ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Στις 140.000€ ο πήχης για την πρώτη κατοικία

 27/4/2016

 

 

 

Με μοναδικό κριτήριο την αξία της κύριας κατοικίας και χωρίς εισοδηματικά όρια θα εξαιρείται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2017 η μεταβίβαση σε funds ενήμερων και ληξιπρόθεσμων δανείων που δόθηκαν σε νοικοκυριά και επαγγελματίες έχοντας βάλει υποθήκη τη μοναδική τους στέγη.

Ο «πήχης» αυτός που συμφώνησαν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι θεσμοί είναι οι 140.000 ευρώ. Οριο που αποκάλυψε το «Εθνος της Κυριακής», ενώ η νομοθέτηση των αλλαγών προωθείται από το υπουργείο Οικονομίας, σύμφωνα με πληροφορίες, τις προσεχείς εβδομάδες και κατά πάσα πιθανότητα μέχρι τις 15 Μαΐου.
Ορισμός επιτροπής
Την ίδια στιγμή, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη, ανοίγει ακόμη περισσότερο ο δρόμος για την είσοδο των εταιρειών διαχείρισης και μεταβίβασης απαιτήσεων δανείων. Πιο συγκεκριμένα όρισαν την τριμελή επιτροπή, η οποία θα έχει ως έργο την εξέταση των φακέλων αδειοδότησης των εταιρειών και ειδικότερα τη διαπίστωση της τήρησης των προϋποθέσεων του νόμου. Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4354/2015, η Τράπεζα της Ελλάδος από τη στιγμή που λαμβάνει τους φακέλους και τις αιτήσεις των ενδιαφερόμενων νομικών προσώπων διαβιβάζει τα σχετικά στοιχεία στην επιτροπή.

Στη συνέχεια τα μέλη της θα πρέπει εντός 10 εργάσιμων ημερών να συντάξουν αιτιολογημένη γνώμη και να τη διαβιβάσουν στην Τράπεζα της Ελλάδος. Σε ό,τι αφορά το θέμα της μεταβίβασης των δανείων σε funds, έγκυρες πληροφορίες φέρουν την κυβέρνηση και τους θεσμούς να κατέληξαν σε συμφωνία. Οπως προαναφέρθηκε, μέχρι το τέλος του 2017 θα απαγορεύεται η πώληση «κόκκινων» και «πράσινων» δανείων εφόσον αυτά έχουν υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης στην κύρια κατοικία. Η αξία της θα πρέπει να είναι μέχρι 140.000 ευρώ και με τον τρόπο αυτόν επιτυγχάνεται προστασία του 87% των δανείων αυτής της κατηγορίας. Οι δανειολήπτες που προστατεύονται με αυτόν τον τρόπο είναι αφενός τα νοικοκυριά και αφετέρου μικροί έμποροι και επαγγελματίες που σύναψαν δάνειο βάζοντας ως εγγύηση τη μοναδική τους στέγη.
Το γεγονός της μη καθιέρωσης και εισοδηματικών κριτηρίων διευρύνει τον αριθμό των φυσικών προσώπων που προστατεύονται από τη δημιουργία αυτής της νέας αγοράς.
Κατά τ' άλλα και σύμφωνα με πληροφορίες, η έκβαση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους θεσμούς πάνω στο θέμα των δανείων, οδηγεί στην απελευθέρωση της πώλησης σε funds και ενήμερων δανείων. Αν και ο νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο (4354/2015) κάνει αναφορά για τη δυνατότητα μεταβίβασης σε funds μόνο ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων (κόκκινων δανείων), εντούτοις τελικά υιοθετείται σε μεγάλο βαθμό το λεγόμενο κυπριακό μοντέλο. Δηλαδή οι τράπεζες θα μπορούν να πουλάνε σε εταιρείες διαχείρισης και μεταβίβασης και «πράσινα» και «κόκκινα» δάνεια.
Απελευθέρωση
Σημειώνεται ότι με την ψήφιση των αλλαγών αμέσως απελευθερώνονται οι πωλήσεις ενήμερων και ληξιπρόθεσμων οφειλών σε funds εφόσον αυτές προέρχονται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι επιτρέπεται η μεταβίβαση των «κόκκινων» δανείων που έχουν υποθήκη σε δεύτερη, τρίτη κατοικία κ.ο.κ. Αλλά και εκείνων των μεγάλων επιχειρήσεων.


ΑΠΟ http://www.ethnos.gr/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.