ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Νέα εφαρμογή του Facebook επιτρέπει στους τυφλούς να «βλέπουν» φωτογραφίες

Νέα, πρωτοποριακή τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης επιτρέπει σε τυφλούς να δημιουργήσουν προφίλ στο Facebook και να μπορούν να ενημερώνονται για τα σχόλια και τις φωτογραφίες των διαδικτυακών τους φίλων.

Και πως γίνεται αυτό; Το λογισμικό που δημιουργήθηκε από τον κολοσσό κοινωνικής δικτύωσης αφηγείται όλα όσα εμφανίζονται σε μια φωτογραφία.
Το κοινωνικό δίκτυο είναι πλέον σε θέση να «καταλάβει» τις φωτογραφίες σκανάροντάς τες, προκειμένου να δει αν περιέχουν πράγματα όπως τρόφιμα, ανθρώπους και δέντρα και πλέον θα μπορεί να τα περιγράφει στους ανθρώπους με προβλήματα όρασης που χρησιμοποιούν smartphone με τεχνολογία ανάγνωσης οθόνης.

Μέχρι πρότινος, το Facebook μπορούσε απλά να πει σε έναν τυφλό χρήστη το όνομα του ατόμου που έκανε μια ανάρτηση και στη συνέχεια τη λέξη «φωτογραφία». Αλλά από τώρα και στο εξής, θα είναι σε θέση να περιγράφει τι είναι στην φωτογραφία ανιχνεύοντας τα πράγματα σε αυτήν.

Για παράδειγμα, θα λέει: «φωτογραφία που μπορεί να περιέχει: δύο ανθρώπους, γυαλιά, ουρανός, ύπαιθρος, νερό» για ένα ζευγάρι που βρίσκεται σε διακοπές δίπλα στη θάλασσα.

Σύμφωνα με το κοινωνικό δίκτυο, πάνω από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι μοιράζονται φωτογραφίες καθημερινά μέσω Facebook, Instagram και WahtsApp ενώ έχει 39 εκατομμύρια τυφλούς χρήστες και άλλα 246 εκατομμύρια χρήστες με σοβαρά προβλήματα όρασης. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι οι τυφλοί συχνά αισθάνονται αποκλεισμένοι από τις συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που επικεντρώνονται σε φωτογραφίες και βίντεο.

Η εταιρεία έχει χρησιμοποιήσει την τεχνολογία αναγνώρισης εικόνας για να κατανοήσει φωτογραφίες εδώ και χρόνια, όπως στην περίπτωση που προτείνει το ποιοι φίλοι πρέπει να επισημανθούν στις φωτογραφίες. Τους τελευταίους 10 μήνες όμως εργαζόταν για την αυτόματη ανάγνωση φωτογραφίας για άτομα με προβλήματα όρασης.

Το Facebook τον τελευταίο καιρό, με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, προσπαθεί να κατανοήσει καλύτερα τις φωτογραφίες χρησιμοποιώντας την τεράστια βιβλιοθήκη φωτογραφιών που υπάρχουν ήδη στο δίκτυο. Η τεχνολογία βρίσκεται ακόμη στα αρχικά της στάδια, αλλά μπορεί να αναγνωρίσει περίπου 100 έννοιες συμπεριλαμβανομένων των μωρών, των γενειάδων, τα βουνά, τα χαμόγελα και τις selfie με ακρίβεια τουλάχιστον 80%.

Ισχυρίζεται πως πάνω από το ήμισυ των φωτογραφιών στο Facebook έχει τουλάχιστον μία από αυτές τις έννοιες, αλλά σχεδιάζει να προσθέσει περισσότερα για να βελτιώσει τις περιγραφές.

Το νέο αυτό χαρακτηριστικό χρησιμοποιείται ήδη σε συσκευές iOS για χρήστες στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία και η εταιρεία σχεδιάζει να επεκταθεί στο μέλλον
.

Πηγή: Telegraph
ΑΠΟ http://www.ethnos.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...