ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Νέο σύστημα Πανελλαδικών Εξετάσεων και νέα βιβλία για τα σχολεία

24/11/2015

 

 

Ο Νίκος Φίλης θα ανακοινώσει την Πέμπτη Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία - Πρόεδρος της Επιτροπής ο καθηγητής Αντώνης Λιάκος «υποστηρικτής» των απόψεων Ρεπούση

Νέο σύστημα Πανελλαδικών Εξετάσεων και νέα βιβλία θα είναι από τα
βασικότερα ζητήματα του Εθνικού Διαλόγου για την παιδεία, την έναρξη του οποίου θα ανακοινώσει την Πέμπτη ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης. Σύμφωνα με πληροφορίες εκτός από τις συζητήσεις που θα γίνουν στα αρμόδια όργανα, ο καθένας θα μπορεί ηλεκτρονικά να καταθέσει την άποψή του. Οι αλλαγές που θα προκύψουν θα εφαρμοσθούν την επόμενη σχολική και ακαδημαική χρονιά.

Ο υπουργός θα παρουσιάσει το περιεχόμενο του Εθνικού Διαλόγου που θα ξεκινήσει και για τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με κύρια βαρύτητα την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια.

Εξάλλου και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία, λέγοντας χαρακτηριστικά «Πολύ σύντομα ξεκινάμε έναν πλατύ κοινωνικό διάλογο με την εμπλοκή όλων των φορέων της κοινωνίας των πολιτών για μια μεγάλη δημοκρατική μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος».

Σε κάθε περίπτωση το χρονοδιάγραμμα θα είναι έως την Ανοιξη , προκειμένου να ετοιμαστεί πολυνομοσχέδιο που αφορά σε νέο σύστημα εισαγωγής σε Πανεπιστήμια και νέα προγράμματα στο δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο.

Ο ιστορικός Αντώνης Λιάκος, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος του ΟΠΕΚ του Ομίλου Προβληματισμού που είχε ιδρύσει ο Κώστας Σημίτης , αλλά και υποστηριχτής των ιδεών της Μαρίας Ρεπούσης θα είναι πρόεδρος της πρώτης Επιτροπής , που θα ασχοληθεί με τις αλλαγές στο δημοτικό και στο γυμνάσιο.

Διάλογος θα γίνει και στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με την προεδρία του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, πανεπιστημιακού Κώστα Γαβρόγλου ενώ θα επανασυσταθεί το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας (ΕΣΥΠ ) με πρόεδρο τον καθηγητή του Παντείου Νίκο Θεοτοκά.

Ο τρίτος κύκλος θα οργανωθεί από επιτροπή στην οποία θα μετάσχουν άνθρωποι της εκπαίδευσης

Σήμερα πάντως ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης μίλησε στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο του Συμβουλίου υπουργών της Ευρωπαικής Ενωσης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Προέρχομαι από μια μικρή χώρα του Νότου που μόνο κατά το τρέχον έτος δέχτηκε στο έδαφος της 609.893 πρόσφυγες. Το εθνικό κέντρο κοινωνικής αλληλεγγύης έχει δεχτεί 1824 αιτήματα για στέγαση ασυνόδευτων ανηλίκων.

Η νήσος Λέσβος δέχεται σε καθημερινή βάση, αριθμό προσφύγων δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τον πληθυσμό της. Πολλοί εξ αυτών είναι νέοι και αναζητούν την ελευθερία και μια καλύτερη ζωή στη Δύση. Εξ ου και η μεγάλη ευαισθησία της Ελλάδας στο θέμα της σημερινής συζήτησης.

Το πρόβλημα της αθρόας μετανάστευσης δεν είναι όμως εθνικό ούτε ευκαιριακό ,αφορά το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα δραματικά γεγονότα στη Γαλλία ας μας προβληματίσουν για να δούμε τα κοινωνικά αίτια και να μιλήσουμε για τα κοινωνικά αδιέξοδα των νέων σήμερα, τις μεγάλες κοινωνικές ανισότητες και τους λόγους για τους οποίους η Τζιχάντ έχει διεισδύσει τόσο στη νεολαία και επηρεάζει ακόμη και μορφωμένους νέους στην Ευρώπη, όπως δείχνει η ταυτότητα των τρομοκρατών.

Αν δεν απαντήσουμε στο ερώτημα γιατί συμβαίνει αυτό, θα εγκλωβιστούμε σε απλές διακηρύξεις που δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Η ρητορική για το πόλεμο των πολιτισμών, που αναπαράγεται από διάφορες πλευρές, οδηγεί στην ήττα του πολιτισμού.

Είναι καιρός η Ευρώπη και η Δύση εν συνόλω να αναλογιστεί κατά πόσο οι πολιτικές της, αρχής γενομένης από τον πόλεμο στο Ιράκ που είχε επενδυθεί με στόχο την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή, αποδείχτηκε ότι αναζωπυρώνει τη βίαιη ριζοσπαστικοποίηση.

Η Ελλάδα συμφωνεί και στη πράξη εφαρμόζει πολιτικές συμπερίληψης στο εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και ανάπτυξης κοινωνικο-μορφωτικών δραστηριοτήτων για νέους για την καλύτερη ένταξη των μεταναστών αλλά και την ευαισθητοποίηση όλων σε θέματα πολιτιστικής ετερότητας.

Προσφέρει δραστηριότητες τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης όπως εκμάθηση γλωσσών, διαπολιτισμική ευαισθητοποίηση, αθλητισμό και άλλες μορφές άτυπης μάθησης για μετανάστες και πρόσφυγες. Και όλα αυτά σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο δημοσιονομικής λιτότητας και οικονομικής ύφεσης που αντισταθμίζεται από το εθελοντικό κίνημα».


ΑΠΟ http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...