ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Πως να μη θολώνουν τα τζάμια του αυτοκινήτου


Αν βαρεθήκατε το θαμπωμένο παρμπρίζ στο αυτοκίνητο δοκιμάστε κάποια από τις
λύσεις που προτείνουμε στο σύντομο άρθρο που ακολουθεί.


 Όσοι οδηγούν ξέρουν πολύ καλά ότι όταν θολώνουν τα τζάμια του αυτοκινήτου, η οδήγηση γίνεται από κουραστική έως επικίνδυνη.

Πριν δούμε όμως τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε το ενοχλητικό αυτό φαινόμενο, ας πούμε με συντομία για ποιο λόγο συμβαίνει.
 
Γιατί θαμπώνουν τα τζάμια στο αυτοκίνητο τον χειμώνα;

Γενικά τα τζάμια, και ειδικά το παρμπρίζ που μας νοιάζει περισσότερο για να βλέπουμε που πηγαίνουμε, θολώνουν είτε λόγω υγρασίας, είτε συνηθέστερα λόγω διαφορά θερμοκρασίας.

Πολύ απλά, η διαφορά μεταξύ της χαμηλής εξωτερικής θερμοκρασίας και της πιο υψηλής που έχουμε μέσα στο αυτοκίνητο, είτε λόγω καλοριφέρ, είτε λόγω της αναπνοής μας δημιουργεί το πρόβλημα του θολώματος.


Ο θερμός αέρας στο εσωτερικό έρχεται σε επαφή με το κρύο τζάμι και λόγω ενός φαινομένου που ονομάζεται συμπύκνωση, δημιουργεί ένα λεπτό φιλμ που μας κόβει τελείως την ορατότητα.

Η δυνατή βροχή επιτείνει το πρόβλημα, καθώς το νερό που πέφτει πάνω στο παρμπρίζ, του ρίχνει κι άλλο την θερμοκρασία. Για αυτό το λόγο το φαινόμενο αυτό παρατηρείται κυρίως τον χειμώνα.

Βέβαια υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να ξενοιάσουμε μια και καλή. Ας τα δούμε!


Τι να κάνουμε για να μη θολώνουν τα τζάμια στο αυτοκίνητο

Καταρχήν φροντίζουμε το παρμπρίζ μας να είναι πάντα καθαρό εσωτερικά, ειδικά αν πρόκειται να κάνουμε κάποιο ταξίδι.

Σε περίπτωση που θολώσουν τα τζάμια, ανοίγουμε το air condition και το βάζουμε να χτυπάει στο παρμπρίζ. Καλό είναι να το βάλουμε στο φουλ μέχρι να ξεθαμπώσουν τα τζάμια και να το αφήσουμε στο χαμηλό για να μην ξαναθολώσουν.

Μια άλλη λύση είναι να αφήσουμε λίγο ανοιχτό το παράθυρο για να μπαίνει αέρας, ωστόσο αυτό ίσως είναι δύσκολο αν κάνει κρύο ή πολύ περισσότερο αν βρέχει.


Επίσης, υπάρχουν διάφορα προϊόντα στην αγορά, τα οποία μπορούμε να εφαρμόσουμε πάνω στα τζάμια μας εσωτερικά για να μην θολώνουν, τα οποία ωστόσο κοστίζουν.

Αν τώρα δεν θέλετε να ξοδευτείτε υπάρχουν και οι πιο "οικονομικές" λύσεις.

Μπορείτε για παράδειγμα, αφού καθαρίσετε καλά το τζάμι, να το τρίψετε με αφρό ξυρίσματος, με λίγη κολώνια ή με σκέτο οινόπνευμα. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσετε ένα προστατευτικό φιλμ, το οποίο θα καθυστερήσει για λίγο το φαινόμενο.

Τέλος, μπορείτε να τοποθετήσετε σε κάποιο σημείο (πχ κάτω από το κάθισμα) αυτοσχέδιους αφυγραντήρες που θα έχετε φτιάξει τοποθετώντας χαλαζιακή άμμο μέσα σε μια παλιά κάλτσα, για να καταπολεμήσετε την υγρασία.

Αν δοκιμάστε να κάνετε ορισμένα μόνο από αυτά, θα πείτε αντίο στα θολωμένα τζάμια.


ΑΠΟ http://coolweb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Έρχεται μείωση των προμηθειών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

11/04/2024 16:04  Πάνω από 2,5 εκατομμύρια πολίτες κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών IRIS, με την πλειοψηφία αυτών να είναι ηλικίας...