ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ «Σπάει τα κοντέρ» σε αφίξεις και έσοδα

 10/4/2016

 

 

 Ανοίγει πανιά για νέα ρεκόρ ο ελληνικός τουρισμός, με τις εκτιμήσεις να ανεβάζουν τις αφίξεις στα 25 εκατ. επισκέπτες -στα 27,5 εκατ. μαζί με τους επιβάτες κρουαζιέρας- και τα τουριστικά έσοδα στα 15 δισ. ευρώ.

Οι ελληνικοί προορισμοί, σε μία «ταραγμένη» Μεσόγειο, παραμένουν ψηλά στις προτιμήσεις των τουριστών, με βασικό πλεονέκτημα την ασφάλεια που προσφέρουν. Ενώ ιδιαίτερα θετική εξέλιξη χαρακτηρίζονται από τους τουριστικούς φορείς οι καθημερινές πτήσεις (από τις 6 Μαΐου) της American Airlines από τη Φιλαδέλφεια προς Αθήνα.
Την ίδια ώρα, το Παγκόσμιο Συμβούλιο για τον Τουρισμό και τα Ταξίδια (WTTC) στην έκθεσή του για την Ελλάδα, προβλέπει ότι ο ελληνικός τουρισμός θα έχει σταθερά ανοδική πορεία τη δεκαετία 2016-2026.
Συγκεκριμένα, το WTTC εκτιμά ότι τα τουριστικά έσοδα θα αυξάνονται με ρυθμό 4,4% (κατά μέσο όρο) ετησίως, φθάνοντας τα 23,3 δισ. ευρώ το 2026, από τα 14,2 δισ. ευρώ που ήταν οι τουριστικές εισπράξεις το 2015.
Επίσης σημειώνει ότι οι θέσεις απασχόλησης που συνδέονται άμεσα και έμμεσα με τον τουρισμό θα αντιπροσωπεύουν το 28% της συνολικής απασχόλησης στη χώρα μας και θα φτάσουν το 1,1 εκατ. εργαζομένους, ενώ ο αριθμός των άμεσα απασχολούμενων στον τουρισμό θα προσεγγίσει τις 530.000 εργαζομένους (το 13,5% της συνολικής απασχόλησης στην Ελλάδα).
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, με βάση τη μέχρι τώρα πορεία των κρατήσεων, προβλέπει πως οι αφίξεις φέτος θα ανέλθουν στα 25. εκατ.επισκέπτες (από 23,5 εκατ. πέρυσι) και τα τουριστικά έσοδα θα φτάσουν τα 15 δισ. ευρώ, από 14,2 δισ. ευρώ πέρυσι.
Ωστόσο, σημειώνει ότι προϋπόθεση για να επαληθευτεί η πρόβλεψη είναι η ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, καθώς και να συνεχισθεί η ανάσχεση των προσφυγικών ροών. Οπως επισημαίνει, οι ελληνικοί προορισμοί ευνοούνται, καθώς παρατηρείται πτώση στις κρατήσεις προς την Τουρκία, ενώ αναμένεται άνοδος και στις αφίξεις από τη Ρωσία, με τους επισκέπτες να προσεγγίζουν τις 900 χιλιάδες.
Τα «αγκάθια»
Το Προσφυγικό, η γεωπολιτική αναταραχή στην περιοχή της Μεσογείου και η τρομοκρατία είναι τα τρία μεγάλα «αγκάθια» που πρέπει να αντιμετωπίσει ο ελληνικός τουρισμός, σύμφωνα με τον Γιάννη Ρέτσο, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και Α' αντιπρόεδρο του ΣΕΤΕ.

Το Προσφυγικό είναι ελληνικό ζήτημα και η σωστή διαχείρισή του από δω και πέρα μπορεί να αμβλύνει τις όποιες συνέπειες. Τα γεωπολιτικά και η τρομοκρατία είναι θέματα που απασχολούν το σύνολο των τουριστικών προορισμών, καθώς επηρεάζουν όσους προγραμματίζουν να ταξιδέψουν. «Μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Βέλγιο υπήρξε ανάσχεση των κρατήσεων παντού. Η τρομοκρατία επηρεάζει πάντα το τουριστικό προϊόν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ρέτσος. Ενα άλλο θέμα, που μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά τα νούμερα αφίξεων και εσόδων, είναι η κίνηση από τη ρωσική αγορά. Σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο, παρότι η Τουρκία είναι «κλειστή» για τους Ρώσους, η Ελλάδα δεν έχει αυξήσει τα μερίδιά της μέχρι στιγμής.
Οι Ρώσοι που επιλέγουν να ταξιδέψουν -αν και υπάρχει νόρμα να παραμείνουν για διακοπές εντός Ρωσίας- κατευθύνονται προς την Ισπανία, λόγω ευνοϊκού καθεστώτος στις θεωρήσεις βίζας. «Χάσαμε πολύτιμο χρόνο σε ό,τι αφορά τη νέα βιομετρική βίζα», λέει ο κ. Ρέτσος και σημειώνει ότι από τις αρμόδιες αρχές υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι πλέον θα είναι εφικτές 7.000 με 8.000 εκδόσεις βίζας σε καθημερινή βάση.
Να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη έρευνα της Censuswide για λογαριασμό του SETE Intelligence υπογραμμίζεται ότι η Ελλάδα παραμένει ένας επιθυμητός και ασφαλής προορισμός, αν και η εικόνα της έχει πληγεί -όχι όμως ανεπανόρθωτα- από την προσφυγική κρίση στην οποία έχει κομβικό ρόλο (καθώς το 2015 το μεγαλύτερο ποσοστό των μεταναστών και προσφύγων που κατευθύνθηκαν προς την Ευρώπη διήλθαν από την Ελλάδα).
Οι «ανοικτοί δρόμοι» είναι το ζητούμενο για τους επιχειρηματίες τουρισμού που δραστηριοποιούνται στην ηπειρωτική Ελλάδα, και, όπως λένε, τυχόν επανάληψη του φαινομένου των κλειστών δρόμων από κάθε είδους κινητοποιήσεις θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα τόσο για τους εισερχόμενους τουρίστες με οδικά μέσα, που υπερβαίνουν τα 8 εκατ. άτομα, όσο και σε τουριστικούς προορισμούς όπως η Πιερία, το Πήλιο ή η Ανατολική Πελοπόννησος που δεν εξυπηρετούνται από τοπικά αεροδρόμια.
Επαφές της Ελενας Κουντουρά με tour operators
Ανοιγμα στην αγορά της Μ. Ανατολής

Με στόχο το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού στις δυναμικές αγορές της Μέσης Ανατολής, η κυρία Ελενα Κουντουρά, αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, πραγματοποιεί συναντήσεις με tour operators που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Η αρχή έγινε με 16 εκπροσώπους των μεγαλύτερων τουριστικών πρακτόρων της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίοι επισκέφθηκαν
την Ελλάδα στο πλαίσιο των ταξιδιών εξοικείωσης (famtrips) που εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό για την ενίσχυση της προβολής της Ελλάδας και της προσέλκυσης τουριστών από τη συγκεκριμένη αγορά.
Η κυρία Κουντουρά αναφέρθηκε διεξοδικά στο στοχευμένο πρόγραμμα ενεργειών για την προώθηση και προβολή της Ελλάδας στη Σαουδική Αραβία, που αποτελεί μια δυναμικά αναπτυσσόμενη τουριστική αγορά για τη χώρα μας. Επίσης αναφέρθηκε στην επικείμενη υλοποίηση του 2oυ Greek Tourism Workshop στο Ριάντ για την ενίσχυση της συνεργασίας των τουριστικών αγορών των δύο χωρών. Από την πλευρά τους οι tour operators αναφέρθηκαν στις προοπτικές για τη συνεργασία και την προσέλκυση τουριστών από την αγορά της Σαουδικής Αραβίας.
Στις συναντήσεις της αν. υπουργού Τουρισμού στην Αθήνα συμμετείχαν ο γ.γ. του ΕΟΤ και στελέχη των Hotelbeds, HafifTravel, FlyinTravel, EjazTravel, JawwalTravel, AlKhalafTravel, AlFaris Travel, ElafTravel, AttarTravel, GlobalTravel ClubTour, ACTS, TimeTravel, AlMousim Travel, AlTayyar Travel, AlSarh και του γραφείου της Aegean στο Ριάντ.

ΑΠΟ http://www.ethnos.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.