ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Λάδι - φάρμακο από την Pfizer

 




 Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Pfizer, η μεγαλύτερη στον κόσμο, δείχνει  ενδιαφέρον για την ελαιοκανθάλη, τη φαινόλη που περιέχεται στα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα, και επιθυμεί να εξετάσει τη χρήση της ως αντιφλεγμονώδους από τους ανθρώπους.
Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών
Προκόπη Μαγιάτη, η ποικιλία που διακρίθηκε για την υψηλή περιεκτικότητά της σε ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη ήταν η κορωνέικη και με μεγαλύτερη συγκέντρωση των παραπάνω ουσιών στην περιοχή της Μεσσηνίας.
Σύμφωνα με το οlivenews.gr: Ο φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer, μετά την αναγνώριση των ωφέλιμων ιδιοτήτων της ελαιοκανθάλης στην υγεία, επικοινώνησε με το Πανεπιστήμιο UC Davis της Καλιφόρνιας, έχοντας υπ' όψιν τις τελευταίες δύο έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σχετικά με την φαινόλη αυτή: η μία αποδεικνύει ότι μπορεί σε 30 λεπτά να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα χωρίς να επηρεάσει τα υγιή [το ελαιόλαδο σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα], και η άλλη ότι αναστέλλει τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων, όπως κάνει η ασπιρίνη [η ελαιοκανθάλη ενάντια στη θρόμβωση].
Ο Dr. Amérigo, πρόεδρος της Διεθνούς Κοινότητας Ελαιοκανθάλης και πρόεδρος της Ενωσης στην Ανδαλουσία, τόνισε ότι «η είδηση αυτή είναι πολύ σημαντική, και αν η Pfizer ενδιαφέρεται να αποκτήσει αγνό εκχύλισμα ελαιοκανθάλης από τα εργαστήρια του Πανεπιστημίου της Αθήνας είναι γιατί θέλει να μελετήσει το φυσικό και όχι το συνθετικό προϊόν όπως γινόταν μέχρι σήμερα».

Ο ΜΑΓΙΑΤΗΣ ΣΤΗΝ "Ε"

«Στη Μεσσηνία τυχαίνει -για κάποιους ευνοϊκούς λόγους, είτε της ποικιλίας, είτε του κλίματος, είτε της παραγωγικής διαδικασίας- να συναντούμε αυτές τις ουσίες σε υψηλά επίπεδα» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Π. Μαγιάτης μιλώντας πριν ένα μήνα στην "Ε"  σχετικά με την μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνιας και στο Ερευνητικό Κέντρο Διατροφής του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια και χρηματοδοτήθηκε από την εταιρεία Gaea και το Ιδρυμα "Καπετάν Βασίλης".
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιάτη: «Η εν λόγω μελέτη αφορά την επίδραση ελαιολάδου πλούσιου σε ελαιοκανθάλη, στη συσσώρευση των αιμοπεταλίων, σε υγιείς ενήλικες. Το οποίο σημαίνει μελέτη της προστασίας απέναντι στη δημιουργία θρόμβων και επομένως προστασία από πιθανό έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Η μελέτη αυτή πραγματοποιήθηκε, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνιας και στο Τμήμα Ερευνας της Διατροφής του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ. Η πρώτη επιστημονική παρουσίαση των αποτελεσμάτων πραγματοποιήθηκε πριν στο πλαίσιο ενός επιστημονικού συνεδρίου στην Ισπανία και ακολούθησε η παρουσίασή τους στην Καλαμάτα».
Η ελαιοκανθάλη έχει βρεθεί ότι παρουσιάζει ισχυρή αντιφλεγμονώδη και νευροπροστατευτική δράση και σε αυτήν αποδίδονται τουλάχιστον εν μέρει μια σειρά από τις ευεργετικές δράσεις του ελαιολάδου κυρίως στο καρδιαγγειακό σύστημα. Η ουσία αυτή έχει τη χαρακτηριστική πικρή γεύση του φρέσκου ελαιολάδου, ιδίως αυτού που είναι γνωστό ως αγουρέλαιο. H παρεμφερής ουσία ελαιασίνη είναι η πιο ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία του ελαιολάδου, επίσης πολύ ευεργετική για τον άνθρωπο.

ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΑ ΚΑΡΚΙΝΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ

Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Rutgers στο Νιου Τζέρσεϊ και του Hunter College στη Νέα Υόρκη, η ελαιοκανθάλη έχει την ικανότητα να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα χωρίς να καταστρέφει τα υγιή κύτταρα. Είναι  ένα φυσικό οργανικό συστατικό υπεύθυνο για την πικάντικη γεύση στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, για την οποία έχουμε ξαναγράψει και είναι γνωστές οι ευεργετικές της δράσεις στην υγεία και στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ελαιοκανθάλη σπάει τις φυσαλίδες (μέρος των κυττάρων, γνωστές ως λυσοσώματα) που αποθηκεύουν τα υπολείμματα των καρκινικών κυττάρων, απελευθερώνοντας τα ένζυμα που προκαλούν τον κυτταρικό θάνατο, χωρίς να επηρεάζουν τα υγιή. Πρόκειται για  μια τρομερά γρήγορη διαδικασία, το πολύ μιάμισης ώρας. 
«Aυτό που προκαλεί εντύπωση σχετικά με τη διαδικασία αυτή είναι ότι η ελαιοκανθάλη δεν βλάπτει τα υγιή κύτταρα, αλλά παραλύει προσωρινά τον κύκλο ζωής τους, "σα να κοιμούνται" και μετά από 24 ώρες συνεχίζουν τον φυσικό τους κύκλο», τονίζει ένας από τους ερευνητές.  
Το επόμενο βήμα των ερευνητών είναι να αποδείξουν ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να λειτουργήσει και στα ζώα και να καταλάβουν γιατί τα καρκινικά κύτταρα είναι πιο ευαίσθητα στην ελαιοκανθάλη απ' ό,τι τα υγιή.
Η μελέτη έχει δημοσιευθεί στην επιστημονική εφημερίδα "Molecular and Cellular Oncology".

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΘΡΟΜΒΩΣΗ

Η δρ. Roberta Holt, του Τμήματος Διατροφής του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνιας παρουσίασε τα αποτελέσματα της πρώτης κλινικής έρευνας στον άνθρωπο χρησιμοποιώντας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, πλούσιο σε ελαιοκανθάλη, τα οποία αποδεικνύουν ότι η ελαιοκανθάλη αναστέλλει τη συσσώρευση αιμοπεταλίων. Με άλλα λόγια τα προκαταρκτικά αποτελέσματα αυτής της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ελαιοκανθάλη αποφέρει την ίδια αντιαιμοπεταλιακή δράση της ασπιρίνης, όταν αυτή χρησιμοποιείται από τους γιατρούς για την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου. 
Τα αιμοπετάλια είναι μια φυσική πηγή αυξητικών παραγόντων. Κυκλοφορούν στο αίμα και συμμετέχουν στην αιμόσταση, οδηγώντας στο σχηματισμό θρόμβων αίματος, με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση ή την πλήρη διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος στα αγγεία. Στη θρόμβωση οφείλονται κυρίως οι τρεις πρώτες καρδιαγγειακές αιτίες θανάτου παγκοσμίως: το οξύ καρδιακό έμφραγμα, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: