ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Γερμανικό ενδιαφέρον για κλίνες στη Μεσσηνία

Τρίτη, 22 Μάρτιος 2016 








Γερμανικό ενδιαφέρον για τουρισμό σε Μεσσηνία και Ηλεία καταγράφουν οι πρώτες κρατήσεις για το καλοκαίρι του 2016. Σύμφωνα μάλιστα με το Euro2day.gr, το γερμανικό ενδιαφέρον είναι και επενδυτικό, καθώς οι τουρ οπερέιτορ αναζητούν «σίγουρες»
εναλλακτικές επιλογές, μακριά από την οριογραμμή του Αιγαίου.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Euro2day.gr:
“Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία αυτή την περίοδο, οδηγούν  βασικούς Γερμανούς τουρ οπερέιτορ σε διορθωτικές κινήσεις. Περιμένοντας την ανάκαμψη των κρατήσεων για προορισμούς όπως η Κω, ισχυροί τουρ οπερέιτορ φέρονται να ενισχύουν τις θέσεις τους σε μικρότερα νησιά του Αιγαίου που χρησιμοποιούνται ως «εφεδρείες». Ετσι, αναφέρουν, οι ίδιες πηγές, είτε αυξάνουν τις πτήσεις τους προς μικρότερα νησιά όπου ήδη έχουν προγραμματίσει δρομολόγια, είτε χρησιμοποιούν μεγαλύτερα αεροπλάνα.
Την ίδια στιγμή φαίνεται πως βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένα άτυπο «σαφάρι» εξεύρεσης επιπλέον κλινών σε προορισμούς του Ιονίου, της Δυτικής Ελλάδας και κατά προτεραιότητα στην Πελοπόννησο. Ιδιοκτήτης μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας στην Ηλεία επιβεβαίωσε στο Euro2day.gr την υψηλή ζήτηση που καταγράφεται για την περιοχή από τη Γερμανία, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι κρατήσεις του μέσω ισχυρού Γερμανού τουρ οπερέιτορ εμφανίζονται αυξημένες τέσσερις έως πέντε φορές σε σύγκριση με πέρυσι.
Αλλη ξενοδοχειακή πηγή προεξοφλούσε, με βάση συγκλίνουσες πληροφορίες από τη γερμανική αγορά, ότι κυρίως κερδισμένες από το ζωηρό ενδιαφέρον για την Πελοπόννησο θα είναι η Ηλεία και η Μεσσηνία. Χωρίς να αποκλείονται κέρδη και για άλλες περιοχές.
Το συγκυριακό ενδιαφέρον, όμως, αρκετών τουρ οπερέιτορ για την Πελοπόννησο φαίνεται πως διαμορφώνει το κατάλληλο έδαφος και την εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος. Πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι, ήδη, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της περιοχής έχουν τεθεί στο επενδυτικό στόχαστρο τουρ οπερέιτορ. Με ορατό, όπως εξηγούν παράγοντες του χώρου, το ενδεχόμενο να οδηγήσουν σε ντιλ τους επόμενους μήνες καθώς οι τουρ οπερέιτορ αναζητούν «σίγουρες» εναλλακτικές επιλογές, μακριά από την οριογραμμή του Αιγαίου.
Η ψυχραιμία αναδεικνύεται σε «κλειδί» της φετινής χρονιάς καθώς το (σχεδόν) sold out των ξενοδοχείων της Ισπανίας και οι κινήσεις των Τούρκων ξενοδόχων ανεβάζουν την πίεση στους Ελληνες ξενοδόχους. Κάποιοι από τους οποίους εμφανίζονται να χάνουν εύκολα την ψυχραιμία τους.
Οι Τούρκοι ξενοδόχοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να παίξουν τα... ρέστα τους για να διασώσουν ό,τι μπορούν, προσφέροντας τα δωμάτιά τους μισοτιμής (50%). Το γεγονός επιβεβαίωσε ο W.Verhuven, ιδιοκτήτης του Γερμανού τουρ οπερέιτορ Alltours.
Την ίδια στιγμή κάποιοι Ελληνες ξενοδόχοι φέρονται να έχουν προσφέρει σε Γερμανούς τουρ οπερέιτορ εκπτώσεις 30-36% σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τα ποσοστά προκρατήσεών τους".

APO http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: