ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 14 Μαΐου 2016

Καλαμάτα - Κρήτη από 20 Ιουνίου με το "Βιτσέντζος Κορνάρος"

Παρασκευή, 13 Μάιος 2016






Από τις 20 Ιουνίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου, με πιθανή παράταση μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, θα λειτουργήσει και φέτος η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Καλαμάτας με την Κρήτη, στην Κίσσαμο στο Νομό Χανίων και τα Κύθηρα, με το πλοίο "Βιτσέντζος Κορνάρος".
Αυτό γνωστοποίησε χθες, στο δήμαρχο
Παναγιώτη Νίκα, ο Σταύρος Μπακολιάς, εμπορικός αντιπρόσωπος της ΑΝΕΚ Lines και της ΛΑΝΕ Lines.
Ο κ. Μπακολιάς, που επισκέφθηκε το Δημαρχείο με τη Μερσίνη Κεράνη, υπεύθυνη του Γραφείου Καλαμάτας της εταιρείας του, ενημέρωσε επίσης το δήμαρχο για το σοβαρό ενδεχόμενο διενέργειας και δεύτερου δρομολογίου εβδομαδιαίως, με πιθανότερη ημέρα την Τετάρτη.
Συζητήθηκε, επίσης, το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν δύο εκδηλώσεις, μία στα Χανιά και μία στην Καλαμάτα, με τη συμμετοχή καλλιτεχνικών σχημάτων και πολιτιστικών συλλόγων και με τη διενέργεια δράσεων γευσιγνωσίας, με προσιτό εισιτήριο για όσους μετάσχουν, ώστε να προβληθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση Καλαμάτας - Κρήτης.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: