ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Στην «ουρά» για συντάξεις -Αναμονή έως και 3 χρόνια λόγω έλλειψης μηχανογράφησης και προσωπικού




Τεράστιες διακυμάνσεις στον χρόνο απονομής των συντάξεων, μεταξύ 3 και 33 μηνών, προκαλεί η έλλειψη μηχανογράφησης στα ασφαλιστικά ταμεία, παράλληλα με το κύμα φυγής από το
Δημόσιο που επικράτησε τα τελευταία χρόνια.
Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Η Καθημερινή ενώ στο ΙΚΑ Αγίων Αναργύρων ο χρόνος αναμονής αγγίζει τα 3 χρόνια, στο ΙΚΑ Καλαμάτας οι φάκελοι διεκπεραιώνονται μέσα σε 4 μήνες. Αντίστοιχες είναι οι διαφοροποιήσεις και ανά Ταμείο, με μεγάλους αδικημένους και πάλι τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ που μένουν στο λεκανοπέδιο Αττικής, αλλά και το Ταμείο Νομικών, όπου, λόγω έλλειψης προσωπικού και μηχανοργάνωσης, η αναμονή αγγίζει τους 33 μήνες.
Η μείωση του προσωπικού στα ασφαλιστικά ταμεία αποτελεί σαφώς έναν από τους σημαντικούς λόγους της καθυστέρησης, παράλληλα με το δαιδαλώδες και κατά συνέπεια χρονοβόρο σύστημα αλλά και την έλλειψη οργανωμένων πληροφοριακών συστημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία 4 χρόνια αποχώρησε το ένα τρίτο του προσωπικού του ΙΚΑ, χωρίς να αντικατασταθεί.
Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί ο σύλλογος των εργαζομένων στο ΙΚΑ και παρουσιάστηκαν χθες στη Βουλή. Στο υποκατάστημα Πατησίων, για 8.000 αιτήσεις απασχολούνται 4 υπάλληλοι, και αυτή την περίοδο εξετάζονται αιτήσεις του Αυγούστου του 2013. Στο υποκατάστημα Αγίων Αναργύρων 7 υπάλληλοι έχουν επιφορτιστεί με την εξέταση 15.500 αιτήσεων. Ο χρόνος αναμονής προσεγγίζει τα τρία χρόνια. Αντίστοιχα, στο υποκατάστημα Αλεξάνδρας 4 υπάλληλοι πρέπει να διεκπεραιώσουν 7.300 αιτήσεις. Η λίστα της αναμονής φτάνει τον Φεβρουάριο του 2013. Αλλά και στο Μαρούσι οι αιτήσεις έχουν φθάσει τις 9.000 (από τον Μάρτιο του 2013), τις οποίες καλούνται να διεκπεραιώσουν έξι υπάλληλοι.
Στο υποκατάστημα Νέας Ιωνίας 3 υπάλληλοι εξετάζουν 3.500 αιτήσεις. Η λίστα αναμονής φτάνει στον Μάιο του 2013. Ωστόσο υπάρχουν και υποκαταστήματα στο λεκανοπέδιο, που οι διαδικασίες προχωράνε με πιο γοργούς ρυθμούς. Για παράδειγμα, στην Ηλιούπολη και στο Περιστέρι ο χρόνος αναμονής είναι 6 με 8 μήνες, ενώ και στο υποκατάστημα της Νικηφόρου απαιτούνται 10 μήνες αναμονής. Σε σαφώς καλύτερη μοίρα είναι όσοι περιμένουν να πάρουν σύνταξη από υποκαταστήματα της περιφέρειας. Για παράδειγμα, στα Τρίκαλα και στην Καλαμάτα ο μέσος χρόνος αναμονής θα είναι 3-4 μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: