ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Σουηδοί ποδηλάτες εξερευνούν τη Μεσσηνία

Δευτέρα, 11 Απρίλιος 2016 





Ενα ταξίδι γνωριμίας με την Καλαμάτα και τα τοπία της Μεσσηνίας ξεκίνησε χθες για τους πρώτους 31 Σουηδούς ποδηλάτες οι οποίοι έκαναν χθες τη διαδρομή από τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα μέχρι τη Στούπα με τα ποδήλατά τους και γύρισαν. Μαζί τους αυτή την εμπειρία έζησαν και 8 αθλητικοί συντάκτες και bloggers ειδικοί στο θεματικό τουρισμό, που θα
γράψουν για την εμπειρία τους αυτή μόλις επιστρέψουν στη χώρα τους.

Είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο γίνεται οργανωμένα στην περιοχή μας από το γραφείο αθλητικού τουρισμού στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας του Ελληνοσουηδού Χρήστου Αμπράζη, ο οποίος κατάγεται από τη Βέργα. Ο κ. Αμπράζης βάζει τις βάσεις για να μετατραπεί η Καλαμάτα και ο νομός σε προορισμό για ποδηλατικό τουρισμό, όπως σημείωσε και ο συμπατριώτης μας Θανάσης Ψαρούλης ο οποίος μας μίλησε επίσης γι' αυτή την προσπάθεια. Την προσπάθεια στηρίζουν τρία μεγάλα ξενοδοχεία, το "Horizon Blu" και το "Elite City Resort" στην Καλαμάτα και το "Buca Beach Resort" στην Ανάληψη. Επίσης ο Δήμος Καλαμάτας, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Καλαμάτας, το τουριστικό γραφείο του Χαράλαμπου Δουφεξή Doufexis Travel Services στη Στούπα, η Aegean, καθώς και οι λοιποί δήμοι της Μεσσηνίας.

Η ΠΡΩΤΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Χθες οι Σουηδοί ποδηλάτες, ανάμεσά τους bloggers και δημοσιογράφοι ξεκίνησαν από την Καλαμάτα για την Στούπα όπου σκοπός τους ήτανε να γνωρίσουν και δουν από κοντά τον τόπο του Ζορμπά. Οι ποδηλάτες ήρθαν προχθές το βράδυ στην Καλαμάτα, ενώ τον Ιούνιο θα έρθει μια ακόμα ομάδα που θα φιλοξενηθεί στην Ανάληψη, αλλά για γιόγκα και γυμναστική και όχι για ποδηλασία. Οσον αφορά το γκρουπ των 31 ποδηλατών, αυτοί από χθες και μέχρι και την Παρασκευή θα περιηγηθούν με τα ποδήλατά τους και με αφετηρία την Καλαμάτα στην Αρχαία Μεσσήνη, την Κορώνη, τη Μεθώνη και την Πύλο, την Κυπαρισσία και τη Σπάρτη. Αλλωστε όπως εξήγησε ο ίδιος ο Χρήστος Αμπράζης στην "Ε", οι μήνες που προσφέρονται για ποδηλατικό τουρισμό είναι ο Μάρτιος και ο Απρίλιος, καθώς και ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος. Αξίζει να σημειωθεί ότι το γραφείο του κ. Αμπράζη διακινεί 6 - 7.000 ποδηλάτες το χρόνο στην Ισπανία και την Ιταλία, και έχει στόχο σταδιακά σε μια 5ετία το 80% από αυτούς να έρχεται στην Καλαμάτα.

ΟΙ ΣΟΥΗΔΟΙ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Οι εν λόγω ποδηλάτες προέρχονται από μια ομάδα 250 ανθρώπων η οποία ασχολείται με Ιδρυμα για παιδιά με καρκίνο στη Σουηδία, το οποίο λειτουργεί υπό την αιγίδα της βασίλισσας της χώρας. Οι άνθρωποι αυτοί συγκεντρώνουν τα χρήματα που χρειάζονται για να χτίζονται και να συντηρούνται νοσοκομεία για παιδιά με καρκίνο και γυρίζοντας στη χώρα τους θα γίνουν οι πρεσβευτές της Μεσσηνίας, καθώς θα μιλήσουν γι' αυτή την εμπειρία τους σε ένα μεγάλο κύκλο συμπατριωτών τους οι οποίοι στηρίζουν το εν λόγω Ιδρυμα. Είναι άλλωστε σημαντικό πως όσοι ήρθανε, δεν θα μείνουν κλεισμένοι σε ένα ξενοδοχείο, αλλά μέσα από τις καθημερινές ποδηλατικές εξορμήσεις θα γνωρίσουν τα κάστρα, τις παραλίες και τα φυσικά τοπία της Μεσσηνίας, κι επειδή είναι κλαμπ ποδηλασίας θα πολλαπλασιαστεί η φήμη του τόπου μας μέσα από την περιγραφή της εμπειρίας τους.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: