ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Θεσσαλονίκη-Ολυμπία με ποδήλατο για τη διάδοση του Ολυμπισμού

05/07/2016





Πέντε ποδηλάτες, εκατό χιλιόμετρα την ημέρα, μία διαδρομή κι ένας στόχος: η διάδοση των πάντα επίκαιρων -και μάλιστα στη σημερινή εποχή- ιδεών και αξιών του Ολυμπισμού. Αυτά είναι τα «συστατικά» μίας μοναδικής ποδηλατοπορείας που θα ξεκινήσει το πρωί της Πέμπτης από τη Θεσσαλονίκη, με
τελικό προορισμό την Αρχαία Ολυμπία.
Πέντε λάτρεις του αθλητισμού και πρεσβευτές του πολιτισμού και της φιλίας μεταξύ των λαών, οι Τάσος Κυριακίδης, Πόλυς Πουμπουρής (παλιός Βαλκανιονίκης της ποδηλασίας με τα χρώματα της Κύπρου), Μιχάλης Θεοχάρους (προπονητής ποδοσφαίρου), Σάββας Σάββα (μουσικός, που έχει ασχοληθεί με τη δικοινοτική προσέγγιση στην Κύπρο) και Ιάκωβος Δημητρίου (αρχιτέκτονας) θα ανέβουν στα ποδήλατά τους και θα μεταφέρουν ως την Αρχαία Ολυμπία το μήνυμα της ειρήνης και της φιλίας, της αλληλεγγύης, της ομαδικότητας, αλλά και της ελπίδας, για έναν καλύτερο κόσμο για τις γενιές που θα ακολουθήσουν.
«Ο αθλητισμός φέρνει τον κόσμο κοντά κι εμείς, μέσω αυτής της προσπάθειας, θέλουμε να διαδώσουμε τις πανανθρώπινες ιδέες του Ολυμπισμού» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Τάσος Κυριακίδης, καθηγητής σε αμερικανικό πανεπιστήμιο κι εμπνευστής της ποδηλατοπορείας, στην οποία βρήκε άξιους συμπαραστάτες και τα άλλα τέσσερα μέλη της ξεχωριστής αυτής παρέας.
Η ιδέα για ένα ταξίδι σαν αυτό, ξεκίνησε από μία συζήτηση το καλοκαίρι του 2013 κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του κ. Κυριακίδη στο Olympism For Humanity Praxis Summer Program και σήμερα παίρνει «σάρκα και οστά». Αρχικά, ο σχεδιασμός προέβλεπε ως αφετηρία την Κωνσταντινούπολη, με τον ίδιο τελικό προορισμό (το στάδιο της αρχαίας Ολυμπίας), αλλά τα τελευταία γεγονότα στη γειτονική χώρα τούς ώθησαν να αλλάξουν αφετηρία. Για το λόγο αυτό επελέγη ως σημείο εκκίνησης η Θεσσαλονίκη, μία πόλη πολυπολιτισμική, με αέρα κι αύρα από τα Βαλκάνια.
Οι πέντε ποδηλάτες, τους οποίους ένωσε η αγάπη για το ποδήλατο και τη ζωή, έδωσαν «ραντεβού» στη «Νύφη του Θερμαϊκού», απ' όπου θα ξεκινήσουν το ταξίδι τους, που περιλαμβάνει επτά ενδιάμεσους σταθμούς (μεταξύ αυτών η Λεπτοκαρυά, η Πάτρα, η Λαμία και το Γαλαξείδι). «Έχουμε έρθει σε επαφή με διάφορους ποδηλατικούς συλλόγους σε κάθε πόλη- σταθμό. Όποιος, μάλιστα, θέλει θα μπορεί να εντάσσεται στην ομάδα μας και να συνεχίσουμε όλοι μαζί το ταξίδι ως την Αρχαία Ολυμπία» σημειώνει ο κ. Κυριακίδης, ο οποίος «ανακάλυψε» την αγάπη του για την ποδηλασία μέσω της συμμετοχής του σ' ένα μίνι- τρίαθλο σε κάποιο οινοποιείο της πολιτείας όπου ζει, στις ΗΠΑ.
Με τα ποδήλατά τους, σύμβολα ψυχικής δύναμης κι ελπίδας, οι πέντε ποδηλάτες δηλώνουν έτοιμοι να ανταπεξέλθουν στην πρόκληση αυτού του διαφορετικού ταξιδιού και, όπως λέει ο Τάσος Κυριακίδης, προετοιμάζονταν γι' αυτό όλο τον χρόνο! «Έχουμε κατεβάσει μία εφαρμογή στα κινητά μας, απ' όπου ο ένας παρακολουθούσε την προπόνηση του άλλου κι αυτό μας έδινε ακόμη ένα κίνητρο για μεγαλύτερη προσπάθεια», εξηγεί.
Όντας πρεσβευτές της Συμμαχίας του Ολυμπισμού για την Ανθρωπότητα (Olympism for Humanity Alliance), μίας πρωτοβουλίας που, όπως εξηγεί ο κ. Κυριακίδης, εμπνεύστηκε και υλοποίησε πριν από περίπου μία δεκαετία ο Αλέξης Λύρας, οι πέντε ποδηλάτες έχουν διττό στόχο: αφενός μεν να μεταφέρουν τα πανανθρώπινα μηνύματα του Ολυμπισμού, της ειρήνης, του ανθρωπισμού και του αθλητισμού μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, της συλλογικότητας, καθώς επίσης και της σωστής και υγιούς διαχείρισης της γνώσης, της εκπαίδευσης και της μετάδοσης αυτών των ιδεών. Αφετέρου, δε, να προσπαθήσουν να εδραιώσουν μία πλατφόρμα οικονομικής ενίσχυσης (crowdfunding) και να δώσουν το καλό παράδειγμα, ώστε να ακολουθήσουν και να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια και άλλοι οργανισμοί.
Στόχος επίσης της ομάδας είναι να υποστηρίξει άτομα και τοπικούς φορείς ούτως ώστε να δραστηριοποιηθούν στις κοινότητες τους, με στόχο την άμβλυνση διαφόρων αρνητικών κοινωνικών φαινομένων και την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων, μέσω της συλλογικής προσπάθειας του πνεύματος που προωθεί η «Συμμαχία Ολυμπισμού για την Ανθρωπότητα» (Ο4H).

ΑΠΟ http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...