ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΑΣ (ΦΩΤΟ)


Επειδή πολλοί με ρωτάτε πως γίνεται η αρχειοθέτηση των βιβλίων (αν και λίγο καθυστερημένα) θα σας δείξω την όλη διαδικασία.

Όταν θα μας δωρίσουνε ένα βιβλίο το πρώτο βήμα που γίνετε (μέσω προγράμματος, που θα δείτε παρακάτω) είναι αν υπάρχει στη βιβλιοθήκη. Αν υπάρχει κρατείται σε ειδικό χώρο για μελλοντική χρήση ή και για να το δωρίσουμε.

Αν δεν υπάρχει τοποθετείται στον κορμό του με αυτοκόλλητο έναν αύξοντα κωδικό αριθμό, μοναδικός για κάθε βιβλίο. 

Στη συνέχεια στο εσώφυλλό του σφραγίζεται με την σφραγίδα της βιβλιοθήκης μας και στον ειδικό χώρο της γράφετε πάλι ο κωδικός του βιβλίου. Η αρχειοθέτηση συνεχίζετε με την  καταχώρηση του βιβλίου στον υπολογιστή. Αυτό γίνετε με τη βοήθεια ενός προγράμματος που βρήκα στο ιντερνέτ. 

Εδώ καταχωρούνται όλα τα στοιχεία του βιβλίου όπως: Τίτλος, συγγραφέας, εκδ. οίκος, χρονολογία έκδοσης, κ.α. Εφ όσον τελειώσουνε οι καταχωρήσεις, μπορούμε (με τη βοήθεια του προγράμματος) να γνωρίζουμε εκτός από τον ακριβή αριθμό των βιβλίων που έχουμε, και να βρούμε όποιο θέλουμε με πολλούς τρόπους, όπως αριθμός βιβλίου, τίτλο ή υπότιτλο, (έστω και αν ξέρουμε μόνο μία λέξη), συγγραφέα, (με όνομα ή επώνυμο), κατηγορία (χριστιανικό, ιστορικό, λογοτεχνικό, κ.α.) αλλά και με άλλους τρόπους. Επίσης χρησιμεύει και ως δανειστικό. Δηλ. όταν κάποιος θέλει να δανειστή ένα βιβλίο καταχωρείτε στον υπολογιστή με όλα τα στοιχεία του (όνομα, επώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, κ.α.) και χρεώνετε το βιβλίο που πήρε. Η υποχρέωση του είναι να το φέρει μέσα σε 1 μήνα και στην κατάσταση που το πήρε, αλλιώς πρέπει να το αντικαταστήσει με άλλο. Επίσης κρατάει αρχείο ξεχωριστά για το κάθε μέλος, πόσα και ποιά βιβλία έχει δανειστεί αλλά και τις ημερομηνίες δανεισμού και επιστροφής, ώστε το κάθε μέλος να μη πάρει πάλι το ίδιο. Ένα ακόμα πλεονέκτημα που έχει είναι ότι μπορούμε να δούμε πόσα βιβλία είναι σε κατάσταση δανεισμού και πότε πρέπει να επιστραφούνε. Στη συνέχεια γίνετε μία μικρή ψηφιοποίηση του βιβλίου με όλα τα στοιχεία του, (Εξώφυλλο, κωδ. Βιβλίου, τίτλος και οι δύο πρώτες σελίδες του κειμένου, βλ. φωτο) ώστε μέσα από τον υπολογιστή, (όπως έχει γίνει αρκετές φορές), όσοι θέλουνε μπορούνε να διαλέξουνε το βιβλίο που τους ενδιαφέρει. Εκτός όμως από τα παραπάνω έχει ξεκινήσει άλλη μία προσπάθεια. Είναι η ψηφιοποίηση ορισμένων παλαιών και σπάνιων βιβλίων που αφορούνε την περιοχή μας. Ήδη αυτή τη στιγμή έχουνε ψηφιοποιηθεί τρία βιβλία και η προσπάθεια θα συνεχιστεί. Αυτή είναι όλη η διαδικασία της αρχειοθέτησης πού γίνεται στην βιβλιοθήκη μας. Σας υπενθυμίζω ότι όποιος θέλει μπορεί να μας ενισχύσει με βιβλία διαφόρων κατηγοριών αλλά και με παιχνίδια για τον παιδότοπό μας, πάντα όμως σε καλή κατάσταση. Για άλλη μία φορά αξίζει να πω ότι η βιβλιοθήκη, ο παιδότοπός μας καθώς και τα άλλα έργα που κάνουμε οφείλονται στον εθελοντισμό και μόνο του χωριού μας.  ‘Όποιος θέλει περισσότερες πληροφορίες ας μη διστάσει να επικοινωνήσει μαζί μου στο τηλ. 694 784 0376.  Υπεύθυνος Μπουρδέκας Αναστάσιος.









ΤΑΣΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΙΤΗΣ. 22/2/2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: