ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

«Κακοποίησαν» μάσκα του Τουταγχαμών σε μουσείο και θα το πληρώσουν

Η κατάρα του Τουταγχαμών λέγεται πως στοίχισε τη ζωή κάποιων από τους
αρχαιολόγους που ανακάλυψαν τον τάφο του, αλλά φαίνεται ότι δεν αφήνει σε ησυχία και όσους δεν... σέβονται τον Φαραώ.
Οχτώ υπάλληλοι μουσείου της Αιγύπτου θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, γιατί κόλλησαν με απίστευτη προχειρότητα το μούσι σε μία ταφική μάσκα του Τουταγχαμών. Ενα χρόνο μετά από την έναρξη της έρευνας για το πώς έσπασε το χρυσό και μπλε μούσι του Φαραώ και επανακολλήθηκε βιαστικά, φαίνεται πως βρέθηκαν οι υπεύθυνοι.  
Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για αμέλεια, καθώς η 3.000 ετών μάσκα είναι ένα από τους πόλους έλξης τουριστών στο Κάιρο. Εχουν δοθεί διάφορες εξηγήσεις για το τι συνέβη. Ενα σενάριο θέλει το κομμάτι να έσπασε από ατύχημα, άλλο ότι αφαιρέθηκε γιατί χαλάρωσε και κάποιοι θεώρησαν ότι αν το κολλήσουν με αυτό τον τρόπο δεν θα το προσέξει κανείς. Και μάλιστα, χρησιμοποιώντας μεγάλη ποσότητα ακατάλληλης κόλλας.
Συνολικά, έγιναν τέσσερις προσπάθειες για να αποκατασταθεί η ζημιά. Σύμφωνα με την Daily News Egypt, οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι οι δράστες αγνόησαν όλες τις επιστημονικές μεθόδους αποκατάστασης και προσπάθησαν να καλύψουν το έγκλημά τους χρησιμοποιώντας αιχμηρά μεταλλικά εργαλεία για να απομακρύνουν τα ίχνη της κόλλας που ήταν ορατά, καταστρέφοντας το πολύτιμο κειμήλιο.
Τον περασμένο Οκτώβριο, μία ομάδα συντηρητών με επικεφαλής Γερμανούς ειδικούς ξεκίνησε τις εργασίες αποκατάστασης της ζημιάς που είχε προκληθεί στη μάσκα, την οποία- από το Δεκέμβριο- μπορεί να θαυμάσει ξανά το κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: