης, πανηγυρίζοντας το πρώτο χρυσό μετάλλιο της καριέρας της και πρώτο της
ελληνικής αποστολής στο Άμστερνταμ. Μέχρι σήμερα μετρούσε δύο ασημένια (στο ευρωπαϊκό της Ζυρίχης το 2014 και στο κλειστό της Πράγας το 2015) κι ένα χάλκινο στο Παγκόσμιο κλειστού, φέτος στο Πόρτλαντ.
Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου με 4.81μ., επίδοση που αποτελεί και ρεκόρ αγώνων, δείγμα της κατάστασης που βρέθηκε, αλλά και της συνεχούς ανοδικής πορείας της!
Η 26χρονη αθλήτρια είχε εξασφαλίσει την κορυφή με τα 4.70μ. που είχε πηδήξει με την πρώτη (εν αντιθέσει με την Ρίζιχ που τα πέρασε με την δεύτερη προσπάθεια και περιορίστηκε στο ασημένιο μετάλλιο), αλλά δεν αρκέστηκε εκεί και ανέβασε κι άλλο τον πήχη.
Επιχείρησε, μάλιστα, να συντρίψει το δικό της πανελλήνιο ρεκόρ που είναι στα 4.86μ., αλλά απέτυχε να ξεπεράσει τα 4.94μ, και να γράψει μυθική ιστορία. Κάποια στιγμή στο μέλλον, δεν πειράζει. Άλλωστε επιβεβαίωσε ξανά πως είναι κορυφαία στο είδος της!
Από την άλλη, η Νικόλ Κυριακοπούλου δεν πλασαρίστηκε στη ζώνη των μεταλλίων. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια πέρασε με την δεύτερη προσπάθεια τα 4.35 και 4.45, ενώ χρειάστηκε ένα άλμα για να περάσει τα 4.55μ. Η πορεία της σταμάτησε στα 4.65μ. ενώ το έγκυρο άλμα της Γερμανίδας Ρίζιχ στα 4.70μ. (είχε προσπεράσει τα 4.65μ) την έριξε από την τρίτη θέση, τερματίζοντας οριστικά τέταρτη.

ΑΠΟ http://www.news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...