ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Ημερίδα για την ήπια τουριστική ανάπτυξη του Κυπαρισσιακού

Πέμπτη, 26 Νοέμβριος 2015 





Η 2η ημερίδα ήπιας τουριστικής ανάπτυξης του Κυπαρισσιακού Κόλπου διοργανώνεται από την «Πρωτοβουλία Συνεργασίας Τουριστικής Ανάπτυξης» την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου στις 10.30 το πρωί στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου "Natura Club &Spa" στο Καλό Νερό.
Θέματα της ημερίδας είναι: Απολογισμός της παρελθούσης τουριστικής περιόδου. Υφιστάμενες υποδομές, χάραξη στρατηγικού πλάνου επιμήκυνσης του χρόνου παραμονής των επισκεπτών στην περιοχή. Πρόταση ίδρυσης αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας ήπιας ανάπτυξης του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Προσβασιμότητα τουριστών με αναπηρία, πρόγραμμα “No barrier enjoy your trip”. Ενημέρωση βασικών αρχών εξυπηρέτησης πελάτη, μάρκετινγκ υπηρεσιών, τεχνικές των πωλήσεων.
Οπως σημειώνεται, στόχοι της ημερίδας είναι το Πελοπόννησος - Ολυμπία - Κυπαρισσιακός Κόλπος να γίνει προορισμός για κάθε ταξιδευτή και οδοιπόρο, καθώς και η ανάδειξη του Κυπαρισσιακού σε ένα ισχυρό brand name. Επίσης σκοπός είναι η θεσμική θωράκιση της τοπικής κοινωνίας για να μπορεί να δοθεί η μεγάλη μάχη της τοπικής ανάπτυξης του Κυπαρισσιακού Κόλπου στην προοπτική της παγκόσμιας αγοράς. Πάνω σε αυτό θεμελιώδες βήμα αποτελεί η τυπική θεσμική συγκρότηση της δράσης τους με τη δημιουργία αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας ήπιας ανάπτυξης του Κυπαρισσιακού Κόλπου, όπου θα συμμετέχουν τοπικοί φορείς, εμπορικοί, πολιτιστικοί, τουριστικοί σύλλογοι, άτομα του επιχειρείν, δήμοι.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.